Hlavní obsah

Chaloupko, k lesu zády, ke mně čelem! Muž postavil dům, který se otáčí kolem své osy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chaloupka zlé ježibaby z pohádky o Mrazíkovi se patrně vybaví každému, kdo spatří dům postavený vynálezcem-samoukem Vojinem Kusicem z města Srbac v Bosně a Hercegovině. A podobně jako za mnoha dalšími úžasnými vynálezy, stála za jeho neobvyklým výtvorem snaha potěšit manželku. Ta se totiž nemohla rozhodnout, jak uspořádat interiér jejich domova.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muž postavil dům, který se otáčí kolem své osyVideo: Reuters

 
Článek

„Když jsem stavěl náš dům, byla na téhle straně ložnice a na druhé dětský pokoj. Pak se to ale manželce nelíbilo, řekla, pojďme to otočit na druhou stranu, aby byl obývací pokoj vedle silnice, a takové všelijaké věci. Tak jsem změnil interiér, rozbil zdi a totéž mě pak čekalo i v přízemí.

Už mě unavovaly její stížnosti a časté renovace našeho domu, a tak jsem řekl: Postavím ti rotující dům, abys sis ho mohla otáčet, jak chceš, dokonce i včetně vchodu. Až uvidíš, že k nám jde někdo nechtěný, prostě otočíš vstup na druhou stranu,“ vysvětluje pro agenturu Reuters šedesátiletý Vojin Kusic, co ho vedlo k nápadu postavit otočný dům.

Dům poutá zaslouženou pozornost všech kolemjdoucích. Objevit jej lze nedaleko města Srbac v Bosně a Hercegovině.

Jak vysvětluje majitel a stavitel, rychlost otáčení domu si může nastavit. Při té nejpomalejší trvá jedna plná otočka 24 hodin. Při nejvyšší rychlosti se otočí o 360 stupňů za pouhých 22 sekund.

Kusic říká, že se nejprve snažil konzultovat svůj nápad se stavebními firmami a designéry. Ti ale nebyli na takový typ zakázky zvyklí, a tak si nakonec vše musel vymyslet, a především udělat sám. Trvalo mu to šest let. Každý den přibylo něco. Zajímavé je, že si nic ze svých plánů nikde nezaznamenal, což se v jeden okamžik mohlo stát celému dílu osudným.

Když se dostal kvůli problémům se srdcem do nemocnice, došlo mu, že když dojde na nejhorší, nebude nikdo vědět, jak dál. „Prosil jsem doktory, zda by mi mohli prodloužit život o rok, protože jsem měl všechno jenom v paměti a kdyby se ten počítač, co v hlavě mám, vypnul, nikdo by nevěděl, jak to dokončit, protože jsem to nikde nerozkreslil,” vysvětluje muž.

Kusic říká, že pochází z velice chudých poměrů, a protože se mu nedostalo žádného důkladnějšího vzdělání, musel si při výrobě otočného mechanismu pro dům přijít na všechno sám. V této souvislosti připomíná dva srbsko-americké vynálezce Nikolu Teslu a Mihajla I. Pupina, jejichž osudy a dílo pro něj prý byly velkou inspirací.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet v domě, který byste si mohli natočit podle svých potřeb?
Ano! To by byla paráda!
57 %
Asi ano...
5,3 %
To tedy nevím.
3,1 %
Ani moc ne.
3,9 %
Ne, je to úplná zbytečnost.
30,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2486 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodinný dům našel své místo mezi vinicemi

Doslova nesoulad požadavků čekal na startovní čáře při návrhu rodinného domu do Chráněné krajinné oblasti Pálava. Vinařská vesnice na úpatí pálavských vrchů...

Výběr článků

Načítám