Hlavní obsah

Ind Balkrishna Doshi sbírá další prestižní ocenění za architekturu, tentokrát RIBA Award

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadace Jencks a Královský institut britských architektů (RIBA) oznámily, že v roce 2022 bude držitelem Ceny RIBA Charles Jencks Award čtyřiadevadesátiletý indický architekt jménem Balkrishna Doshi. Architekt navrhuje domy pro chudší obyvatele. Porota tak pokračuje v oceňování sociálně uvažujících architektů, kteří navrhují ekologické stavby.

Foto: Archiv ceny RIBA, Pratik Gajjar, Vastushilpa Foundation, John Panicker

Letošní laureát Balkrishna Doshi a projekt levného bydlení Aranya v Indii.

Článek

Cena Charlese Jenckse byla založena v roce 2003 a je každoročně udělována mimořádným architektonickým talentům po celém světě. Získat ji může jednotlivec nebo ateliér.

Porota hodnotí, zda tvůrci významně přispěli k teorii i praxi architektury. Královská zlatá medaile se uděluje jako uznání za celoživotní dílo a je osobně schvalována Jejím Veličenstvem královnou a je udělována osobě nebo skupině lidí, kteří měli významný vliv na pokrok v architektuře.

Doshi získal i Pritzkerovu cenu, které se přezdívá Nobelovka za architekturu

Cenu často získávají tvůrci, kteří jsou už ověnčeni i jinými významnými cenami. Nejinak je na tom Balkrishna Doshi, který v minulosti získal Pritzkerovu cenu. Je tedy držitelem vůbec nejprestižnějšího ocenění za architekturu. Podobně v historii zabodoval i slavný architekt Alejandro Aravena.

Foto: RIBA, Fabien Charuau

Dům pro hosty Atira v Indii krášlí klasické cihloví.

Doshi dovede navrhnout esteticky zdařilé stavby, které respektují východní kulturu a zároveň zvyšují kvalitu života v Indii. Mnoho lidí díky architektovi může žít v důstojných životních podmínkách. Doshiho tvorba je stylově velmi pestrá a často se v ní objevují motivy bludišť, chrámů apod.

Architekt má za sebou opravdu dlouholetou kariéru a více jak stovku postavených projektů. Jeho stavby kombinují průkopnický modernismus s lidovými prvky. Jeho návrhy jsou obecně založeny na hlubokém a citlivém poznání tradic indické architektury, klimatu, místní kultury a řemesel.

Foto: Archiv Pritzker Architecture Prize, VSF

Architekt navrhl i rozsáhlé projekty pro chudé indické obyvatele. Například v indickém Indauru.

„Cítím se opravdu ohromen tím, že mi bylo uděleno stejné ocenění jako mému guruovi Le Corbusierovi – což je velká pocta po mých šesti desetiletích praxe,” uvedl u příležitosti udělení ceny Doshi.

Mezi Doshiho projekty patří administrativní a kulturní zařízení, sídliště a bytové domy. Stal se mezinárodně známým díky svým vizionářským projektům městského plánování a sociálního bydlení a také díky své práci ve vzdělávání, a to jak v Indii, tak na univerzitách po celém světě.

Loni tuto prestižní cenu získala indická architektka Anupama Kundoo, která navrhuje působivé ekologické stavby, které nezatěžují životní prostředí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám