Hlavní obsah

Rekonstrukce proměnila panelákový byt ve svěží místo plné světla

Panelákový byt manželů, kterým děti vylétly z hnízda, potřeboval po letech užívání oživit. I proto, že veškeré zařízení bylo původní, pořízené krátce po jeho výstavbě. Majitelé se rozhodli svůj domov přizpůsobit nové životní situaci.

Foto: Čeněk Vitovský, Martin Florian a časopis Bydlení mezi panely

V celém bytě jsou instalovány také sádrokartonové stropy, aby bylo možno zlepšit světelné podmínky v jednotlivých místnostech.

Článek

V prvním kole proběhla rekonstrukce obývacího pokoje s kuchyní, s ročním odstupem přišla na řadu předsíň, koupelna a WC. Jediná ložnice nebyla součástí návrhu, tu si majitelé zrenovovali již před touto proměnou.

Ve všech místnostech je vyměněna podlaha, obývák s kuchyní je nyní opatřen lepeným vinylem, v předsíni, koupelně a na WC je položena nová dlažba a obklady. Všude jsou také sádrokartonové stropy, aby byly zlepšeny světelné podmínky v místnostech, protože v paneláku je většinou osvětlení nedostačující a jen jeden centrální vývod na středu každé místnosti.

Materiálově je celý byt sjednocen do tří odstínů - kávové, šedobéžové a bílé. Bylo zejména zapotřebí vše pročistit, prosvětlit. Nábytek designérka navrhla hlavně funkční a jednoduchý.

Po vstupu do bytu je předsíň přívětivým a klidným prostorem, který má působit upraveně a útulně – k tomu dopomáhá dekorativní osvětlení a zvolené dekorace a obrazy.

Foto: Čeněk Vitovský, Martin Florian a časopis Bydlení mezi panely

Po vstupu do bytu je předsíň přívětivým a klidným prostorem, který má působit upraveně a útulně.

„Přestože je v této místnosti osmero dveří (všechny pokoje jsou neprůchozí, což se u paneláků příliš často nevidí), snažila jsem se, aby nijak nerušily - zůstali jsme tedy u bílých dveří. Obývací pokoj s kuchyní původně spojovaly dveře, v návrhu jsme měli alespoň jednoduché posuvné, ale majitelé se nakonec rozhodli pro spojený prostor,” vysvětluje designérka Andrea Kilianová z ateliéru Muuza.

„Kuchyň je maličká, manželé si přáli zachovat některé spotřebiče, které jsem tedy zakomponovala do nové kuchyňské linky. Zajímavý detail vytváří magnetická stěna s květináči, která oživuje část u jídelního stolu. Klasické židle prostor kuchyně hodně zaplňují, zvolila jsem tedy čiré, aby jídelní část působila co nejvzdušněji,” doplňuje designérka.

Lesklé plochy ve všech místnostech prostor trochu přifouknou. Koupelna je maličká a nebylo možné dispozici jakkoliv měnit, přesto nyní díky materiálové jednotnosti působí prostorněji než dříve.

Úpravou vybydleného bytu získala majitelka nový domov do nového začátku

Tipy a trendy

Tapety ve všech místnostech se v průběhu dne proměňují díky zvolené struktuře a jemným metalickým odleskům, a přestože je v každé místnosti jiná kolekce, působí jako celek jednotně a harmonicky. Po rekonstrukci je byt stále uklizený, svěží a plný světla.

Slovo designérky

„Spolupráce s klienty byla velmi příjemná a radost mi dělalo zejména to, že se mnou konzultovali opravdu každý detail. Nejen návrh jako takový, ale také výběr všech doplňků a dekorací. Věřím, že vzájemný soulad naší komunikace se ve výsledku odráží.

Za základ práce považuji jednotící myšlenku, v ní jsou obsažena klientova přání, potřeby, očekávání i estetické a funkční nároky na daný prostor. V takovém případě je možné vytvořit promyšlený koncept, který pozitivně ovlivňuje celkovou atmosféru,“ sděluje designérka.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám