Hlavní obsah

Na zvelebenou chalupu se rádi vracíme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chaty a chalupy jsou příjemnou variantou v době omezeného pohybu. Ničím nerušené soukromí, skutečný odpočinek bez náročného cestování, blízcí přátelé a česká krajina. Je to druhý domov, kam se rádi vracíme, prostředí, které rádi zvelebujeme.

Foto: Korado

Větrací jednotka Koravent 100 řízeně vymění vzduch v objektu podle aktuálních potřeb. Máte i možnost programování délky a času větrání.

Článek

Můžeme se rozhodnout pro náročnou rekonstrukci, vyměnit podlahovou krytinu, stará okna za nová, vypořádat se s nepříznivou vlhkostí. Anebo se zaměřit na doplňky a zútulnit prostor za jedno odpoledne.

Plíseň z chalupy ven

Když jsou chalupy celý týden nevětrané a zavřené, snadno se v nich drží vlhkost a následně plísně. A díky tomu cítíte už při vstupu do místnosti lehce zatuchlý vzduch. Jak si s tím poradit? Hned po příjezdu otevřete všechna okna i dveře, a to i tam, kde běžně nevětráte (sklep, půda), aby mohl vzduch proudit. Z dlouhodobého hlediska je moudré popřemýšlet o nějakém moderním pomocníku.

Foto: Quick-Step

Bílá podlahová krytina může být i na chalupě. Prostor se opticky zvětší, působí nadčasově, decentně.

Kde se nevětrá, tam hrozí zdravotní rizika v podobě alergie, kožní vyrážky, potíže s dýcháním či bolest hlavy. Proto je důležité zajistit v chalupě trvalé dýchání. Ale jak, když jsme nepřítomni?

Větrací jednotky

Řešení nabízí programovatelné větrací jednotky, které řízeně vyměňují vzduch podle potřeby osob v objektu. Fungují automaticky, pracují tiše a v jakoukoliv denní či noční hodinu, když na chalupě nikdo není. Navíc díky filtrům nehrozí problémy s prachem či pyly, zamezí se výkyvům tepla, která jsou při otevřeném okně. U jednotek lze naprogramovat čas a dobu délky větrání, ale i např. signalizaci výměny filtru prachových částic.

Foto: Quick-Step

Přírodní styl na chalupě podtrhnete rozmanitými doplňky: patří mezi ně hrubé pleteniny, ručně pletené proutí i živé zelené rostliny.

Některé větrací jednotky zvládnou i automatické odvlhčování. V létě je doporučena vlhkost vzduchu v místnosti od 40 do 50 %, v zimě je to od 45 do 60 %. Když vlhkost vzduchu klesne, jednotka se přepne na základní stupeň větrání, aby venkovní vzduch dále nezvyšoval vlhkost v místnosti. Proto se vyplatí používat tam, kde nemáme možnost pravidelně větrat.

Ženy si udělají radost

Praktické záležitosti na chalupě řeší muži, ženy prostor zútulňují. Zkuste si pohrát s barvami, bytovými textiliemi a proměnit po letech trochu i chalupu.

Vděčnou barvou na kreativní kouzlení je modrá ve všech odstínech, od inkoustové po bledě modrou, která navozuje uklidnění a relax. Nebo zkuste decentní šedivou, jež ve spojení se žlutou byla letos společností Pantone zvolena barvou roku.

Foto: WestwingNow

Bytové textilie zútulní každý prostor, na venkov patří polštářky s motivy lučního kvítí.

Podlaha na chalupě také nemusí být složená jen z tmavých prken či parket do stromečku. Originální jsou čistě bílé podlahy, které opticky zvětšují prostor a můžete je směle kombinovat s bílým nábytkem, tkaninami, bytovou textilií.

V čistém prostoru navíc krásně vyniknou dřevěné doplňky, přírodní tkaniny či pletené košíky.

Anketa

Máte na chalupě automatickou větrací jednotku?
Ano, tu máme a jsme s ní velmi spokojení.
4,1 %
Ano, ale výsledek nestál za ty peníze.
3,1 %
Ne, ale uvažujeme o jejím pořízení.
3,3 %
Ne, a ani ji pořizovat nebudeme.
27,5 %
Netuším, co to je.
62 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2713 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny chat a chalup strmě rostou

Pandemie koronaviru značně omezila cestování, především pak do zahraničí. Češi se proto začali ve větší míře poohlížet po možnostech, jak trávit volno...

Chalupy a chaty berou Češi útokem

Češi kupují chaty a chalupy jako nikdy předtím. A je to znát na cenách. Rostou. Nezáleží ani tak na stavu objektu, ale hlavně na atraktivitě místa a velikosti...

Výběr článků

Načítám