Hlavní obsah

Vyschlé řečiště rozdělilo dům na dvě části

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyschlé řečiště procházející napříč celým pozemkem by mohlo být pro tradičně stavěný dům velkým problémem. Architekti ze studia Kendle Design Collaborative z americké Arizony jej však naopak využili k rozdělení domu na dvě části - soukromou a pracovní.

BEZ KOMENTÁŘE: Dům rozdělilo řečiště na dvě částiVideo: Chibi Moku

 
Článek

Jak je pro architekty příznačné, hlavním rysem domu je jeho velká otevřenost vůči okolí a přírodě, která zejména v období po deštích bývá plná zeleně.

Foto: Michael Woodall

Vstup do domu je umístěn do jeho menší části.

Foto: Michael Woodall

Zahradě vládne kámen a suchomilné rostlinstvo.

Jak popisují základní myšlenku díla, dům v Paradise Valley je do takové míry otevřen a provázán se svým okolím, že si člověk mnohdy ani nevšimne, že se exteriér už částečně začal přesouvat do interiéru.

Jak si pochvalují majitelé a rodiče dvou malých dětí Keith a Becky, jejich domov jim umožňuje nejenom žít v neustálém kontaktu s okolní přírodou, ale také se o ní neustále něco nového dozvídají a učí se žít v harmonii s ní.

Foto: Chibi Moku

Dům je postaven z tradičních materiálů, které přirozeně ladí s barvou okolního terénu.

Foto: Michael Woodall

Hezkým nápadem je posezení u ohniště vytvořené z hutněné zeminy.

Dům nazvaný Desert wash (volně přeloženo jako Pouštní řečiště) zabírá dohromady plochu 622 m² a je navržen jako přízemní. Hlavními použitými materiály jsou dřevo, kov, sklo a hutněná zemina.

Velké množství stěn je zcela proskleno, proti přehřívání pak interiér chrání dlouhé přesahy střechy. Zdi z místní hutněné zeminy dodávají stavbě přírodní ráz a pomáhají ji hezky zakomponovat do krajiny.

Foto: Michael Woodall

Moderní zařízení domu doplňuje velký počet prvků z Orientu.

Foto: Michael Woodall

Chodba přemosťující řečiště slouží zároveň jako malá galerie.

Výška domu a vzdálenost jeho pevných částí od vyschlého koryta, ve kterém po většinu roku roste pouze pouštní vegetace, byly pečlivě propočítány tak, aby jeho občasné zaplavení nezpůsobilo obyvatelům žádný problém.

Foto: Michael Woodall

Samostatná jídelna nabízí klidné, formální prostředí.

Foto: Michael Woodall

Srdcem domova je velká společenská místnost propojující kuchyň, jídelní zónu a obývací pokoj.

Foto: Michael Woodall

Zařízení kuchyně je jednoduché a účelné. Zajímavostí je tmavá barva skříněk, které ji zvýrazňují v kontextu jinak spíše světle zařízené hlavní místnosti.

Návštěvník do domu vstupuje na levé straně koryta, kde jej uvítá vstupní hala. Odtud vedou dveře do pracovny a také do pokoje pro hosty.

Dlouhá chodba přemosťující řečiště slouží i jako malá galerie a přivádí návštěvu do obytné části domu. Zde bude mít po pravé ruce samostatnou jídelnu, za níž je multimediální místnost. Vydá-li se návštěvník naopak doleva, vstoupí do velké společenské místnosti, kterou tvoří kuchyň, jídelna a obývací pokoj. Za ním následuje klidová zóna. Velký podíl je z ní vyhrazen pro ložnici majitelů, již doplňuje šatna a koupelna.

Součástí klidové zóny je možná mírně překvapivě také prádelna a za ní následující dvojice pokojů s vlastními koupelnami.

Foto: Michael Woodall

Majitelé si pochvalují na svém domě především velké množství prostoru, který v něm mají. Tento dojem ještě umocňují v hlavní společenské místnosti prosklené stěny.

Foto: Michael Woodall

Hezkou kombinací, kterou architekti rádi ve svých projektech uplatňují, je zeď z hutněné zeminy a dřevěné stropy.

Foto: Michael Woodall

V interiéru domova se nenásilným způsobem doplňují ryze moderní části nábytku s historickými a orientálními kusy.

Z obývacího pokoje lze vycházet na obě strany ven, přičemž na jedné straně je dlážděná terasa s posezením a venkovní kuchyní. Na druhé straně je pak pouštní zahrada, které vládne především kámen a suchomilné rostlinstvo.

Foto: Michael Woodall

Ložnice majitelů nabízí nejenom příjemné soukromí, ale zároveň nádherný výhled na hory v dáli.

Foto: Michael Woodall

Koupelnu, stejně jako ostatní místnosti zaplavuje spousta denního světla.

Foto: Michael Woodall

Koupelnové skříňky mají stejný styl jako ty kuchyňské.

Foto: Kendle Design Collaborative

Půdorys domu

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám