Hlavní obsah

Nejprestižnější architektonickou cenu získal Diébédo Francis Kéré, zlepšuje školní podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem letošního ročníku Pritzkerovy ceny se stal sedmapadesátiletý Afričan Diébédo Francis Kéré. Čerstvý nositel prestižního ocenění přezdívaného také „Nobelovka za architekturu” vyrostl v chudinské lokalitě. Rozhodl se proto změnit podmínky pro studium mnoha dalším Afričanům, což se mu díky jeho píli a úsilí úspěšně daří.

Foto: Archiv soutěže Pritzker Prize Award, Lars Borges, archiv Francise Kérého

Architekt Diébédo Francis Kéré a škola Benga Riverside

Článek

Světově uznávaná cena je udělována od roku 1979 a získává ji jednou ročně žijící autor nebo architektonický tým, který se svou tvorbou navždy zapsal do dějin architektury. Cenu založil Američan Jay Pritzker, zámožný zakladatel hotelového řetězce Hyatt. Ocenění je udělováno každoročně zpravidla jen jedné žijící osobnosti.

Architekt Diébédo Francis Kéré se narodil v Burkině Faso, v Západní Africe. V současné době žije střídavě v této lokalitě a v Německu.

„Vyrostl jsem v komunitě, ve které nebyla mateřská škola, ale která byla mou rodinou. Všichni se o nás starali a celá vesnice byla naším hřištěm. Moje dny byly plné starostí s obstaráváním jídla a vody, ale také společných chvil, kdy jsme stavěli různé domy. Pamatuji si místnost, kde babička seděla a vyprávěla v přítmí příběhy, zatímco jsme se k sobě tiskli a její hlas v místnosti nás obklopoval a vyzýval nás, abychom se přiblížili a vytvořili si bezpečné místo. To byl můj vůbec první architektonický podnět,“ uvádí Kéré.

Kéré byl nejstarším synem náčelníka vesnice a prvním ve své komunitě, kdo chodil do školy. Jeho malá třída byla postavena z cementových bloků a postrádala ventilaci a světlo. Během studia v těchto podmínkách se rozhodl, že jednoho dne udělá školy lepšími.

Foto: Archiv soutěže Pritzker Prize Award, archiv Francise Kérého

Bydlení pro doktory s názvem Léo poskytuje lepší životní komfort lékařům.

V roce 1985 Kéré odcestoval do Berlína na odborné tesařské stipendium, kde se ve dne učil vyrábět střechy a nábytek a v noci navštěvoval střední školu. V roce 1995 mu bylo uděleno stipendium na německé Technische Universität Berlin, kde úspěšně vystudoval obor architektura.

Architekt také založil nadaci „Kéré Foundation“, aby shromažďovala finanční prostředky a obhajovala právo dítěte na vzdělání v důstojných podmínkách.

Architekt zapojuje do stavění místní obyvatele

První budova, kterou v roce 2001 navrhl, byla Gando Primary School v Burkině Faso. Byla postavena lidmi z lokality. Místní obyvatelé ručně vyráběli téměř každou část školy, přičemž se řídili architektovými podněty a využívali původních materiálů a postupů moderního inženýrství.

Foto: Archiv soutěže Pritzker Prize Award, archiv Francise Kérého

Chirurgická klinika a zdravotní centrum působí díky použití sytě žluté barvy optimistickým dojmem.

Brzy následovala realizace dalších základních, středních, vyšších škol a zdravotnických zařízení v Burkině Faso, Keni, Mosambiku a Ugandě. Kérého vybudovaná díla v Africe přinesla výsledky, a to nejen v podobě poskytování akademického vzdělání dětem v důstojném prostředí, ale také pracovní příležitosti a pomohla zachovat odborné dovednosti v komunitách.

Jeho práce se rozšířila i mimo školní budovy v afrických zemích. Architekt navrhl dočasné i trvalé stavby v Dánsku, Německu, Itálii, Švýcarsku, ve Spojeném království nebo Spojených státech.

Nyní Kéré získává cenu mezinárodně uznávanou jako nejvyšší ocenění architektonické tvorby vůbec. Předání Pritzkerovy ceny je spojeno s obdržením prestižní zlaté medaile a odměnou 100 000 dolarů (v přepočtu cca 2,2 milionu korun). Loni cena putovala do Irska. Získalo ji dámské duo Yvonne Farrellová a Shelley McNamarová.

Která další ocenění už architekt získal?

Mezi další ocenění, která už má na kontě, patří například globální cena Cité de l’Architecture et du Patrimoine za udržitelnou architekturu, BSI Swiss Architectural Award, Gold Global Holcim Awards, Schelling Architecture Award nebo Pamětní cena Arnolda W Brunnera za architekturu od American Academy of Arts & Letters.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám