Hlavní obsah
Dům na první pohled vyhlíží, jako cihlový. Ve skutečnosti je ovšem betonový. Foto: Brotherton Lock

Stupňovitý tvar má dům, který pro svou rodinu navrhl britský architekt Adam Richards. Do nejvyššího podlaží, které by na lodi bylo kapitánským můstkem, umístil ložnici a koupelnu. Právě tyto místnosti mají bezkonkurenčně nejhezčí výhled z celého domu. Stavbu, jež připomíná maličkou katedrálu, je možné objevit v Západním Sussexu ve Velké Británii.

Dům na první pohled vyhlíží, jako cihlový. Ve skutečnosti je ovšem betonový. Foto: Brotherton Lock
Ložnice v tomto domě je jako na kapitánském můstku

Dům nazvaný Nithurská farma má severojižní orientaci, přičemž právě na severní straně je nejnižší. Tam je také umístěný hlavní vstup. Architekt, jenž je šéfem studia Adam Richards Architects, se jeho vzhledu snažil dodat pocit pohybu. Právě proto působí, jako by ze země postupně vyrůstal. Dynamiku mají podporovat i tmavé kontury obloukových oken.

Architekt dům postavil uprostřed polí, volil ovšem místo v bezprostřední blízkosti tří dalších zemědělských objektů. Ač to na první pohled není poznat, dům je ve skutečnosti z betonu, jeho fasády jsou ovšem obalené tlustou vrstvou z cihel, které jej lépe začleňují do rustikálního prostředí. Střecha je z černého zinkového plechu.

Interiér domu pak architekt skládal téměř jako divadelní scénu. Návštěvník přichází do haly, která má přiznané betonové zdi a panuje v ní záměrné příšeří. Pokračuje-li však po několika stupních dále, vstupuje do nitra domu, která má v nejvyšším bodě 4,5 metru. Po stranách tohoto prostoru pak umístil šest vnitřních věží, do nichž vložil schodiště, koupelny, šatnu, pracovnu a komoru.

Výhled z obývacího pokoje směřuje na jižní stranu.

Foto: Brotherton Lock

Valnou většinu přízemí zabírá kuchyň  s přiznanými betonovými zdmi. V jejím samém centru je ostrov s dřezem, zatímco pracovní plocha se sporákem je u jednoho z obloukových oken. Projde-li návštěva kolem kuchyňského ostrůvku a pokračuje-li dále, opět po několika stupních, dostane se do obývacího pokoje, jehož okna směřují na jih.

V prvním podlaží, které ovšem nezasahuje nad vstupní halu v přízemí, je pět ložnic dělících se o jednu koupelnu. Po schodech na jižní straně pak vede cesta k hlavní ložnici, kterou doprovází koupelna se šatnou.

Pracovní plocha kuchyně se sporákem je umístěna mezi dvěma vnitřními betonovými věžemi.

Foto: Brotherton Lock

Dům rodině nabízí 397 m² plochy podlah. Jeho venkovsky laděný vzhled je v přímém protikladu k jeho stroze vyhlížejícímu interiéru, jehož betonové zdi architekt schválně nechal vyhlížet, jako by z nich dělníci teprve před chvílí odstranili bednění. Tento dojem zjemňuje pouze olejovaná podlaha z bílé borovice, mosazné detaily a sbírka moderního umění.

Stavba získala v letošním roce velice prestižní ocenění Královského institutu britských architektů RIBA National Award 2019.

Anketa
Líbí se vám nápad budovy v pohybu?
Ano, je zajímavý.
33.4 %
Nevím.
4.7 %
Nic mi to neříká.
61.9 %
Celkem hlasovalo 878 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků