Hlavní obsah

Domek i s efektním bazénem si muž v džungli postavil takřka holýma rukama

Novinky, Jana Nesvadbová

Jen s pomocí těch nejprimitivnějších nástrojů si zručný a nesmírně pracovitý Kambodžan dokáže vyrobit prakticky cokoli. I malý domek s nádherným bazénem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Řemeslník si postavil holýma rukama v kambodžské džungli dům i s bazénemVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Nesmírné popularitě po celém světě se těší návodná videa, představující techniky a postupy, jak přežít jen s minimálním vybavením uprostřed divočiny.

Právě k nim patří i kanál Primitive Unique Tool dvou šikovných Kambodžanů, kteří pro své sledovatele vymýšlejí návody, jak si s nejprimitivnějšími nástroji uprostřed džungle postavit tu jednoduché přístřeší, tu už opravdu solidní domeček anebo bazén, přičemž nikdy nejde o nějakou obyčejnou díru v zemi naplněnou vodou.

Jedinými materiály, které zruční muži používají, jsou pouze ty, které naleznou přímo v džungli – jílovitá hlína, bambus, běžné dřevo, tráva, palmové listy a voda. Ke zdobení svých děl, ale i jako nejsvrchnější vrstvu střechy používají nezřídka travní drny.

Dům zasazený doprostřed zeleného ráje

Tipy a trendy

Obdivuhodná je na jejich práci nejenom enormní zručnost, ale také neuvěřitelná píle. Muž na videu nejprve vykope a odstraní několik metráků jílovité hlíny z místa, kde má být bazén, jen s pomocí malé ošatky.

Poté, když jeho stěny náležitě ošetří, aby nepropouštěly vodu a nedrolily se, bazén naplní zase jen s pomocí malé nádoby vodou.

První útulnu v pohoří v Bosně a Hercegovině si vyžádali a postavili místní horolezci

Tipy a trendy

Samozřejmě, divák může uvažovat nad tím, jak až mazané je mít ohniště obklopené vodou, neboť jediný divočejší skok do vody jej může uhasit, ale dlužno přiznat, že na první pohled působí takové umístění velmi efektně. A nepochybně je vzhledem k okolní džungli i bezpečnější, než kdyby bylo jen někde volně v blízkosti domku.

A to je další důvod, proč se obdobná videa těší tak velké popularitě. Kromě předváděných dovedností a nápadů spousta diváků oceňuje totiž i velice ekologický styl takového stavění.

Muži používají jen na místě získané suroviny, nic, co by se po čase samo nerozložilo a nevrátilo k přírodě. To se líbí jak příznivcům myšlenek o návratu k přírodě, tak sympatizantům tzv. prepperského hnutí (lidé, kteří věří, že v budoucnu dojde ke katastrofám nebo nouzovým situacím a připravují se na ně).

Spoustu nápadů a zkušeností ovšem s radostí okoukají i „jen“ obyčejní milovníci táboření v přírodě.

Anketa

Dokázali byste si takový domek či bazén postavit také?
Ano, bez problémů.
16,8 %
Možná ano...
17,1 %
Nevím, nevím.
8,2 %
S takovým vybavením asi ne.
9,2 %
Ani náhodou.
48,7 %
Celkem hlasovalo 5319 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám