Hlavní obsah

Spisovatelka si zařídila celý byt ve stylu 70. let

Jako bublina v čase vypadá domácnost spisovatelky Corbyn Hansonové Wittigové z amerického Chicaga. Ta se totiž rozhodla svůj nový domov zařídit ve stylu 70. let minulého století. Nejenom, že se jí podařilo sehnat samé vintage kusy, ale ani ji to nestálo moc peněz. Prakticky všechno koupila v second handu za částku menší než 25 dolarů, tedy 561 korun.

BEZ KOMENTÁŘE: Američanka si zařídila byt ve stylu 70. let minulého stoletíVideo: AP

 
Článek

Když se v minulém roce jedenapadesátiletá trojnásobná maminka Corbyn se svou rodinou nastěhovala do domku v Chicagu, ve státě Illinois, byla překvapená, kolik věcí tu zůstalo po předchozích majitelích. Prakticky všechno byly staré kusy vybavení. To jí a jejímu třicetiletému manželovi Ianovi vnuklo myšlenku, aby si nový domov zařídili ve stylu 70. let.

Při hledání potřebných kusů nábytku a dalších předmětů tak nešla proslídit běžné obchody, ale cíleně se zaměřila na prohledávání second handů a bleších trhů. Nejenomže uspěla, ale zároveň zabila tři mouchy jednou ranou. Vytvořila stylový domov pro svou rodinu, ušetřila spoustu peněz a ještě pomohla uchránit spoustu předmětů před tím, aby skončily na smetišti.

„Zdá se, že vzhledem ke klimatickým změnám je ideální čas, abychom hledali alternativy k nakupování nových věcí. Proto jsme sami nejprve hledali v sekáčích,” svěřila se Corbyn redaktorům agentury SWNS.

Právě v second handech, jak zjistila, neměli přitom prakticky nic, co by bylo z pozdější doby, než z 80. let, nebo dražší než 25 dolarů (561 korun).

Majitelé ve svém domě ctí atmosféru 20. let

Tipy a trendy

„Chtěla jsem vytvořit protiklad k domácnostem zařízeným v bílo-šedých barvách.  To vidíte všude, a přitom je to taková nuda! Myslím, že síla květin ze 70. let a zářivé barvy jsou tím, co nám dnes chybí. Je to stylovější, nostalgické a zároveň se tyto věci nedostanou na skládku,” pochvaluje si.

Zároveň pokládá otázku: „Proč kupovat nový odpadkový koš v Targetu (obchodní řetězec v USA – pozn. red.), když jej můžete mít za stejnou cenu nebo levnější ve vintage provedení?”

Moderní byt ve stylu vintage a etno má elegantní švih

Tipy a trendy

A tak, jak propočítává Corbyn, která se živí jako spisovatelka, není v jejich domě patrně vůbec nic, co by bylo vyrobeno po roce 1980. Její domov hýří sytými barvami a pamětníci snadno zaregistrují typické pestrobarevné háčkované přehozy a plédy, starožitná svítidla i kusy nábytku.

Corbyn přiznává, že jí jsou dodnes ideály hnutí hippies velice blízké. Například „síla květin” je dle jejího přesvědčení tím, co může napomoci k ochraně planety i nyní.

Reklama

Související témata:

Související články

Selské retro schované mezi paneláky

Historický statek upravený „jako kdysi“, lákadlo pro turisty. Na tom by nebylo nic až tak výjimečného. Ale tenhle stojí ve stínu paneláků největšího plzeňského...

Pár utratil 120 tisíc za návrat do 70. let

Jakkoli neblahé vzpomínky mohou českého čtenáře pojit se 70. léty minulého století, zdravotnici Kyrie Jaggerovou z anglického Bristolu tehdejší západní styl...

Výběr článků

Načítám