Hlavní obsah

Ložnice v tomto domě je jako na kapitánském můstku

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stupňovitý tvar má dům, který pro svou rodinu navrhl britský architekt Adam Richards. Do nejvyššího podlaží, které by na lodi bylo kapitánským můstkem, umístil ložnici a koupelnu. Právě tyto místnosti mají bezkonkurenčně nejhezčí výhled z celého domu. Stavbu, jež připomíná maličkou katedrálu, je možné objevit v Západním Sussexu ve Velké Británii.

Foto: Brotherton Lock

Dům na první pohled vyhlíží, jako cihlový. Ve skutečnosti je ovšem betonový.

Článek

Dům nazvaný Nithurská farma má severojižní orientaci, přičemž právě na severní straně je nejnižší. Tam je také umístěný hlavní vstup. Architekt, jenž je šéfem studia Adam Richards Architects, se jeho vzhledu snažil dodat pocit pohybu. Právě proto působí, jako by ze země postupně vyrůstal. Dynamiku mají podporovat i tmavé kontury obloukových oken.

Architekt dům postavil uprostřed polí, volil ovšem místo v bezprostřední blízkosti tří dalších zemědělských objektů. Ač to na první pohled není poznat, dům je ve skutečnosti z betonu, jeho fasády jsou ovšem obalené tlustou vrstvou z cihel, které jej lépe začleňují do rustikálního prostředí. Střecha je z černého zinkového plechu.

Interiér domu pak architekt skládal téměř jako divadelní scénu. Návštěvník přichází do haly, která má přiznané betonové zdi a panuje v ní záměrné příšeří. Pokračuje-li však po několika stupních dále, vstupuje do nitra domu, která má v nejvyšším bodě 4,5 metru. Po stranách tohoto prostoru pak umístil šest vnitřních věží, do nichž vložil schodiště, koupelny, šatnu, pracovnu a komoru.

Foto: Brotherton Lock

Výhled z obývacího pokoje směřuje na jižní stranu.

Valnou většinu přízemí zabírá kuchyň  s přiznanými betonovými zdmi. V jejím samém centru je ostrov s dřezem, zatímco pracovní plocha se sporákem je u jednoho z obloukových oken. Projde-li návštěva kolem kuchyňského ostrůvku a pokračuje-li dále, opět po několika stupních, dostane se do obývacího pokoje, jehož okna směřují na jih.

V prvním podlaží, které ovšem nezasahuje nad vstupní halu v přízemí, je pět ložnic dělících se o jednu koupelnu. Po schodech na jižní straně pak vede cesta k hlavní ložnici, kterou doprovází koupelna se šatnou.

Foto: Brotherton Lock

Pracovní plocha kuchyně se sporákem je umístěna mezi dvěma vnitřními betonovými věžemi.

Dům rodině nabízí 397 m² plochy podlah. Jeho venkovsky laděný vzhled je v přímém protikladu k jeho stroze vyhlížejícímu interiéru, jehož betonové zdi architekt schválně nechal vyhlížet, jako by z nich dělníci teprve před chvílí odstranili bednění. Tento dojem zjemňuje pouze olejovaná podlaha z bílé borovice, mosazné detaily a sbírka moderního umění.

Stavba získala v letošním roce velice prestižní ocenění Královského institutu britských architektů RIBA National Award 2019.

Anketa

Líbí se vám nápad budovy v pohybu?
Ano, je zajímavý.
33,3 %
Nevím.
4,7 %
Nic mi to neříká.
62 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 886 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám