Hlavní obsah

Dům bez prosklených oken nabízí rodině relaxaci na břehu jezera

6. 7. 2020, 6:06
Novinky, Jana Nesvadbová

Bez prosklených oken, jen s bambusovými okenicemi a s použitím přírodních materiálů, tak vypadala rekonstrukce staré farmy, kterou navrhli architekti z ateliéru Huni Architectes. Dům stojí na břehu jezera nedaleko vietnamského Danangu. Je rozdělen do dvou podlaží a doplňuje jej menší, přesto však nekonečný bazén.

Foto: Huni Architectes

Dům na břehu jezera býval kdysi farmou.

Článek

Pryč z rušného, milionového Danangu. Tak se rozhodl majitel farmy, kterou jeho předkové obývali po několik generací. Stojí v hornatém kraji za městem, na břehu jezera Hoi Khe. Aby mohla sloužit jako rekreační dům, bylo potřeba ji ze všeho nejdříve rekonstruovat.

Následovat má revitalizace opuštěné zemědělské půdy v okolí. Do této práce se ale již hodlá pustit vlastními silami.

Práci na rekonstrukci svěřil architektům, kteří si pro projekt nazvaný Hoa Phong House vytkli čtyři základní čtyři „NE”.

  • Ne hliníkovým a proskleným oknům - namísto tradičních prosklených oken jsou ve zdech domu pouze stavební otvory, jež chrání skládací bambusové okenice. Ty umožňují průchod vzduchu a v omezené míře světla. Zajišťují však soukromí i bezpečí ve chvílích, kdy je to žádoucí.
  • Ne klimatizaci - díky chytře rozmístěným dveřím a oknům může skrz celý dům volně a přirozeně proudit vzduch.
  • Ne páleným cihlám - ač to tak na první pohled nevypadá, zdi jsou výhradně z kamene, dvojité vrstvy bambusu, mezi něž je vložena hydroizolace, a betonu.
  • Ne obkladům - architekti cíleně volili pouze přírodní materiály, které vytvářejí pocit blízkosti, prostoty a vzájemně spolu ladí.

Naprosté propojení interiéru s okolním prostředím nabízí dům se zastavěnou plochou 400 čtverečních metrů, který má dvě vzájemně kontrastujících části, kamenné přízemí nesoucí bambusové patro přesahující je na obou stranách.

Foto: Huni Architectes

Kuchyň pokračuje v exteriéru zastřešenou terasou.

Jeho vnitřní uspořádání je přitom velice jednoduché, přízemí je otevřené a je zde hlavní obytná zóna s kuchyní a velkým jídelním stolem.

Kromě toho je zde i vinný sklep a parní sauna. Po schodech, jejichž šachtu vyplňuje malá zahrádka, se vystupuje do horního patra.

Rodina žije v pentagonu plném stromů

Tipy a trendy

V patře je jednak ložnice rodičů, rovněž tak společný pokoj dvou dětí a možná trochu překvapivě i obývací pokoj, do nějž vede hlavní vstup do domu. Jeho zeď z nepálených cihel je perforovaná, takže do ní může pronikat vzduch i světlo, ale zároveň stíní interiér.

Za obývacím pokojem následuje společná ložnice obou dětí, nádhernému výhledu na jezero i do okolní krajiny se těší ložnice rodičů.

Foto: Huni Architectes

Obývací pokoj

Architekti je v exteriéru prodloužili o zastřešený balkon, jehož podlaha je vyrobena z temperovaného skla. Díky ní lze ze všech úhlů neustále vidět hladinu jezera.

Venkovní knihovna a dětská postel se střechou - vila hýří skvělými nápady

Tipy a trendy

Ze staré farmy se tak stal moderní dům určený především k odpočinku a užívání si klidu i okolní přírody. Zároveň se architekti ohleduplným používáním materiálů rozhodli vytvořit dům, který se blíží zásadám udržitelného designu a zodpovědnosti vůči přírodnímu prostředí.

Anketa

Líbilo by se vám mít chatu u jezera?
Je to náš sen. Nebo u řeky.
52,4 %
Už ji máme.
4,5 %
Docela ano.
16 %
Je mi to jedno.
2,8 %
Spíše ne.
4,2 %
Ne. Mám úplně jinou představu.
8,8 %
Ne. Nestojím vůbec o chatu.
11,3 %
Celkem hlasovalo 3557 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

6. 4. 2020, 6:08

Japonský ateliér Nendo se přednostně věnuje designu, občas se ale mezi jeho díly objeví i počin ryze architektonický. Klient z Tokia si pak v takovém případě...

Výběr článků