Hlavní obsah

I panelákový byt je možné zařídit podle potřeb 21. století, je přesvědčená naše čtenářka

Novinky, Jana Nesvadbová

Fotky svého pražského bytu po rekonstrukci nám poslala naše čtenářka Kristýna. Je to už několikátý byt, který rekonstruovala, a jak říká, vždy se snaží hledat především praktické řešení tak, aby se v bytě dobře žilo.

Foto: archiv čtenářky

Majitelka rekonstruovala byt na pražském Jižním Městě.

Článek

K napsání k nám do redakce Kristýnu inspirovaly články o rekonstrukcích bytů v panelových domech. Zejména ty s nízkým rozpočtem ji překvapily.

Jak říká, ve 21. století by už mohlo být samozřejmostí, že bude v bytě nejenom pračka, ale také sušička, že na toaletě bude malé umyvadlo a že se místo uspoří zabudováním posuvných dveří do pouzdra.

Sama přesně takové prvky ve svém bytě na Jižním Městě využila. Důvodem je jejich praktičnost a užitečnost. „Nejsem designérka, řekla bych jen praktická žena, kterou baví dělat rekonstrukce bytu. Toto je již můj pátý byt,” napsala nám.

V něm přistoupila i k jistým úpravám dispozice, která je 3+kk. Původní kuchyňský kout, který byl jakýmsi přívěskem obývacího pokoje, zrušila, oddělila příčkou a vytvořila z něj šatnu, do níž se vchází z předsíně. Kuchyňskou zónu prostě posunula do obývacího pokoje.

Moderní dům nabízí dvě věci. Odpočinek a výhled

Tipy a trendy

Někdejší malou šatnu, jež byla mezi ložnicí a koupelnou, zrušila a její prostor věnovala koupelně, kterou ještě tvořilo staré umakartové jádro. To dala vybourat a koupelnu nechala vyzdít. Místnost nespojovala s toaletou, zůstaly oddělené. Vstupuje se do nich posuvnými dveřmi.

Důležitým prvkem v každé místnosti je pak velké množství úložných prostorů.

Foto: archiv čtenářky

Kuchyňská zóna se nově stala součástí obývacího pokoje.

Jak říká Kristýna, to, co se jí v bytech osvědčí a ukáže se být užitečným, ráda zopakuje i při zařizování dalšího bytu. Při každé rekonstrukci začínala stejně.

„Postupuji od elektřiny a podlah. To jsou věci, do kterých pak už dlouho nepůjdete. Nemám ráda lišty, takže elektrorozvody nechávám zasekat. To ale znamená mít předem rozmyšleno, co v které místnosti kde bude,” vysvětluje.

Zároveň varuje před hledáním těch nejúspornějších řešení. „Je potřeba si říci, že to je domov, kde chci žít, takže podle toho musí byt vypadat,” radí čtenářka.

Anketa

Máte doma posuvné dveře?
Ano, už delší dobu.
41,5 %
Ano, nedávno jsme je pořídili.
6,4 %
Plánujeme je.
10,6 %
Ne a ani je neplánujeme.
41,5 %
Celkem hlasovalo 5683 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám