Hlavní obsah

Není trhlina jako trhlina aneb Kdy má dům opravdu potíže

Novinky, Petr Vencl, DEKPROJEKT - Partnerský obsah

Na domech se občas objevují trhliny ve zdivu. Některé signalizují, že se statikou domu není něco v pořádku a hrozí vážné poruchy. Někdy jsou ale trhliny jen důsledkem “dousazení” konstrukcí a nesignalizují žádné nebezpečí. Pěknou ilustrací jsou trhliny na domku pana Davida.

Foto: Nemopas

Jedna z trhlin byla na boční stěně rodinného domu. Vypadala nebezpečně.

Článek

Pan David si chce koupit rodinný domek. Když se na něj ale byl podívat, zneklidnily ho trhliny na boční stěně a na stěně v ložnici. Je sice připraven domek rekonstruovat, ale bojí se statických problémů s celou stavbou. Pozval si tedy specialistu.

Specialista napřed analyzoval trhlinu ve zdivu na boční stěně. Ukázalo se, že se jedná o trhlinu na rozhraní, na kterém byl před pár lety původní objekt rozšířen přístavbou. U původní části stavby lze vzhledem k jejímu stáří předpokládat kamenné základové pasy.

U novodobé přístavby lze předpokládat betonové základy. Původní nosné zdivo a nové zdivo nebylo nijak provázáno. K trhlině muselo tedy po výstavbě skoro zákonitě dojít.

Co bude ale dál? Hrozí, že se bude trhlina zvětšovat a dojde k „roztržení” objektu? Pravděpodobně ne. Objekty se usadily a už se vůči sobě nebudou dále hýbat.

Důkazem pasivity trhliny je i fotka domu z období cca před 5 lety, na které je vidět  trhlina v úplně stejném stavu. Je tedy pasivní a lze ji vhodným způsobem opravit vyplněním a opravou omítky.

Pro jistotu doporučil specialista panu Davidovi provedení několika sádrových terčů přes trhlinu, které pasivitu trhliny po čase spolehlivě prokážou.

Foto: Nemopas

Další trhlina byla na štítové stěně v ložnici domku.

Při průzkumu příčin druhé trhliny (v ložnici) to ale dopadlo jinak. Trhlina se nachází ve štítové zdi původní části domu pod šikmou střechou. Střecha je nesena dřevěným krovem. Jeho pozednice jsou osazeny pouze na cihelné nadezdívce a v objektu není žádný ztužující věnec.

Pro zachycení pozednice proti vychýlení ven jsou tradičně použita ocelová táhla zakotvená do stropních trámů. Při prohlídce bylo ale zjištěno, že ocelová táhla jsou povolena a nefunkční.

Při koupi domu si ověřte, že jeho skutečný stav odpovídá tomu, co bylo zkolaudováno

Nemoci nemovitostí

Střešní konstrukce vyvozuje vodorovné síly, které působí na nedostatečně zajištěnou původní nadezdívku a tím dochází k jejímu odklonu. Následně dochází ke vzniku trhliny v prostoru ložnice.

Současně bylo u krovu zjištěno, že některé dřevěné části jsou napadeny dřevokazným hmyzem. Trhlina v ložnici tedy signalizuje nestabilitu krovu. Jedná se o závažnou nestabilitu části domu a je třeba ji řešit.

Vzhledem ke zjištěnému stavu krovu a vzhledem k popsanému stavu ocelových táhel doporučil specialista panu Davidovi celkovou rekonstrukci střechy. Ta zahrne výměnu poškozených prvků krovu, výměnu střešní krytiny a doplnění vodorovného ztužení.

Foto: Nemopas

Pozednice krovu byla osazena na původní cihelné podezdívce a držena proti vychýlení ven ocelovými táhly, která ale nebyla funkční.

Foto: Nemopas

Některé prvky krovu byly napadeny dřevokazným hmyzem.

Uvedený případ pana Davida názorně ukazuje, že není trhlina jako trhlina. Pro rozhodnutí, které trhliny hrozí, a které jsou v pohodě, doporučujeme raději přizvat specialistu.

Inzertní sdělení

Trápí vás na domě či bytě technické problémy:

● Máte vlhko ve sklepě?

● Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?

● Máte mokré skvrny pod střechou?

● Cítíte od stěn průvan a chlad?

● Nemůžete v zimě vytopit místnosti?

● Slyšíte hluk z okolních místností?

● Slyšíte kroky z chodby?

● Bude mě soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?

● Trápí vás na vašem domě či bytě jiný technický problém?

či

Prodáváte či kupujete nemovitost a chcete mít jistotu, že vše proběhne férově.

● Chcete provést inspekci nemovitostí a popsat technický stav nemovitosti?

či

Stavíte či máte nemovitost a chcete uspořit náklady na elektrickou energii.

● Zajímá vás fotovoltaika a chcete si pořídit na střechu solární panely a získat na ně dotaci?

Specialisté a inspektoři NEMOPAS, Znaleckého ústavu Dekprojekt a DEKSOLAR vám pomohou. Vycházejí při tom ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb a pětileté zkušenosti s projektováním a instalací fotovoltaických panelů.

Foto: Nemopas

Reklama

Související témata:

Související články

Skříň v koutě pomohla kondenzaci

I na novostavbě bytového domu může projektant udělat chybu. V dnešním článku si ukážeme jeden nedomyšlený detail, který by možná fungoval, ale klientská změna...

Příliš hlučné tepelné čerpadlo

Využití tepelných čerpadel je v současnosti jedním z vhodných způsobů řešení vytápění rodinných domů. Tato technologie několikanásobně sníží náklady na...

Výběr článků

Načítám