Hlavní obsah

Brazilka si postavila dům z lahví od alkoholu. Děti jsou na ni pyšné

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Život Ivone Martinsové v brazilské Itaoce nebyl právě snadný. Její první manželství nevydrželo příliš dlouho a ona zůstala na výchovu svých dětí sama. Když se rozhodovala, z čeho si postavit dům, napadla ji spásná myšlenka - jako hlavní stavební materiál použila prázdné lahve. Těch je všude dost a nemusí za ně platit. Získala tak obydlí, které uleví přírodě, a navíc ušetřila.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žena v Brazílii si postavila dům ze 6000 lahvíVideo: Reuters

 
Článek

Žena začala se stavbou domu v listopadu roku 2017. Na dům zatím použila okolo 6000 lahví, ať již od vína, piva či jiných nápojů.

„Narodila jsem se a vyrostla na venkově. Mé první manželství nefungovalo. Své děti jsem vychovala sama. Jsou za to na mne pyšné, protože jsem jim dokázala být nejenom matkou, ale i otcem. Zvykla jsem si žít v tomto kraji a na tento dům, jehož stavba mě dostala z depresí. Cítím se jako bojovnice,“ říká v rozhovoru pro agenturu Reuters paní Ivone.

Vlnitý plech a kámen vytvářejí na fasádě harmonickou dvojici

Tipy a trendy

Dům, který si žena postavila vlastními silami a s pomocí přátel, je ve svém okolí považován za atrakci. Není divu, ve venkovské krajině vyhlíží všelijak. Jeho zdi totiž tvoří jinak neupravené láhve, jejichž řady mezi sebou pojí vrstva cementu.

Majitelka domu přišla na nápad využít pro stavbu svého domova právě láhve, když si uvědomila, kolik jich všude leží bez jakéhokoli využití. Tím, že je začala sbírat, získala nejenom stavební materiál zadarmo, ale zároveň tím ulevila okolní přírodě.

Egyptská inženýrka staví domy z dusané hlíny. Jsou ekologické a dobře izolují

Tipy a trendy

V neposlední řadě ovšem sběr lahví a stavba samotného domu Ivony zaměstnaly a daly jí v životě nějaký cíl. Díky tomu se zbavila depresí, kterým propadala.

Její dílo má výšku tři metry, je široké osm metrů a na délku jich měří devět. Uvnitř se skrývá ložnice, chodba, kuchyň a koupelna. Jak se ale Ivone reportérům svěřila, se stavbou ještě není zdaleka hotova. Právě přemýšlí, z jakého materiálu - opět recyklovaného - by si mohla vyrobit nábytek.

Anketa

Lákalo by vás zkusit si postavit dům z lahví?
Ano, je to zajímavý nápad.
58,1 %
Možná něco menšího...
4,9 %
Nevím. To mě nenapadlo.
6,2 %
Spíš ne.
9,5 %
Ne, to je nesmysl.
21,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 12043 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám