Hlavní obsah

Matrace a rošt jsou základem pro zdravý spánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S pořizováním postele, matrace a roštu je to jako s nákupem nových bot: abychom vybrali ty pravé, pohodlné a vyhovující našim specifickým potřebám, musíme si je nejprve vyzkoušet.

Foto: Moravia Comfort

Do partnerského lůžka pořizujeme každému jednotlivci rošt a matraci zvlášť.

Článek

Spánkem strávíme zhruba třetinu dne, jeho kvalita ovlivňuje psychiku i zdraví jednotlivce. Proto je pohodlná postel přinášející odpočinek tak důležitá.

Oblíbené jsou čalouněné varianty působící měkkým dojmem, nechybějí ale ani kovové rámy zjemněné dřevěnými detaily. Rám postele může být i z poctivého masivu, z cenově dostupnějšího měkkého smrku či borovice, z dražšího a trvalejšího tvrdého buku, ořechu nebo dubu s přírodní povrchovou úpravou.

Matrace na vlastní kůži

Než se poohlédneme po nových matracích, uvědomíme si, co nám na té současné vyhovovalo a naopak vadilo. Zohledníme svůj aktuální zdravotní stav a požadavky na matraci, včetně její tuhosti. Vyplatí se navštívit nejbližší spánkové studio a několik typů matrací osobně vyzkoušet.

Hlavně starší lidé, kteří trpí bolestmi kloubů, potřebují spíše měkčí matrace, dobře anatomicky přizpůsobivé, tedy ty s paměťovou pěnou. Vybírat lze i zdravotní matrace a samozřejmě vyšší modely usnadňující vstávání.

Jak si pojistit pohodu pro zdravý spánek

Tipy a trendy

„Ve vyšším věku je vhodné používat motorové polohovací rošty, proto by matrace měla mít výšku ideálně do 25 cm. Neměli bychom zapomínat na kvalitní anatomický polštář z paměťové pěny, aby při spánku mohla regenerovat i krční páteř,“ doporučuje Martin Vaškovic ze společnosti Magniflex.

Zimomřivější lidé by se měli vyhnout matracím s chladivým efektem. „Ideální je použití prodyšných typů, které mají potahy z termoregulačních a přírodních materiálů, například z bio bavlny,“ dodává.

Hygiena matrace a chránič

Nezapomínáme na hygienu samotné matrace. Volíme lehce rozepínatelný a snímatelný potah, možnost praní v domácích podmínkách.

Které barvy pomohou ke klidnému spánku

Jak na to

Užitečným pomocníkem pro udržení ideálních hygienických podmínek postele je topper neboli chránič matrace. Prodlužuje její životnost, ochrání ji před znečištěním a zvyšuje její komfort.

V některých případech mohou toppery posloužit jako přistýlky, neboť mají výšku 4 nebo 6 cm. Existují i varianty disponující praktickým profilováním, jež napomáhá k lepšímu prokrvení kůže během spánku.

Foto: Moravia Comfort

Ortopedické partnerské matrace z pružné HR a PUR pěny nabízejí 7 zón s různou tuhostí. Prořez Kardio umožňuje odvětrávání, odvod vlhkosti a stabilizaci teploty.

Pro jádro topperu se volí nejčastěji kvalitní studené nebo paměťové pěny, které reagují na tělesnou teplotu a mění svou tuhost, takže se tlak těla rozloží rovnoměrně po celé ploše.

Na trhu najdeme i toppery z latexu, gelu i se speciálním pružinovým jádrem.

Spojení s pravým roštem

Správná souhra roštu a matrace je pro komfortní spánek důležitá, přitom právě rošt bývá často opomíjenou součástí.

„Matrace a rošť společně určují, jak je postel tvrdá či měkká,“ říká Petra Kendíková, manažerka sortimentu postelí a matrací Ikea Česká republika. Pokud matrace pruží dostatečně, např. standardní pružinová matrace, neuděláme chybu s pevným roštem. U méně pružných matrací, třeba u standardní pěnové, je pak lepší volit pružnější rošt.

„Některé druhy roštů a matrací není možné kombinovat – třeba na polohovatelné lamelové rošty nelze dávat pružinové matrace, protože by mohlo dojít k jejich poškození,“ dodává Kendíková.

Vše v jednom boxspringu

Postele boxspring jsou trendem v moderních ložnicích. Název pochází od třístupňové konstrukce komfortních postelí oblíbených zejména v Severní Americe a ve skandinávských zemích. Proto se jim někdy říká americké nebo kontinentální postele.

Co je na světě nejsladší? Kvalitní spánek

Jak na to

Základna (box) nahrazuje lamelový rošt běžné postele a obsahuje pružinové jádro, které drží stabilní dřevěná konstrukce. Na této pružinové základně se nachází matrace, v závislosti na modelu s 280 až 2000 bonelovými, taštičkovými nebo soudkovými pružinami, které se starají o optimální oporu páteře.

Čím více je v posteli pružin, tím jemněji dokáže matrace reagovat na zatížení.

Foto: XXXLutz

Boxspring s plochou lůžka 180/200 cm nabízí úložné prostory. Jádro boxu tvoří bonelové pružiny, jádro matrace taštičkové pružiny. Cena od 24 999 Kč

Základna a matrace nad sebou tvoří dva prvky s pružinovým jádrem zajišťujícím dvojité odpružení, které lépe reaguje na pohyby těla. Plovoucí dojem na závěr posiluje topper, vrchní krycí podložka zmírňující tlak.

Moderní postel je aktivní, když spíme

Tipy a trendy
Je dobré vědět...
…o pružnosti matrace
Bonelové pružiny jsou spolu spojené tenčí ocelové dráty schované v ochranné síti. Zatížení těla je rozprostřeno na větší ploše.
Taštičkové pružiny jsou každá zvlášť zašitá do látkové kapsičky a spojené páskem textilie. Navzájem se nedotýkají, na zátěž reaguje každá pružina zvlášť.
Soudkové taštičkové pružiny charakterizuje baňatý tvar. Mají ještě vyšší bodovou elasticitu než taštičkové pružiny, čímž slibují lepší vlastnosti v citlivé opoře těla.
Paměťová pěna vzniká ze směsi PUR pěny (tzv. molitan) a prodyšnější a pružnější studené pěny (HR). Stlačíme-li ji, pozvolna se vrací zpět, odtud název líná pěna.
Latexové matrace se liší podíly syntetického a přírodního latexu (kaučuku). Jádro je vyztuženo deskami ze studené pěny či kokosových vláken.
…o možnostech roštů
Pevný laťkový rošt či deska si rozumějí s taštičkovými a bonelovými pružinami, které nesnesou polohování.
Lamelové a segmentové rošty (ze samostatných prvků, které reagují na specifické zatížení), jsou pružné a mají pevnou i polohovatelnou podobu. Hodí se pro pěnové matrace.

Anketa

Rozhodujete se při výběru matrace a roštu podle zdravotního hlediska?
Samozřejmě, podle jakého jiného?
36,5 %
Zohledňujeme to, ale není to jediné hledisko.
53,8 %
Ne, řídíme se především cenou.
9,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 52 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Pořiďte si na zimu správný polštář a peřinu

První skutečně chladné dny jsou obvykle nejlepším upozorněním, že nastal čas na výměnu peřiny a třeba i polštáře. V chladných nocích oceníme peřinu teplejší –...

Výběr článků

Načítám