Hlavní obsah
Dům na břehu jezera býval kdysi farmou. Foto: Huni Architectes

Dům bez prosklených oken nabízí rodině relaxaci na břehu jezera

Bez prosklených oken, jen s bambusovými okenicemi a s použitím přírodních materiálů, tak vypadala rekonstrukce staré farmy, kterou navrhli architekti z ateliéru Huni Architectes. Dům stojí na břehu jezera nedaleko vietnamského Danangu. Je rozdělen do dvou podlaží a doplňuje jej menší, přesto však nekonečný bazén.

Dům na břehu jezera býval kdysi farmou. Foto: Huni Architectes
Dům bez prosklených oken nabízí rodině relaxaci na břehu jezera

Pryč z rušného, milionového Danangu. Tak se rozhodl majitel farmy, kterou jeho předkové obývali po několik generací. Stojí v hornatém kraji za městem, na břehu jezera Hoi Khe. Aby mohla sloužit jako rekreační dům, bylo potřeba ji ze všeho nejdříve rekonstruovat.

Následovat má revitalizace opuštěné zemědělské půdy v okolí. Do této práce se ale již hodlá pustit vlastními silami.

Práci na rekonstrukci svěřil architektům, kteří si pro projekt nazvaný Hoa Phong House vytkli čtyři základní čtyři „NE”.

  • Ne hliníkovým a proskleným oknům - namísto tradičních prosklených oken jsou ve zdech domu pouze stavební otvory, jež chrání skládací bambusové okenice. Ty umožňují průchod vzduchu a v omezené míře světla. Zajišťují však soukromí i bezpečí ve chvílích, kdy je to žádoucí.
  • Ne klimatizaci - díky chytře rozmístěným dveřím a oknům může skrz celý dům volně a přirozeně proudit vzduch.
  • Ne páleným cihlám - ač to tak na první pohled nevypadá, zdi jsou výhradně z kamene, dvojité vrstvy bambusu, mezi něž je vložena hydroizolace, a betonu.
  • Ne obkladům - architekti cíleně volili pouze přírodní materiály, které vytvářejí pocit blízkosti, prostoty a vzájemně spolu ladí.

Naprosté propojení interiéru s okolním prostředím nabízí dům se zastavěnou plochou 400 čtverečních metrů, který má dvě vzájemně kontrastujících části, kamenné přízemí nesoucí bambusové patro přesahující je na obou stranách.

Kuchyň pokračuje v exteriéru zastřešenou terasou.

Foto: Huni Architectes

Jeho vnitřní uspořádání je přitom velice jednoduché, přízemí je otevřené a je zde hlavní obytná zóna s kuchyní a velkým jídelním stolem.

Kromě toho je zde i vinný sklep a parní sauna. Po schodech, jejichž šachtu vyplňuje malá zahrádka, se vystupuje do horního patra.

V patře je jednak ložnice rodičů, rovněž tak společný pokoj dvou dětí a možná trochu překvapivě i obývací pokoj, do nějž vede hlavní vstup do domu. Jeho zeď z nepálených cihel je perforovaná, takže do ní může pronikat vzduch i světlo, ale zároveň stíní interiér.

Za obývacím pokojem následuje společná ložnice obou dětí, nádhernému výhledu na jezero i do okolní krajiny se těší ložnice rodičů.

Obývací pokoj

Foto: Huni Architectes

Architekti je v exteriéru prodloužili o zastřešený balkon, jehož podlaha je vyrobena z temperovaného skla. Díky ní lze ze všech úhlů neustále vidět hladinu jezera.

Ze staré farmy se tak stal moderní dům určený především k odpočinku a užívání si klidu i okolní přírody. Zároveň se architekti ohleduplným používáním materiálů rozhodli vytvořit dům, který se blíží zásadám udržitelného designu a zodpovědnosti vůči přírodnímu prostředí.

Anketa
Líbilo by se vám mít chatu u jezera?
Je to náš sen. Nebo u řeky.
52 %
Už ji máme.
4.5 %
Docela ano.
16.1 %
Je mi to jedno.
2.9 %
Spíše ne.
4.2 %
Ne. Mám úplně jinou představu.
8.9 %
Ne. Nestojím vůbec o chatu.
11.4 %
Celkem hlasovalo 3441 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků