Hlavní obsah

Vynechání prováděcího projektu se může v budoucnu nepěkně vymstít

Novinky, Gustav Zlatý, DEKPROJEKT - Partnerský obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V posledním letošním článku v rubrice Nemoci nemovitostí bychom se chtěli věnovat oblasti, kde často nemoci nemovitostí vznikají, kde je na ně často tzv. zaděláno. Tou je projekční příprava stavby.

Foto: Gservis

Novostavba rodinného domu byla postavena pouze na základě projektu pro stavební povolení.

Článek

Postup projekční přípravy například rodinného domu je přibližně následující: projektant či architekt zpracuje (po případné architektonické studii) projekt pro stavební povolení. V něm jsou přesně stanoveny zásadní parametry stavby z pohledu stavebního úřadu.

Je třeba si uvědomit, že v tomto projektu nejsou řešeny detaily stavby a podrobná konstrukční řešení. A právě jejich neřešení často vede k budoucím poruchám nemovitosti.

Stavební úřad po čase stavbu povolí. A co dál? Investorům se nechce utrácet peníze za další, tzv. prováděcí projekt. Pro stavbu je tedy vybrána stavební firma a ta staví podle zpracovaného projektu pro stavební povolení. Detaily a nedořešené věci dělá firma tak, jak je zvyklá, a jak je to pro ni nejvýhodnější. A to bohužel často nevede k nejlepším výsledkům.

Pokud se zodpovědný investor rozhodne, že nechá dopracovat prováděcí projekt, který řeší všechna problematická místa, může spolupracovat se samostatným projektantem, nebo s větší projekční kanceláří. Je smutnou skutečností, že cena projekčních prací je dlouhodobě stlačena a zvláště u samostatných projektantů, kteří realizují jen pár menších staveb ročně, je živobytí náročné. Proto jim nezbývá často čas na rozvoj, poznávání nových technologií a jejich rizik. To se pak často promítne i do funkčnosti navrhovaných řešení.

Samostatný projektant si také často nemůže dovolit pojištění své odpovědnosti v řádech milionů, které by se mohlo využít na pokrytí případné náročnější sanace problému.

Foto: Gservis

V projektu pro stavební povolení nikdo neřešil způsob větrání střechy pod plechovou krytinou.

Foto: Gservis

Během výstavby nikdo větrání střechy nedořešil. Na plechu zespoda kondenzovala voda, a ta pak stékala do interiéru.

Naše zkušenost ukazuje, že nejspolehlivějším způsobem, jak předejít problémům stavby, je nechat celou projekční dokumentaci (projekt pro stavební povolení i prováděcí projekt) zpracovat větší projekční kanceláří. Ta má většinou dost prostředků a lidí, kteří jsou vzděláváni a školeni v moderních technologiích, a jsou schopni prosadit správná konstrukční řešení.

Současně je větší kancelář spolehlivěji pojištěna a její pracovníci jsou v případě nouze zastupitelní.

Určitě nemusí být pravidlem, že zpracování kompletní dokumentace u projekční kanceláře je pro investora nejdražší variantou realizace projektu. Přitom takto vzniknou domy, které mají méně nemocí. Stavebník tak mnohonásobně uspoří, než kdyby odstraňoval případné problémy.

Inzertní sdělení

Trápí vás na domě či bytě technické problémy.

Máte vlhko ve sklepě?

Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?

Máte mokré skvrny pod střechou?

Cítíte od stěn průvan a chlad?

Nemůžete v zimě vytopit místnosti?

Slyšíte hluk z okolních místností?

Slyšíte kroky z chodby?

Bude mě soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?

Prodáváte či kupujete nemovitost a chcete mít jistotu, že vše proběhne férově.

Chcete provést inspekci nemovitostí a popsat technický stav nemovitosti?

Chcete vystavit Průkaz energetické náročnosti budovy?

Chystáte výstavbu či rekonstrukci rodinného domu.

Hledáte spolehlivého dodavatele projektů rodinných domů?

Nejste si jisti, zda zvolit bungalov, nebo patrový dům?

Hledáte kvalitní projekt dřevostavby?

Máte specifický pozemek a potřebujete individuální projekt na míru?

Hledáte opravdového profesionála přes pasivní domy?

Chcete využít dotace na výstavbu a projektovou dokumentaci domu?

Stavíte či máte nemovitost a chcete uspořit náklady na elektrickou energii.

Zajímá vás fotovoltaika a chcete si pořídit na střechu solární panely a získat na ně dotaci?

Specialisté, projektanti a inspektoři NEMOPASZnaleckého ústavu DekprojektG SERVIS a DEKSOLAR vám pomohou. Vycházejí přitom ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb, více než pětadvacetileté zkušenosti s projektováním rodinných domů a pětileté zkušenosti s projektováním a instalací fotovoltaických panelů.

Foto: Nemopas

Reklama

Související články

Pozor na víceúčelové stavební výrobky

V rámci vývoje stavebnictví se často vytvářejí systémy a materiály, které mají plnit víc funkcí, aby realizace stavby byla jednodušší. Často se to týká systémů...

Krásná schodiště a jejich úskalí

V mnohých rodinných, ale i bytových domech je možné objevit zajímavá schodiště. Moderní, vzdušná, často s použitím skla a nerezové oceli. Ne vždy však splňují...

Výběr článků

Načítám