Hlavní obsah

Architekti vytvořili největší kaleidoskop na světě, je průchozí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší kaleidoskop na světě vytvořili architekti z britského ateliéru Stufish Entertainment Architects a představili při příležitosti únorové konference LEAP letos s podtitulem One Eye on the Stars (volně přeložitelné jako Jedno oko upřené ke hvězdám) návštěvníkům výstavního centra Front Expo Centre v saudskoarabském Rijádu.

BEZ KOMENTÁŘE: Největší kaleidoskop na světě představili v Saúdské ArábiiVideo: AP

 
Článek

Zážitek, z nějž bez velké nadsázky divákům až oči přecházely, nabídl v proměňujícím se strhujícím provedení záběry převážně přírodních krás Saúdské Arábie.

„Náš kaleidoskop má reprezentovat to, jak jednoduchý a promyšlený design, je-li podpořen materiálem, který dokáže růst tak, jak je zamýšleno, může přinést zážitek daleko větší než to, co bylo postaveno a očekáváno. Myslíme si, že toto je ztělesněním efektivnosti a udržitelnosti v architektuře,” řekl agentuře AP o díle jeden z architektů, Maciej Woroniecki.

Už jste to někdy viděli? Takhle vypadá rozkládací dům v praxi

Tipy a trendy

Kaleidoskop je největší na světě, je dlouhý 40 metrů, vysoký šest a široký tři metry. Jeho mechanismus tvoří systém bezešvých zrcadel nedeformujících obraz a vysokých šest metrů doplněných LED panely umístěnými na podlaze a stěnách.

Do kaleidoskopu se vstupuje dvěma trojúhelníkovitými vchody na koncích tubusu, jež díky svému tvaru nikterak nenarušují vizuální program uvnitř.

Rodinný dům podobný Tádž Mahalu postavil muž jako dar své ženě

Tipy a trendy

Autoři se kaleidoskop rozhodli využít k prezentaci rozličných přírodních krás Arabského poloostrova, divákům tak nabídli vizuální pouť vedoucí doslova od mořského dna až k noční obloze poseté tisíci hvězd.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Kaleidoskop byl představen jako doprovodný program konference LEAP, jež se koná v Saúdské Arábii pravidelně a je považována za každoroční přehlídku nejnovějších technologií ve světě. V tomto duchu přistoupili k prezentaci přírodních krás Arábie a myšlenky trvalé udržitelnosti i britští architekti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám