Hlavní obsah

Soutěž mladých designérů Diploma Selection se vrací do Česka

Po loňské nucené pauze se v rámci festivalu Designblok opět koná mezinárodní přehlídka a soutěž nejlepších studentských prací s názvem Diploma Selection. Návštěvníci mohou zhlédnout design z Portugalska, Polska, Rakouska, Maďarska, Itálie, Německa nebo Litvy. Mezi nejlepšími nechybí ani Češi.

Foto: Archiv festivalu Designblok

Polky Agnieszka Cieszanowska & Helena Wierzbowska bodují se sadou exteriérového nábytku.

Článek

Mezinárodní soutěž Diploma Selection uvádí 30 nejlepších diplomových prací z předních evropských univerzit. K vidění je patnáct nejlepších projektů v oblasti produktového designu a stejný počet módních kolekcí.

Finalisté v kategoriích produktový a módní design vzešli ze 143 přihlášek z 38 škol a 16 zemí včetně řady diplomantů z českých univerzit.

Nejlepší projekty zvolí prestižní porota složená z kurátorů a galeristů přímo na Designbloku. Soutěž se koná již posedmé ve spolupráci s EUNIC Cluster ČR, které sdružuje evropské kulturní instituce a kulturní oddělení evropských velvyslanectví.

Foto: Novinky

Débora Antunes z Portugalska zaujala svým kloubovým svítidlem s názvem Voyager. Na jeho výrobu byly využity moderní technologie.

„Uspořádat rozsáhlou mezinárodní kulturní událost se v posledním roce a půl jeví téměř jako nadlidský úkol. A přesto je právě v této nelehké době důležité podporovat mezinárodní dialog, udržovat kontakt mezi umělci a veřejností a vzájemně se inspirovat,“ říká Gilda Machado, předsedkyně EUNIC Cluster Praha a ředitelka Portugalského centra Camões v Praze.

Soutěž se koná po roční pauze. V roce 2020 ji pořadatelé odložili kvůli pandemii koronaviru. Díky tomu se letos mohli do soutěže Diploma Selection přihlásit i diplomanti z minulého roku. Vítězové získají menší finanční obnos a možnost samostatné prezentace na příštím ročníku festivalu.

Foto: Archiv festivalu Designblok

Filip Krampla z Česka zaujal návrhem pohodlného sedacího nábytku.

Výstava produktového designu nejlepších prací uplynulého a letošního roku je k vidění v bývalé společné jídelně mnichů v prostoru Gabriel Loci na Praze 5.

Finalisté z oboru módní design se představí na mole ve smíchovském kostele Sacre Coeur v sobotu 9. října.

Vstupenkou do expozice je festivalový pas. Z důvodu koronavirových opatření je nutné svůj vstup na Designblok registrovat do časových slotů (dopolední slot trvá v době 10 až 15 hodin, odpolední slot 15 až 21 hodin). Plné vstupné vyjde na 350 Kč. Designblok trvá do neděle 10. října.

Finalisté kategorií v soutěži Diploma Selection

Produktový design:

Débora Antunes (Portugalsko), Matyáš Barák (Velká Británie), Konrad Dybicki (Polsko), Franz Ehn (Rakousko), Nicolas El Kadiri (Švýcarsko), Filip Krampla (Česko), Kuba Křelina (Česko), Monika Martykánová (Česko), Katalin Pataki (Maďarsko), Dominika Petrtýlová (Česko), Márta Petruska (Maďarsko), Alessio Ramundo (Itálie), Dávid Valovič (Česko), Hana Vykysalová (Česko), Agnieszka Cieszanowska & Helena Wierzbowska (Polsko)

Módní design:

Anelia Antova (Velká Británie), Michael de Geus (Nizozemsko), Natalie Dufková (Česko), Nikola Fedak (Polsko), Kristin Ferrell (Nizozemsko), Martha Hupfauer (Německo), Lukas Ivanavičius (Litva), Jennifer Milleder (Rakousko), Katarína Mydliarová (Česko), Natalie Nepovim (Česko), Larissa Pascale Binder (Německo), Stef Reijnierse (Nizozemsko), Alessandro Santi (Rakousko), Agáta Seeháková (Česko), Zoltán Tóth (Česko)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám