Hlavní obsah

Sloní podobu mrakodrapu vymyslel malý chlapec

Novinky, Jana Nesvadbová

K nejznámějším stavbám thajského Bangkoku patří bezpochyby mrakodrap nazvaný prostě Elephant. Tedy slon. Každý, kdo jej už z dáli spatří, ani nepředpokládá, že by se dům měl jmenovat jinak. Málokdo ale tuší, že jeho podobu svým způsobem objevil a vymyslel malý chlapec.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mrakodrap v Thajsku má tvar slonaVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Mrakodrap v Bangkoku připomíná na první pohled slona. Obzvláště pak lidem, kteří někdy slyšeli o počítačové hře Minecraft. Charakteristicky hranaté tvary doplňuje jen pár detailů, a přesto to úplně stačí.

V přední části je kruhový otvor, který ve fasádě symbolizuje oko, za ním z tmavého svislého prosklení následuje ucho, a konečně dvojice žlutých vodorovných prvků znázorňujících kly. Tam, kde má slon zadek, nechybí opět svislý dlouhý pruh z tmavého prosklení – ocas.

Čistě technicky vzato jde o trojici 32podlažních věží, které jsou ve svých vrcholech spojeny sedmipodlažním pásem. Dvě věže slouží jako administrativní budovy, třetí je rezidenční. Majitelem stavby je společnost Arun Chaiseri Consulting Engineers Company Limited.

Právě thajský podnikatel, profesor Arun Chaiseri, jemuž je už 84 let, začal mrakodrap v roce 1991 stavět. Jak se jeho 66letý syn Piyawat Chaiseri svěřil agentuře AP, stavbu tehdy navrhl dnes 75letý národní umělec Ong-art Satraphan. Stavba však měla tenkrát trochu jinou podobu. Její model stál u profesora Chaiseriho v pracovně, tam ji poprvé spatřil také jeho tehdy malý vnuk.

Byl to právě on, kdo první zajásal, že dědeček bude stavět dům ve tvaru slona. Starý pán Arun měl totiž po celém svém domě rozmístěné figurky slonů, které má velmi rád. Stejně jako mnoho dalších Thajců věří, že sloni jsou symbolem štěstí.

Myšlenka, že by mrakodrap tvořený propojenými budovami mohl být ve skutečnosti slonem, jej nadchla a společně s architektem se pustili do úpravy návrhu stavby tak, aby se svým vzhledem thajskému národnímu zvířeti co nejvíce podobala.

Země slonů

Jak v souvislosti se stavbou připomíná agentura AP, v Thajsku žije divoce přibližně na 2000 slonů a obdobné množství jich je v zajetí. Sloni v divočině se potulují džunglí a v chráněných národních parcích.

Jedním z dokladů, že se jejich společné dílo opravdu povedlo, je nepochybně ocenění, kterého se stavbě dostalo v roce 2011. Televizní stanice CNN ji totiž zařadila mezi „20 nejvíce ikonických staveb světa”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám