Hlavní obsah

Výstava Made in Czechoslovakia připomíná slavné výrobky, které mnozí mají stále doma

Novinky, Kristýna Léblová, kk
Praha

V rámci oslav 100 let republiky vznikl projekt Made in Czechoslovakia, jenž v Národním technickém muzeu na pražské Letné od 19. října do září 2019 připomene unikátní československé výrobky z let 1918 až 1992. Ty mnozí z nás znají ze svého dětství a mládí. V rámci výstavy si můžete prohlédnout nejen domácí spotřebiče, ale také průmyslové nebo textilní stroje.

Retro výstava Made in Czechoslovakia vás donutí zavzpomínatVideo: Novinky

 
Článek

Přehlídka Made in Czechoslovakia aneb Průmysl, který dobyl svět obsahuje okolo 130 exponátů především ze sbírek muzea, které mají představit technický a průmyslový vývoj Československa po celou dobu jeho existence. Výstava mapuje období od roku 1918 do roku 1992.

Foto: Novinky

Je těžké uvěřit, že ještě nedávno lidé koukali na takovouto televizi.

„Návštěvníci zde mohou vidět výrobky z oblasti strojírenství, dopravní prostředky, výrobky textilního průmyslu, také jsou tu ve velké míře zastoupeny výrobky pro domácnost,“ představil výstavu její komisař Hynek Stříteský s tím, že právě ty jsou u většiny nejoblíbenější. Mnozí je totiž doma stále ještě mají.

 Poválečné období

Sto let je hodně vzdálená doba a pro mnoho lidí je těžké si představit, že už na počátku minulého století existovaly různé elektrické spotřebiče, jako třeba lednička, pračka apod. Je to hlavně proto, že máme ve zvyku toto období vnímat především jako poválečné. Výstava obsahuje mnoho unikátních a dobových exponátů, jež diváka překvapí i mile potěší.

„Z období meziválečného tu návštěvníci mohou vidět nejen uvedené spotřebiče, ale rovněž tak elektrický hrnec, karmu neboli ohřívač vody, vysavač, fotoaparát a podobně,“ popsal Stříteský.

Foto: Novinky

Československo bývalo světovou špičkou ve výrobě motocyklů.

I přesto, že zemi poznamenaly v poměrně krátké době světové války a hospodářská krize, několik let okupace i dlouhodobá izolace od nejvyspělejších zemí světa, vzniklo u nás za tu dobu mnoho unikátních a jedinečných výrobků.

Československo se stalo špičkou ve výrobě motocyklů a tramvají, zrovna tak bylo zapsáno množství pozoruhodných patentů, které ovlivnily celý svět. Patří k nim například patent na tlakový licí stroj, pneumatický tryskový stav, kontaktní čočky atd. Výstava rovněž připomíná i významné počiny v oblasti architektury, stavitelství a designu.

CD přehrávač za 10 tisíc Kčs

Z období 50. a 60. let minulého století si návštěvníci mohou připomenout další unikátní domácí spotřebiče. Libůstkou je legendární žehlička od designéra Stanislava Lachmana, která se vyznačovala největší žehlicí plochou na světě ve své době.

Z pozdější doby je to pak třeba CD přehrávač Tesla z roku 1985, který firma vyráběla ve spolupráci se společností Philips a už ve své době stál 10 000 Kčs, což i dnes je značná částka, ovšem tehdy byla tato suma ekvivalentem téměř půlročního platu.

Dalším z klíčových exponátů výstavy je čerstvě zrekonstruovaná motorka Jawa 250 nebo letadlo Aero L-29R Delfín.

Foto: Novinky

Tento přehrávač stál ve své době neuvěřitelných 10 tisíc Kčs.

Kromě samotných fyzických exponátů mohou na výstavě návštěvníci zhlédnout dokumentární filmy, dobové reklamy, projekce, dokumentační a propagační materiály nebo si zahrát interaktivní hry.

Stále fungují

Všechny výrobky jsou původní, případně zrekonstruované, a tak je s nimi nutné zacházet velmi opatrně. Návštěvníci proto nebudou mít možnost zkoušet, zda fungují, aby je nepoškodili.

„Troufám si říct, že u většiny z nich bychom po zapojení byli úspěšní. Ale vzhledem k tomu, že to jsou sbírkové předměty, máme se starat o to, aby přežily i do dalších generací, proto je nezapojujeme,“ objasnil Stříteský.

V rámci výstavy se koná i mnoho doprovodných akcí. Programy jsou připraveny i pro mateřské, základní a střední školy. Pro veřejnost je výstava zpřístupněna vždy od úterý do neděle mezi 9:00 a 18:00.

Každý víkend se uskuteční série komentovaných prohlídek výstavy pod vedením zkušených průvodců. Výstava potrvá do 29. září 2019.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám