Hlavní obsah
Nový dům (vpravo) je postavený tak, aby mohl sloužit k rozličným účelům. Foto: Daisuke Sugawara

Dům se dvěma světelnými šachtami a víceúčelovým schodištěm

Rovné linie se střídají s elegantně oblými v interiéru nevelkého rodinného domu na třídě Sunamači v japonském Tokiu. S ohledem na okolní zástavbu museli architekti z ateliéru Sugawara Daisuke Architects vymyslet u tohoto domu především způsob, jak dovnitř přivést světlo. Vypomohli si nakonec dvěma světelnými šachtami.

Nový dům (vpravo) je postavený tak, aby mohl sloužit k rozličným účelům. Foto: Daisuke Sugawara
Dům se dvěma světelnými šachtami a víceúčelovým schodištěm

Dům na jedné z nejznámějších obchodních tříd japonské metropole je postaven v obdobném stylu jako ostatní. Je v něm část využitelná pro zřízení obchodu, pracovny a také soukromé místnosti rodiny.

Všechny tři typy prostorů lze oddělit, ale přitom je lze mít propojené. Tak, jak to v současnosti rodina dělá. Pokud se ale v budoucnu rozhodne změnit styl života a zřídit v domě i prodejnu nebo dílnu a jejich zázemí, má k tomu dům již připravený.

Do domu se přichází buď z ulice rovnou do obývacího pokoje, který je přesně v tom místě, kde by jednou třeba mohl být obchod, anebo ze strany domu, dveřmi ve výklenku vedle kuchyně.

Obývací pokoj je bez stropu, volný prostor nad ním tak slouží jako první světelná šachta. Za obývacím pokojem, oddělena posuvnými skleněnými dveřmi, je kuchyň s jídelnou.

Schodiště funguje jako světelná šachta, úložný prostor, pracovní stolek a také samozřejmě jako cesta do horního podlaží.

Foto: Daisuke Sugawara

Následuje další dělicí prvek, a tím je víceúčelové schodiště. Kromě toho, že funguje jako další světelná šachta, je do něj zakomponovaný úložný prostor i pracovní stůl.

Za schodištěm je pak už koupelna s vanou a dvojice toalet, které jsou rovněž součástí přípravy na eventuální změnu využití přízemí a jeho zpřístupnění veřejnosti. Větší toaleta má vlastní dveře vedoucí na pozemek.

V horním pokoji jsou pak navrženy soukromé pokoje, jako je pokoj pro děti a tradiční japonská místnost s rohožemi, která se eventuálně může proměnit v ložnici rodičů, pokud budou chtít mít soukromí.

Hlavní místností horního podlaží je pokoj pro děti.

Foto: Daisuke Sugawara

Až děti vyrostou, mohou majitelé přízemí proměnit v kavárnu a původně dětský pokoj v obývací a tím rozdělit dům na dvě části, veřejnou a soukromou. Právě variabilita využití stavby je tím, co architekti považují za její největší přednost, která odpovídá potřebám nejenom měnícího se stylu života rodiny, ale i dané lokality.

Dům je postaven na parcele o velikosti 107,7 m² a zabírá na ní plochu 55,2 m². Celkové množství podlah v domě činí dohromady 93,19 m².

Půdorys horního podlaží (nahoře), přízemí a řez domem

Foto: Daisuke Sugawara

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků