Hlavní obsah

Moderní dům nabízí dvě věci. Odpočinek a výhled

Novinky, Jana Nesvadbová

Atmosféru plnou pohody a odpočinku s nádherným výhledem do krajiny nabízí moderní dům, který navrhli architekti z brazilského ateliéru Reinach Mendonça Arquitetos Associados v prefektuře Bragança Paulista v Brazílii. Má dvě podlaží a přes tisíc čtverečních metrů užitné plochy.

Foto: Nelson Kon

Dům stojí na svažitém pozemku.

Článek

Svažitý pozemek s výměrou 10 000 m², navíc lemovaný lesem, přímo vyzýval k tomu, aby na něm architekti vybudovali dům, který se nebude snažit upoutávat pozornost na sebe, ale naopak nabídne co největší zážitek z okolní nádherné krajiny. A právě s touto pokorou architekti opravdu k úkolu přistoupili.

Svým klientům navrhli domov, který v mnohém připomíná dům, který vytvořili v nedalekém sousedství. Je rozdělen do dvou podlaží. Zatímco spodní slouží jako denní zóna, v horním jsou především ložnice. Aby měli obyvatelé domu příjemný pocit a jeho interiér co nejvíce dýchal, jednotlivé místnosti jsou velké a navíc propojené s exteriérem.

Do betonového domu, který si velkou měrou stíní svůj interiér tak, aby se v teplých dnech zbytečně nepřehříval, se přichází, či spíše přijíždí vozem na úrovni horního podlaží. Zde je proto garáž pro několik automobilů, s níž sousedí byt pro služebné.

Na severní stranu jsou pak orientovány tři ložnice rodiny. Každá z nich má svou vlastní koupelnu, opravdu velkoryse pojatou hlavní ložnici doprovází také velká šatna.

Všechny tyto místnosti jsou od vstupu uloženy po levici. Po pravici je totiž druhá kuchyň a před ní, opět tak, aby odtud byl krásný výhled, je druhý obývací pokoj s druhou jídelnou.

Foto: Nelson Kon

Pocitu vzdušnosti a především příjemné přirozené ventilace dosáhli architekti provázáním interiéru s exteriérem.

Hlavní denní zóna je ovšem po schodech dolů, v přízemí. Zde je menší byt vyhrazený pro hosty, hlavní kuchyň s hlavní jídelnou, sousedící s hlavním obývacím pokojem zařízeným nejenom posezením s televizí, ale také kulečníkem. Z druhé strany navazuje na jídelnu v exteriéru veranda, opět s příjemným posezením.

Dům vypadá jako pevnost z modrého betonu ukrývající se v palmovém lese

Tipy a trendy

Dům má dohromady plochu 1137 m² a na úrovni přízemí jej doplňuje bazén řešený jako nekonečný.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet na svažitém pozemku?
Ano, pokud by tam byl hezký výhled.
62,6 %
Už tak bydlíme.
14,2 %
Asi ano.
3,5 %
Bylo by mi to jedno.
3 %
Asi spíš ne.
6,9 %
Ne, to opravdu ne.
9,8 %
Celkem hlasovalo 605 čtenářů.

Nekonečný bazén

Nekonečné bazény neboli bazény se skrytým či ztraceným okrajem mají alespoň jednu ze stran na stejné úrovni s hladinou vody, která může (ale nemusí) přes ni přetékat. Obvykle jsou umístěny na vyvýšené ploše, takže při pohledu z bazénu vzniká dojem, že se hladina vody dotýká obzoru. Je „nekonečná“.

Výjimečně hezký efekt vzniká při umístění bazénu tak, aby „nekončící“ hladina měla pokračování ve vodní ploše na obzoru.

Reklama

Související témata:

Související články

Pozor, z tohoto domu utíkají schody

Japonský ateliér Nendo se přednostně věnuje designu, občas se ale mezi jeho díly objeví i počin ryze architektonický. Klient z Tokia si pak v takovém případě...

Výběr článků

Načítám