Hlavní obsah

Jedna matrace nestačí, vsaďte na vrstvení materiálů

Právo, Sylva Svobodová

Kde trávíte doma nejvíce času? Na sedačce, v kuchyni či pracovně? Nikoliv – na lůžku! Logicky tedy vyplývá, že výběru postele dáme prioritu. Jak se totiž vyspíte, takový bude následující den.

Foto: Veba

Spokojenost se spaním na lůžku ovlivní i výběr povlečení. Mezi nejkvalitnější patří luxusní damašek s praktickou nežehlivou úpravou. Je splývavý, jemný a hebký s minimalistickým geometrickým vzorem.

Článek

Postel tvoří tři komponenty: konstrukce, rošt a matrace. Nejdříve vybíráme očima, zajímáme se o design. Řešíme tvar, velikost, materiál, barevné provedení.

„Občas zákazníci přijdou do prodejny i se vzorkem podlahy a ladí odstín dřeviny s postelí,“ říká Martina Jelínková z firmy JMP Studio zdravého spaní.

Foto: JMP Studio zdravého spaní

Noemi je postel, kterou ocení příznivci nábytku z masivního dřeva (buk nebo dub). Má oblé tvary bez ostrých rohů, postel vyšší lehací plochu, na výběr více typů čel: masiv, čalounění, kombinace.

U lůžek se často řeší i úložné prostory. Pořizují se zásuvky nebo speciální zabudované úložné prostory, kde jsou rošty součástí postele.

Pro princeznu na hrášku

Přejeme si komfortnější a opravdu měkké položení. Hitem je položit na běžnou matraci další vrstvy. Možností je hned několik: třeba tzv. topper, což je 4cm vrstva z líné pěny. Je v samostatném potahu s výtečnou možností údržby.

Další možností je položit na jednu matraci další. Důležité je mít vhodnou postel s vyšší bočnicí a konstrukci postele sladit s výškou matrace.

Foto: Kika

V létě na chalupě se báječně vyspíte v povlečení Poetíca ve stylu francouzského venkova. Materiál 100% bavlna, na omak hebká, praní na 40 °C, sušení v závěsu. Velikost 70 x 90 cm a 140 x 200 cm.

Kdo hodně cestuje a má v hotelech špatné zkušenosti s tvrdým lůžkem, ocení tzv. cestovní matraci. Je z PUR pěny, má rozměr 195 x 80 cm a přeneseme ji snadno v textilní tašce s velkými uchy.

I další maličkost zpříjemní spánek – tzv. přemostění dvou matrací v manželské posteli. Mezera mezi nimi může vadit a vychytávku ocení rodiče malých dětí, které se v noci stěhují k nim do postele. Je z PUR pěny, vloží se snadno mezi obě matrace a stojí jen kolem 300 Kč.

Postele delší a vyšší

Nejprodávanější jsou postele z bukového či dubového masivu. V prostoru působí útulně, jsou nadčasové a velmi kvalitní. Zákazníky také zajímá, zda má nábytek ostré či zaoblené hrany, které jsou praktičtější.

Co by měl zákazník zvážit, je velikost lůžka. Jestli máte prostornou ložnici, vyplatí se pořídit si větší postel. Na výběr jsou standardní šíře 160 cm, 180 cm, ale i 210 cm nebo 220 cm dlouhé postele.

„Prodloužené délky se hodně prodávají, tyto postele jsou komfortní. Obecně totiž platí, že délka postele má být o 25 cm delší než výška postavy,“ říká Jelínková.

Kromě délky pamatujte i na výšku. Mnozí už zjistili, že vyšší postele jsou pohodlnější na vstávání i uléhání. Kolik centimetrů od podlahy to bude, závisí na konstrukci postele i typu matrace. Obvykle se pohybujeme od 50, 55 až k 60 cm výšky lehací plochy.

Na matraci se poválejte

Matraci nevybírejte z katalogu či na internetu! Dejte tomu čas, a přijďte si na ni lehnout. Rozhoduje vlastní pocit. Že se na ní necítíte dobře, poznáte velmi rychle. Vlastnit ji budete 10 až 12 let, tak nic neuspěchejte! Cenově se pohybujete v rozmezí 3000 až 15 000 Kč podle typu provedení a velikosti matrace.

Foto: JMP Studio zdravého spaní

Vysoká komfortní matrace Stefanie má unikátní dvojitou pružinovou konstrukci. Obě pružící vrstvy jsou od sebe odděleny kvalitní PUR pěnou, která zajistí, že taštičky a minitaštičky pracují nezávisle na sobě. Matraci lze používat z obou stran.

Matrace se prodávají ve 3 až 4 tvrdostech, záleží na složení, použitém materiálu i její výšce (nižší jsou tužší, vyšší pohodlnější). A protože máme každý jinou postavu a hmotnost, měl by mít partner svoji vlastní.

Na trhu je možné koupit i velké spojené matrace pro dva, s rozdílnou tuhostí, ale není to příliš praktické. Představte si, když je chcete polohovat, otáčet s nimi, jakkoliv manipulovat.

Foto: Butlers

Komfortní kontinentální polstrovaná postel o velikosti 140 x 200 cm. Spodní základ postele tvoří dva masivní boxy s polstrováním a péřovým jádrem, svrchní vrstva je 5 cm silná prodyšná podložka ze studené pěny. Cena 24 990 Kč.

Zákazníci často skončí u pěnových matrací, tzv. sendvičových. Jsou poskládané z více vrstev materiálu, střední část je pevnější, krajní měkčí. Vždy je důležité správné zónování, protože některé části těla potřebují větší oporu než jiné. Možností provedení je spousta: některé matrace lze doplnit i tzv. línou pěnou, která šetří klouby a přidává na pohodlí. Jiné obsahují celulózu, jež odpařuje vlhkost a je dobrá pro alergiky.

Oblíbené jsou i pružinové matrace, zejména taštičkové. Mají skvělou bodovou elasticitu, protože každá pružinka pracuje samostatně. Vhodné jsou i na rovnou desku, neboť v meziprostoru je hodně vzduchu a lůžko proto dobře odvětrává. Nevýhodou je, že pružinové matrace nelze polohovat.

Dětem patří matrace se střední tvrdostí, nepotřebují zónování. Důležitá je hygiena: potah matrace musí být snímatelný a pratelný, pěna prodyšná. Pro všechny matrace platí, že je čas od času otočíme, pravidelně větráme a potahy pereme na 50 až 60 °C – zbavíme se roztočů.

Foto: Viabel

Hitem je dětská postel tří v jednom, kterou lze nastavit do tří různých velikostí.

Rošt nejlépe polohovatelný

Rošty mohou být pevné nebo lamelové. Ty jsou samozřejmě praktičtější, protože příjemně pruží, šetří samotnou matraci a lze je polohovat. To oceníme zejména, když jsme nemocní, déle upoutaní na lůžko nebo máme třeba jen namožené končetiny po náročném sportu.

Foto: JMP Studio zdravého spaní

Zajímavý je systém Valty, který se skládá z pružného roštu a tenčí matrace. Rošt se vyrábí v sedmi tvrdostech, podle váhové kategorie, lze ho dobře polohovat.

Rošt lze polohovat motorem nebo ručně, ale dejte přednost první variantě. Je to komfortnější a s přibývajícími roky to jen oceníte. Zajímavým tipem jsou tzv. Valty rošty. Systém se skládá z pružného roštu (vyrábí se v sedmi tvrdostech) a tenčí matrace, tzv. topperu. Na výběr je několik výšek a provedení matrací.

Výhodou je provzdušnění a snadnější údržba lůžka (ve srovnání s běžnými vysokými matracemi). Předností Valty roštů je možnost výměny tvrdosti pružení u roštu. Rošt s matrací se pokládá na dřevěný rošt a lze jej i dobře polohovat.

Polštář podporuje krční páteř

Kromě matrace je pro sladký spánek důležitý polštář. Měl by nám vyhovovat tvarem a velikostí. Podpírá totiž celou noc krční páteř a při nesprávné poloze těla se ráno probudíte rozlámaní. Kromě toho může být příčinou i silného chrápání.

Foto: Moravia-comfort

Krk a páteř musí být pří spaní v neutrální poloze. To znamená, že je krk v přirozeném postavení a plynule navazuje na páteř. Jinak se vytváří svalové napětí.

Objevily se informace, že existuje speciální polštář proti chrápání, ale tomu nevěřte! Nic zázračného neexistuje, pouze jsou polštáře vyrobené záměrně pro přímou podporu krční páteře. Díky nim jsou krk a páteř v neutrální poloze (krk je v přirozeném postavení a plynule navazuje na páteř). Hlava není zkroucená, šíje se nenamáhá a nevzniká svalové napětí.

Prodávají se i polštáře pro lidi ležící více nalevo či napravo. Je šikovné mít po ruce více polštářů, střídat je a zkoušet. Navíc i návyky a potřeby se s věkem proměňují.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Rostoucí postel

Děti rostou rychle a mění se i jejich nároky na lůžko. Speciální postýlka Mini+ se dá upravit do tří rozměrově odlišných postelí: od miminka až po devítileté dítě. A pokud se přidá další díl, vznikne z ní polovysoká postel pro teenagera, kterou lze využít současně i jako hrací kout či další úložný prostor. „Je to velmi praktické, hezké a ekonomické řešení. Navíc oceníme jednoduchý minimalistický design," říká Šárka Richtrová ze studia Viabel.

Reklama

Výběr článků

Načítám