Hlavní obsah

Rošt a matraci si kupujte na míru

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rošt, na kterém leží matrace, má svým typem podporovat její vlastnosti. Společně pak tělu poskytují správnou oporu během spánku.

Foto: Ikea (3x)

Pružinovou tvrdou matraci Husvika tvoří mimo jiné polyuretanová pěna 28 kg/m3 a ocelové tzv. bonellové pružiny. Cena 1890 Kč/80 x 200 cm.

Článek

V obchodě si matraci vyzkoušejte osobně, protože každému vyhovuje jiný z pěti stupňů tvrdosti (tuhosti), které jsou k dostání - od extrémně měkké až po tvrdé určené lidem vyšší váhové kategorie. Někteří výrobci pro orientaci uvádějí stupnici tvrdosti podle váhy, věku i pohlaví.

Ložná plocha může mít několik rozdílných zón – vyšší tuhost mívá oblast ramen, hrudníku a boků, měkčí v místě kříže a chodidel.

Foto: JMP studio zdravého spaní

Matrace Valty KS 10 (topper) je součástí sytému VALTY, který představuje individuálně nastavitelné lůžko s mnoha variantami tvrdostí a provedení. Matrace se pokládá na pružný rošt. Cena od 5454 Kč/90 x 200 cm.

I když se vyrábějí matrace větších rozměrů pro dvoulůžka, je pro pár lepší do něj umístit dvě matrace pro každého zvlášť a pod ně dát vhodné rošty.

Čím tenčí a měkčí matraci máte, tím kvalitnější rošt potřebujete. Důležitá je také její výška ve spojení s výškou postele, z níž by se mělo pohodlně vstávat.

Foto: JMP studio zdravého spaní

Matrace Sofia Comfort ze studené a viscoelastické pěny má sendvičovou konstrukci. Základem je pevnější střed matrace, který zajišťuje nosnost matrace a oporu páteře. Povrch je charakteristický výraznými zářezy a zabezpečuje povrchové změkčení.

Matrace z pěny i taštiček

Nejrozšířenější jsou sendvičové matrace, složené z několika vrstev různých druhů pěn. Nabízejí uživateli více stupňů tvrdosti, čímž se minimalizuje riziko špatné volby tuhosti matrace.

Pěnové matrace mohou být obohaceny o gelové segmenty, které napomáhají bodově rozdílné tuhosti ložné plochy.

Foto: Matracetropico

Pružná ortopedická matrace Dáša Tropico bez lepidel vyniká studenou hybridní pěnou se zónovou konstrukcí, rozdílnou tuhostí stran a ramenních zón. Potah je antibakteriální a protiroztočový, s přírodními vlákny. Cena 4390 Kč/v. 15 cm.

Klasické pružiny ustoupily těm taštičkovým, jejichž pružiny jsou kladené ve větší hustotě a každou chrání speciální kapsa. Taštičky reagují na konkrétní tlak, takže svou polohou kopírují tělo. Taštičkové jádro obvykle od vnější pěnové ložné plochy odděluje filc.

Foto: Johann Malle

Taštičkové pružiny matrace Dream v kombinaci s přírodními materiály tvoří luxusní ortopedickou matraci.

Foto: Johann Malle

Průřez matrací Nobles Hard prozrazuje její přírodní složení: bavlna, koňské žíně, přírodní kaučuk, kokos a znovu kaučuk, žíně a bavlna.

Důležitou součástí matrace je snímatelný potah, ideálně vyrobený ze dvou samostatných polovin spojených zdrhovadlem po celém obvodu matrace. Chybět by neměly ani boční úchyty pro snazší manipulaci.

Pratelnost do 60 °C je dnes běžnou vlastností potahu. Vsadíme u něj na vyšší gramáž, která je známkou odolnosti proti oděru. Chránit ho můžeme tzv. topperem, vrchní krycí nízkou matrací v samostatném potahu, který pokládáme na matraci.

Foto: Matracetropico

Matrace Super Fox z visco pěny, s paměťovou a pružnou stranou s možností volby výšky a profilace má varianty Classic s masivní rovnou línou pěnou pro vyznavače klasiky a Wellness s jemnou relaxační masážní profilací. Nechybí pratelný potah.

Matrace občas větrejte a aby se proležely stejnoměrně, otáčejte je na druhou stranu, měňte i polohu nohou za polohu hlavy. Prodloužíte tak jejich životnost.

Foto: Jelínek

Uvnitř ortopedické matrace Sára je lamelový rošt, který citlivě kopíruje tvar těla v jakékoliv poloze, správně jej podepírá. V poloze na boku zůstává osa páteře rovná, při ležení na zádech ve svém přirozeném, fyziologicky zakřiveném tvaru.

Pevné a polohovatelné rošty

Rošt rozkládá zátěž matrace, zajišťuje její odvětrávání, musí správně pružit. Na nevhodně zvoleném roštu se matrace rychle ničí, proto výrobci často k jejímu popisu obvykle připojují doporučení správného roštu.

Lamelový rošt je nejběžnější, a to ve své pevné i polohovací variantě. Dokonale odvětrává. Tuhost (odpor) lamel lze u některých typů roštů přizpůsobit hmotnosti člověka, lamely v kyvných pouzdrech lépe rozkládají váhu ležícího těla. Kvalitní rošt dlouhý 200 cm má mít aspoň 28 lamel.

Foto: JMP studio zdravého spaní

Lamelový rošt Optimal je vhodným řešením do lůžek s úložným prostorem, k němuž získáme přístup při vyklopení roštu.

Segmentový rošt je složený z volně spojených talířů. Pruží podpěrnými body, rozloží tak tlak těla na celou plochu matrace, čímž dochází k uvolnění páteře a kloubů. Tuhost lze nastavit bodově, což je výhoda u osoby s disproporcemi nebo s pohybovým omezením.

Foto: Ikea

Hlavovou a nožní část postele lze díky nastavitelnému lamelovému roštu polohovat dálkovým ovládáním. Možnost doplnění pěnovou nebo latexovou matrací. Cena 5990 Kč/80 x 200 cm.

Lamelové nebo segmentové pevné rošty, tj. bez možnosti polohování, jsou vhodné pro pružinové, pěnové a latexové matrace.

Polohovatelné rošty (ručně i motorově) si rozumějí s pěnovými i latexovými matracemi. Potřebujete-li získat přístup do úložného prostoru v posteli, volte odklápěcí rošt do strany nebo v oblasti nohou.

Foto: Ikea

Dvacet osm lamel z lepeného březového dřeva se přizpůsobí váze těla a zvyšuje pružnost matrace. Cena 850 Kč/80 x 200 cm.

Luxus umlčí chrápání

Lůžko se systémem MagniSmartech má polohovatelný rošt a vysoké matrace se speciálními senzory zabudovanými uvnitř. Zaznamenávají a pravidelně monitorují čas usnutí a probuzení, délku spánku, srdeční a dechovou frekvenci, intenzitu světla či míru hluku v místnosti. Veškerá data jsou v reálném čase ukládána do kontrolní jednotky systému, který je kompatibilní se zařízeními iOS.

Informace o kvalitě spánku jsou následně on-line nahrávány do chytrého telefonu, tabletu, počítače nebo jiného zařízení, kde jsou ihned k zobrazení.

Foto: Magniflex

O pohodlný spánek se postará několik programů. Pouhým stisknutím tlačítka v chytrém telefonu lze matraci polohovat podle potřeby.

Postel si poradí i s chrápáním. Když ho systém zaznamená, změní automaticky polohování roštu do polohy, ve které spící přestane chrápat. Když systém vyhodnotí, že chrápání ustalo, vrátí spícího do původní polohy.

Majitelům postele se určitě zalíbí také budíček - jemná masáž, změna polohy nebo příjemné barevné podsvícení v různých intenzitách i odstínech.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Ceny MagniSmartech: Rozměr 160 x 200 cm: 415 000 Kč. Rozměr 180 x 200 cm: 465 000 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám