Hlavní obsah

Než koupíte matraci, vyzkoušejte si ji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina dotazovaných z průzkumu společnosti Stemmark preferuje nákup matrace v kamenné prodejně. Častěji jde o lidi s vysokoškolským vzděláním, naopak lidé bez maturity by matraci zakoupili spíše online.

Foto: ProSpánek

Každý má své individuální potřeby i tělesné předpoklady, proto vnímáme tuhost matrací rozdílně.

Článek

Vyplývá to ze studie, kterou si nechala udělat společnost ProSpánek. Ačkoliv je online nakupování stále větším trendem, neplatí to pro pořízení nové matrace.

„Při jejím nákupu dávají lidé přednost kamenné prodejně, přičemž se typicky podívají do dvou tří obchodů,“ říká Ondřej Bacík, obchodní ředitel této společnosti.

Do kamenné prodejny si chodí zájemci nejčastěji pro potřebné informace před samotným nákupem (50 %). Značná část si je hledá také na internetu, kde zjišťují, podle čeho si matraci vůbec vybrat. Třetina dotázaných nemá tušení, z jakých materiálů je jejich současná matrace.

Specifika výběru ve vyšším věku
„Výběr matrace je u každého jedince individuální, ale s trochou nadsázky by se dalo říci, že pro starší lidi jsou vhodnější spíše měkčí matrace, a hlavně dobře anatomicky přizpůsobivé, tedy ty s paměťovou pěnou,“ doporučuje Martin Vaškovic ze společnosti Magniflex. Starší lidé často trpí bolestmi kloubů, proto by se měli podle něj vyvarovat tuhých matrací, které je budou tlačit. Ve vyšším věku je také vhodné používat motorové polohovací rošty, proto by matrace měla mít výšku ideálně do 25 cm. „Neměli bychom také zapomínat na kvalitní anatomický polštář z paměťové pěny, aby při spánku mohla regenerovat i krční páteř,“ radí Vaškovic.

Co rozhoduje při nákupu

Rozhodující parametry pro výběr matrace jsou kvalita, tvrdost a použité materiály. Cena je při rozhodování až na čtvrtém místě.

Nejčastěji lidé očekávají, že za jednu matraci dají 4 až 8000 Kč (41 %), velká část však čeká nižší cenu.

Foto: Ikea

Pružiny Bonnell matrace Hafslo se postarají o celkovou podporu těla a poklidný spánek.

Nejméně při výběru matrace lidé zohledňují její barvu, značku a to, zda je vyrobena v České republice. To do jisté míry odráží i skutečnost, že polovina dotázaných neví, jaké značky je jejich aktuální matrace.

Matrace a rošt jsou základem pro zdravý spánek

Tipy a trendy

Necelá polovina (46 %) oslovených se domnívá, že matrace by měla vydržet 5 až 10 let. Obdobný podíl (48 %) pak uvádí, že matraci mění po totožném intervalu. Čtvrtina ji ale využívá i déle.

„Životnost matrace se odvíjí od její kvality, ale ve skutečnosti je to v průměru osm až deset let, nejdéle patnáct, pak už nemusí plnit svou funkci,“ uzavírá Ondřej Bacík.

Jak nakupovat
Vyzkoušejte několik typů matrací, hledejte vyhovující tuhost.
Děti do 15 let by rozhodně neměly spát na měkké matraci. Jejich páteř se totiž ještě vyvíjí a pro tento vývoj potřebuje správnou oporu. Na stupnici tuhosti 1 až 5 proto vybírejte ty s tuhostí minimálně 3, raději 4 až 5.
Pro seniory je nejlepší zvolit „zlatou střední cestu“. Matrace nesmí být příliš tuhá, aby z ní nebolely kyčle a další klouby. Současně ale nesmí být příliš měkká, aby se z ní dobře vstávalo.
Zaměřte se na design, výšku matrace a složení.
Zajímejte se o podmínky praní potahu matrace a o to, zda je lehce rozepínatelný.
Vyberte pod matraci adekvátní rošt.

Anketa

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace vy?
Podle ceny
9 %
Podle tuhosti
63,9 %
Podle pohodlnosti obecně
21,1 %
Podle kvality
3,6 %
Podle materiálů
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 166 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Moderní postel je aktivní, když spíme

Matrace během našeho spánku efektivně pracuje s vlhkostí i teplem, dýchá, její zóny se tvarují podle tělesných částí. Pomáhá jí přitom vhodný rošt. To vše se...

Jak si pojistit pohodu pro zdravý spánek

Klidný a zdravý spánek je základ příjemného dne. Zkuste se zamyslet, jak ho zkvalitnit. Máte vhodnou přikrývku a povlečení? Povlékáte peřiny do příjemného...

Výběr článků

Načítám