Hlavní obsah

Při koupi domu si ověřte, že jeho skutečný stav odpovídá tomu, co bylo zkolaudováno

Novinky, Radim Mařík, DEKPROJEKT - Partnerský obsah

Koupě nemovitosti v sobě kromě technických rizik nese i riziko technicko - právní. Ne vždy kupující kupuje to, co je zkolaudováno, a to, co o nemovitosti ví příslušný stavební úřad. A to může v budoucnosti způsobit řadu komplikací.

Foto: Nemopas

Na rekonstruovaném domku je sedlová střecha.

Článek

Paní Kristýna si koupila starší zrekonstruovaný domek. Rekonstrukci v rozsahu zateplení fasády, výměny krytiny a úprav interiéru prováděl předchozí majitel svépomocí.

Kvalita rekonstrukce nebyla valná, ale s tím paní Kristýna počítala a chtěla si vše zajistit se stavební firmou pořádně sama. S čím ale nepočítala, byly problémy, které nastaly na stavebním úřadě.

Na domku byla v úrovni půdy nad částí půdorysu připravena k dokončení nová terasa. Původní část sedlové střechy byla odstraněna. Po dokončení obytného podkroví by mohl majitel domku z podkroví vycházet na terasu. A to se paní Kristýně líbilo.

Jak to je dnes s požadavky na energetiku nového rodinného domu

Nemoci nemovitostí

Předchozí majitel částečnou rekonstrukci (zateplení objektu, výměnu krytiny, nové interiéry) se stavebním úřadem neřešil. Paní Kristýna chtěla dokončit půdní vestavbu a chtěla vše zkolaudovat. Když ale ukázala na stavebním úřadě projekt, zjistilo se, že stavebnímu úřadu se ubourání střechy moc nelíbí.

Foto: Nemopas

Předchozí majitel při výměně krytiny, kterou prováděl svépomocí, část střechy uboural.

Foto: Nemopas

Úpravu původního tvaru střechy předchozí majitel neřešil se stavebním úřadem a nový majitel nemovitosti má nyní starosti.

Co teď? Střecha už je předchozím majitelem ubouraná. Paní Kristýna ji buď může znova postavit, anebo vyjednávat a hledat nějaký kompromis se stavebním úřadem. Každopádně to nebude příjemné.

Příliš hlučné tepelné čerpadlo

Nemoci nemovitostí

K této situaci nemuselo dojít, kdyby si při prodeji nemovitosti zkontrolovala, jaké dokumenty jsou na stavebním úřadě uloženy a jak odpovídají skutečnému stavu nemovitosti.

Foto: Nemopas

Při koupi nemovitosti zkontrolujte i to, zda jsou na stavebním úřadě a katastru zaneseny všechny stavby (např. kůlny, zahradní domky apod.).

Stavební zákon mimo jiné říká, že vlastník stavby je povinen uchovávat po celou dobu trvání stavby ověřenou dokumentaci odpovídající jejímu skutečnému provedení podle vydaných povolení. A tu pak předat při prodeji kupujícímu.

Inzertní sdělení

Trápí vás na domě či bytě technické problémy:

● Máte vlhko ve sklepě?

● Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?

● Máte mokré skvrny pod střechou?

● Cítíte od stěn průvan a chlad?

● Nemůžete v zimě vytopit místnosti?

● Slyšíte hluk z okolních místností?

● Slyšíte kroky z chodby?

● Bude mě soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?

● Trápí vás na vašem domě či bytě jiný technický problém?

či

Prodáváte či kupujete nemovitost a chcete mít jistotu, že vše proběhne férově.

● Chcete provést inspekci nemovitostí a popsat technický stav nemovitosti?

či

Stavíte či máte nemovitost a chcete uspořit náklady na elektrickou energii.

● Zajímá vás fotovoltaika a chcete si pořídit na střechu solární panely a získat na ně dotaci?

Specialisté a inspektoři NEMOPAS, Znaleckého ústavu Dekprojekt a DEKSOLAR vám pomohou. Vycházejí při tom ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb a pětileté zkušenosti s projektováním a instalací fotovoltaických panelů.

Foto: Nemopas

Reklama

Související články

Skříň v koutě pomohla kondenzaci

I na novostavbě bytového domu může projektant udělat chybu. V dnešním článku si ukážeme jeden nedomyšlený detail, který by možná fungoval, ale klientská změna...

Výběr článků

Načítám