Hlavní obsah

Sto třicet let starý větrný mlýn proměnili v útulný domov

Novinky, Jana Nesvadbová

Staré větrné mlýny patří odjakživa k nádherným orientačním bodům v krajině. Není divu, že se je majitelé snaží za každou cenu zachránit, i když už třeba neslouží svému původnímu účelu, a nacházejí jim nová uplatnění. Mnohé z nich se tak proměňují v muzea, jiné pak v romantická obydlí. A právě takový osud potkal Patchamský mlýn v anglickém Sussexu.

Foto: Profimedia.cz

Z historického větrného mlýna se stal nevšední obytný dům.

Článek

Patchamský mlýn nedaleko anglického Brightonu patří k nejhezčím mlýnům, které byly rekonstruovány a upraveny tak, aby v nich bylo možné zcela moderním způsobem bydlet. Zároveň ale zůstalo z velké části zachováno jeho historické technické vybavení. Z mlýna se tak stal ideální domov pro milovníky starých časů a romantiky.

Mlýn postavil v roce 1885 stavitel James Holloway a původně byl znám jako Waterhallský mlýn. Zároveň to byl poslední mlýn, který na území Sussexu postavili. Mouku v něm mleli ještě za první světové války a pak dalších šest let po ní.

Foto: Profimedia.cz

V nedávné době získal mlýn novou fasádu. Původní byla oškrabána až na cihlu, zeď byla poté ošetřena a zakonzervována proti vlhkosti a znovu omítnuta.

Důležitou roli hrál ovšem i za druhé světové války. Sloužil jako pozorovatelna pro Domácí gardu.

V obytný dům jej proměnili majitelé až v roce 1963. S velkou citlivostí zachovali nejenom vnitřní mechanismus, ale také jeho vnější části, a především pak lopatky.

Foto: Profimedia.cz

Po proměně v obytný objekt k mlýnu postupně přibyla další křídla tak, aby se v něm pohodlně bydlelo.

Foto: Profimedia.cz

Časem přibylo k mlýnu i jezírko.

Zatímco historické snímky mlýn ukazují jako osamocenou stavbu na mírném návrší, jeho okolí se v průběhu let výrazně proměnilo. Přibyla okolní zástavba, také ovšem spousta zeleně a stromů, které by dříve blokovaly výhled a hlavně omezovaly proud větru.

K mlýnu přibylo několik nově dostavěných částí, které ovšem vcelku hezky ladí s jeho vysokou věží a stále jí uctivě ponechávají výškový prim.

Foto: Profimedia.cz

Součástí zařízení mlýna je i stylová zimní zahrada.

V současnosti lze v mlýně nalézt tři pokoje, doplněné trojicí koupelen, nechybí kuchyň s jídelní zónou – vertikálním propojujícím prvkem je samozřejmě točité schodiště, jež by ovšem návštěvník marně hledal v centru každého podlaží. Posunuté je ke straně tak, aby bylo možné plně a užitečně využít již tak mírně omezený potenciál každého z pater.

Foto: Profimedia.cz

Zařízení interiéru dostavěných budov je příjemné a stylové.

Nejvýše umístěná ložnice je přímo pod mechanismem mlýna, který tvoří obrovské kovové soukolí fungující jako převod mezi lopatkami venku a hřídelí vedoucí dolů, směrem k vlastnímu mlecímu kameni, který se už nezachoval.

K převodu vede stylové kovové schodiště dávající jasně tušit, co se ukrývá nad hlavami nocležníků.

Foto: Profimedia.cz

V přízemí mlýna je umístěna kuchyně s jídelní zónou.

Zajímavým doplňkem mlýna je pak nejnověji vybudovaná zimní zahrada, která k současnému charakteru mlýna velmi hezky zapadá a jen podporuje celkově romantický vzhled tohoto neobvyklého domova.

Druhým doplňkem je umělé jezírko, přes něž se klene mandlově zelenkavý můstek.

Foto: Profimedia.cz

V horních podlažích mlýna jsou ložnice.

Patchamský mlýn je v současné době pro dostatečně movité zájemce k mání. Majitel jej nabízí za 1,4 miliónu liber, tedy v přepočtu za zhruba 40,5 miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Hezké, kovové točité schodiště vede z nejvyšší ložnice přímo k mechanismu mlýna.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Město hor a vod se stalo realitou

Když před několika lety představili architekti z čínského ateliéru MAD Architects svůj návrh multifunkčního komplexu budov v čínském Pekingu nazvaný Čchao-jang...

Výběr článků

Načítám