Hlavní obsah

Francouzský mediální magnát má nové sídlo v Paříži. Připomíná most

Novinky, Jana Nesvadbová

Spíše most, než běžnou kancelářskou budovu připomíná nové ústředí francouzské skupiny Le Monde, jež vydává spoustu titulů, včetně stejnojmenného večerníku. Smyslem nové budovy bylo svést všechny redakce a další oddělení pod jednu střechu. Poprvé za svou existenci se tak všech 1600 zaměstnanců skupiny může denně potkávat a bez nejmenších problémů spolu komunikovat. Překvapivě stavbu navrhli norští architekti z ateliéru Snøhetta a jejich místní partneři SRA’s design.

Foto: Marwan Harmouche

Mediální skupina Le Monde sídlí v domě představujícím most.

Článek

Na Avenue Pierre-Mendès-France, ve 13. pařížském okrsku, vyrostla budova, jejíž povrch je zčásti průhledný, zčásti zrcadlí své okolí a zčásti je matný. Na první pohled je zřejmé, že je v ní místo pro obrovské množství kanceláří, přesto však působí až nečekaně lehce jakoby v pohybu.

Namísto nudného kvádru totiž architekti dlouhé strany projmuli, boční, kratší strany dostaly mírný sklon a centrální část je pak vyzdvižena do podoby mostu.

Stavba určená jako sídlo pro mediální skupinu zaujme na první pohled svou otevřeností vůči bezprostřednímu okolí a ochotou nahlédnout do svých útrob, ochotou podělit se o svůj vlastní prostor. Právě tuto symboliku na budově ocenila při jejím slavnostním představení i starostka Paříže Anne Hidalgová.

Mediální skupina si vybírala mezi návrhy nového sídla ve vyhrocené době, jen pár dní po útoku na redakci humoristického časopisu Charlie Hebdo. A dost pravděpodobně i proto se představitelé Le Monde Group rozhodli zvolit řešení, které se vůči okolnímu světu staví otevřeně a vstřícně.

Stavba dlouhá 80 metrů sousedí s historickým vlakovým nádražím Gare d’Austerlitz, rovněž tak stojí nedaleko historické Latinské čtvrti a známých zahrad Jardin des Plantes. Konkávní forma mostu budovy se klene přes kolejiště zapuštěné pod úroveň země. Dvojice masivních sedmipatrových objemů po stranách drží mezi sebou síť z oceli.

Foto: Ludwig Favre, Paris

Stavba je tvořena dvěma základními objemy, které mezi sebou nesou přemostění.

Foto: Ludwig Favre, Paris

Ocelová síť, která drží centrální část, je dobře patrná i v interiéru stavby.

Právě přítomnost kolejiště byla příčinou, proč si architekti nemohli v návrhu vypomoci podzemními podlažími, do nichž by mohli umístit veškeré technické zázemí budovy. Namísto toho museli všechny technické prvky implementovat přímo do ní.

Zároveň podzemní kolejiště znamenalo, že povrch země na daném pozemku má jen omezenou nosnost. Nejtěžší části stavby bylo možné mít jen na okrajích. Myšlenka mostu se tedy nabízela hned od počátku.

Interiér budovy je pomyslně rozdělen do dvou částí, zatímco první je více veřejná, jsou zde i obchody a služby využitelné i kolemjdoucími, druhá část budovy je více uzavřená a přístupná pouze zaměstnancům.

Prvky jako beton či skleněné tabulky, které návštěvník zaregistruje už při pohledu na dům, jej pak navigují napříč budovou do potřebných destinací. Každý se proto snadno a rychle dostane přesně tam, kam potřebuje bez zbytečného bloudění.

„Naše budova ilustruje jak naše novinářské, tak estetické ambice, ale také rozmanitost našich redakcí. Ve světě, kde poptávka po vysoce kvalitních informacích jen roste, nabízí náš nový společný domov našim 1600 zaměstnancům světelný pracovní prostor se špičkovým vybavením a vyhrazené prostory pro každou redakci. To pak umožňuje, abychom mohli pokračovat v doručování novinářského obsahu na všech našich platformách a ve všech formátech, ať už psaných, nebo audiovizuálních, a to jak dnes, tak i v budoucnu. Kromě toho kancelářské interiéry vyvinuté ve spolupráci se společností Archimage nabízejí našim redakcím příjemnou a uklidňující atmosféru s odlehlými prostory, které v případě potřeby zajistí soukromí,” pochvaluje si budovu ředitel Le Monde Group Louis Dreyfus.

Technické informace

  • Povrch stavby má 10 tisíc čtverečních metrů a je pokryt 20 tisíci pixelovými elementy ze skla.
  • Ty jsou uspořádány do vzoru využívajícího 772 možných konfigurací.
  • Každý ze skleněných panelů má přesně stanovený stupeň čirosti či matu.
  • Ze správné vzdálenosti vytvářejí tabulky na fasádě čitelný text.
  • Na náměstí pod mostem je 300 parkovacích míst pro kola.
  • Celková užitná plocha: 22 933 m²

Reklama

Související články

Sloní podobu mrakodrapu vymyslel malý chlapec

K nejznámějším stavbám thajského Bangkoku patří bezpochyby mrakodrap nazvaný prostě Elephant. Tedy slon. Každý, kdo jej už z dáli spatří, ani nepředpokládá, že...

Výběr článků

Načítám