Hlavní obsah

Turistka během dovolené narazila na schodiště totožné jako v seriálu Hra na oliheň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihokorejský seriál Hra na oliheň (Squid game) se stal v posledních měsících nesmírně populárním nejenom ve světě, ale i u nás. A jako v mnoha podobných případech, jeho fanouškové si nadšeně sdílejí záběry z reálných míst, která nápadně připomínají lokace známé ze seriálu. Jedním z ikonických prvků je i labyrintové schodiště. Kanaďanka Angela Marcaová podobné našla ve Španělsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Díky schodišti to v obytném španělském komplexu La Muralla Roja vypadá jako ve Hře na oliheňVideo: Reuters

 
Článek

Úspěch Hry na oliheň, vysílané streamovací platformou Netflix, vzbuzuje v současnosti po celém světě obdobnou vlnu nadšení a zájmu, jaké se svého času těšila například Hra o trůny z dílny HBO.

Děj seriálu má celkem prostou strukturu – takřka pět stovek zadlužených Korejců hraje dětské hry, při nichž jsou ovšem ti, kteří prohrají, vyřazeni. Přesněji zabiti.

Spojovacím prvkem mezi jednotlivými hrami je labyrint v podobě schodiště v pastelových barvách. To svým vzhledem připomíná slavnou litografii nizozemského malíře a grafika M. C. Eschera Relativita, na níž je znázorněn optický paradox schodiště.

Osmadvacetiletá Kanaďanka Angela Marcaová žije ve Španělsku a patří mezi fanoušky jihokorejského seriálu. Proto, když se od přátel dozvěděla o tom, že ve španělském Calpe mají dům jménem La Muralla Roja (Červená zeď), ve kterém je schodiště nápadně připomínající to ze seriálu, neváhala a vydala se tam.

Krvavý seriál útočí na rekord, tisíce lidí chtějí hrát o přežití i ve skutečnosti

Koktejl

Dům, který slouží jako obytný komplex, navštívila a na jeho schodištích natočila několik záběrů. Komplex přitom není žádnou novinkou postavenou v inspiraci seriálem. V katalánském přímořském městě stojí už od roku 1968.

Jeho autorem je významný katalánský architekt Ricardo Bofill, jenž jej vytvořil v duchu místní tradice arabsko-středomořského stavitelství.

Foto: Profimedia.cz

Bytový komplex La Muralla Roja v katalánském Calpe.

Foto: Profimedia.cz

Soustava schodišť zaujala fanoušky seriálu Squid game.

Přísně geometrická stavba svým uspořádáním připomíná bludiště vycházející z tvaru kříže. Do ulice staví na odiv svou sytě červenou fasádu, jiné části jsou ovšem natřeny neméně intenzívními odstíny růžové, ale také světle modré, tmavě modré a fialové. Ty architekt zvolil záměrně, jednak proto, aby stavbu výrazně odlišil od jejího okolí a zároveň, aby dostatečně vynikla právě ona geometrická přesnost, bohatost, ale i čistota.

V domě jsou vytvořeny byty ve velikostech od 60 do 120 čtverečních metrů, jejich obyvatelé pak mají k dispozici spoustu společných prostor, především v podobě střešních teras, ale i bazénu.

Záběry z La Muralla Roja, jež kanadská turistka zveřejnila, plní tak ještě jednu neplánovanou funkci – jejich prostřednictvím se mohou diváci seznámit s výjimečným architektonickým dílem, o němž by mnozí dost možná jinak neměli ani tušení.

Anketa

Také rádi navštěvujete místa známá ze seriálů či filmů?
Ano, to mě moc baví!
5,1 %
Příležitostně, když jsem zrovna nedaleko.
29 %
Jen výjimečně.
8,3 %
Ne, vůbec.
57,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6236 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám