Hlavní obsah

Muž si zařídil svou trucovnu ve středověkém stylu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Wayne Haskett z anglického Cannocku miluje středověk, a tak si doma vytvořil už pěknou sbírku nejrůznějších „relikvií”. Jak už to ale někdy bývá, jeho manželka z jejich přítomnosti všude po domě nadšená nebyla. Aby jí udělal radost, vybudoval si na zahradě malé středověké „doupě”. Tam přemístil i své poklady a oba jsou se ženou šťastní.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nadšenec si postavil na zahradě středověkou trucovnuVideo: Caters News, AP

 
Článek

Wayne z městečka Cannock v hrabství Staffordshire v Anglii se už přes třicet let věnuje své lásce, středověku. Pro dobu rytířů a králů se nadchl už jako dítě a s postupujícím věkem jeho zájem neutuchal, naopak dále rostl. Miloval hodiny dějepisu a s kamarády býval nadšeným hráčem Dungeons and Dragons, tj. hry, která u nás v minulosti proslula jako Dračí doupě. Wayne zkrátka nevynechá nic, co se středověkem nějak souvisí.

Když se měl ženit, měl o podobě obřadu celkem jasno. Bude ve stylu knižní a filmové série Hry o trůny. Jeho žena Claire má sice středověk také ráda, ale přesto se jí ulevilo, když se Waynovy poklady vytratily z domu. Bodře vyhlížející chlapík, který se ženil coby rytíř oděný v kroužkové zbroji, a nechybí mu ani královská koruna zdobená maličkými meči, svou sbírku samozřejmě nevyhodil. Naopak.

Na zahradě u domu si vybudoval vlastní menší domek, jakousi pánskou trucovnu, a ten zařídil podle svého gusta. Zde se konečně všechny jeho artefakty - a že jich je na 430 - vyjímají v odpovídajícím prostředí. Zařízení domku nebylo právě nejlevnější, vyšlo jej na 10 tisíc liber, tedy něco kolem 300 tisíc korun.

Jako v mnoha podobných případech z posledních měsíců, i Wayne se do stavby svého středověkého brlohu pustil během lockdownu. Většinu práce na stavbě přístřešku zvládl sám nebo s výpomocí přátel či rodiny. Dohromady domek stavěl zhruba pět měsíců.

Muž při terénních úpravách zahrady objevil starý bunkr. Neuvěříte, co z něj udělal

Zahrada

„Je tu krb s originální litinovou deskou, aby to dobře odpovídalo stylu středověku a stůl pro osm stolovníků. Zdi jsou pokryty mými sbírkami, jako je například francouzská středověká tapisérie, ale i ornamentální meče, staré knihy a džbány, aby vznikl fantasy-středověký dojem,” pochlubil se Wayne britskému deníku Mirror.

Přímo před domkem má pak ještě posezení s BBQ, které je zařízeno ve vikingském stylu.

Wayne si svou zálibu ve středověku nemůže vynachválit. Díky ní si zamiloval i spoustu dalších souvisejících koníčků, jako je například střelba z dlouhého luku, bojová umění a také návštěvy Comic-conů, tedy festivalů milovníků právě historie, fantasy sci-fi apod.

Anketa

Jste také fanoušky středověku?
Ano, to na mě sedí!
28,5 %
Mám středověké věci docela rád/a.
39 %
Nemám k tomu nějak vyhrazený vztah.
14,8 %
Ani ne.
6,8 %
Ne, to mě vůbec nezajímá.
10,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4235 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám