Hlavní obsah

Kalifornský dům proměnila česká designérka v luxusní rezidenci

Novinky, Jana Nesvadbová

Poněkud zastaralý dům ve velmi žádané čtvrti kalifornského Newport Beach v USA se majitelé rozhodli nechat modernizovat a přizpůsobit modernímu stylu života. Se svým přáním se obrátili na losangeleský ateliér BRANA Designs. Zajímavostí pro českého čtenáře je skutečnost, že jeho zakladatelkou je Češka Helena Brana.

Dům se po rekonstrukci proměnil v luxusní rezidenciVideo: BRANA Designs

 
Článek

Stavba z roku 1954 na Hazel Drive ve čtvrti Corona del Mar je vsazena do příkrého svahu. Díky tomu ovšem může nabídnout velice hezký výhled do okolí a na Pacifik.

Dům je v nové podobě plný prosklených ploch, které jeho vzhled odlehčují a zkrášlují. Majitelé si v něm nyní užívají spousty zeleně, včetně roztomile pestře osázeného pruhu střechy nad obývacím pokojem, a vodních prvků, do nichž je možné započítat i venkovní vířivku, které působí nejenom velice dekorativně, ale společně se zelení mají i zcela praktický účel – příjemně a zcela přirozeně ochlazují interiér v horkých dnech.

Host do domu vstupuje na úrovni prvního patra přes malý dvůr, kde jej uvítá vodopád od výšky stropu k zemi, a proti němu umístěné plynové ohniště jako hezký protipól k vodnímu živlu.

Dále pak pokračuje do hlavní obytné místnosti, kde má po levici toaletu a dveře výtahu. Po pravé straně je prosklené schodiště, za nímž už je obývací pokoj propojený s jídelní zónou a na ni navazující kuchyní. Celá tato místnost má prosklenou stěnu umožňující vstup na balkon.

Foto: BRANA Designs

Z ulice přichází návštěvník na tento chráněný dvorek.

Z kuchyně přes prádelnu vede prakticky cesta do garáže, takže nákupy potravin je možné rovnou cestou dopravit do úložných prostor. Po straně kuchyně, jež je řešena jako lineární s barem, je snídaňový koutek. Obývací pokoj pak kromě nádherného výhledu do údolí nabízí další hezký pohled, a to do plamenů krbu u zdi.

Po schodech je možné sestoupit do spodního podlaží, kde je velká ložnice s vlastní koupelnou a dvojice menších pokojů dělících se společně o jednu koupelnu.

Po schodech či výtahem vzhůru vede cesta do hlavní ložnice majitelů domu. Ta je doprovozena nejenom velkou šatnou, ale především velkou koupelnou, v níž je kromě vany i parní sprcha.

Foto: BRANA Designs

Téměř celá stěna hlavní obytné místnosti je prosklená. Interiér je ovšem chytře stíněný přesahem.

Z ložnice je možné vstoupit na terasu, která přímo zve k příjemnému posezení s výhledem na již zmiňovaný oceán na obzoru.

Praktickým nápadem zařízení ložnice je výsuvná širokoúhlá obrazovka zabudovaná do nohou postele, k útulnosti místnosti pak přispívá i další krb zasazený do stěny pod velké plátno s moderním uměním.

Foto: BRANA Designs

Z domu je výhled až na oceán.

Střešní terasa nad ložnicí je částečně zastřešená a je místem vyhrazeným pro relaxaci.

Z původního rustikálně zařízeného a poněkud již všedně vyhlížejícího domu se díky rekonstrukci a rozsáhlým stavebním i designérským úpravám stala velmi moderní rezidence, v níž se kromě přírodních materiálů velice hezkým způsobem propojují tři živly – vzduch, voda a oheň. To vše zasazeno do barevné palety čerpající hojně ze zemitých odstínů.

Anketa

Máte na domě střešní terasu?
Ano, máme.
13 %
Měli jsme, ale už ne.
3,3 %
Ne, ale plánujeme ji.
4,2 %
Ne, nemáme.
44,4 %
Nemáme vlastní dům.
35,1 %
Celkem hlasovalo 1604 čtenářů.

Technické detaily:

Architektonický návrh: Brandon Architects

Realizace: CdM Homes

Interiérový design: BRANA Designs

Celkový počet podlaží: 3

Celková plocha domu: 320 m²

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám