Hlavní obsah

Problém s terasou v bytovém domě dopadl dobře. Většinou to tak ale nebývá

Novinky, Radim Mařík, DEKPROJEKT - Partnerský obsah

Terasa u bytu v bytovém domě je bezesporu pěkným prostorem. Skrývá ale v sobě pár rizik, která mohou být komplikací jak pro jejího uživatele, tak hlavně pro ty, kteří bydlí pod terasou. O tom by mohl vyprávět pan Václav.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Střecha nad bytem měla sloužit jako terasa pro majitele bytu. Na zábradlí se ale zapomnělo…

Článek

Pan Václav si koupil nový luxusní byt v Praze. Byt byl v nejvyšším patře domu a součástí bytu byla i terasa na střeše nad bytem. Developer výborně vymyslel, že propojí byt pana Václava se střechou nad ním a připraví mu tak terasu (a adekvátně ji prodá).

Když ale pan Václav byt přebíral, zjistil, že developer zapomněl, že terasa musí mít zábradlí. Na střechu bylo z bytu sice provedeno vkusné schodiště a výstup, ale kolem střechy byla jen atika bez zábradlí.

Tento problém se naštěstí pro pana Václava dal poměrně snadno vyřešit. Investor na vlastní náklady okraj střechy přebudoval tak, aby kolem střechy bylo patřičně vysoké zábradlí.

Není trhlina jako trhlina aneb Kdy má dům opravdu potíže

Nemoci nemovitostí

Další starosti s terasou-střechou ale přišly po čase. Na stropě pod terasou se objevily po velkých deštích mokré skvrny. Pan Václav si pozval odborníka, který provedl průzkum terasy. Po odkrytí dlaždic a kameniva bylo zjištěno několik netěsností v napojení izolace na bázi fólie v detailech. A ta byla příčinou zatékání.

Oprava byla relativně jednoduchá, protože netěsné detaily byly na relativně přístupných místech. Takže pan Václav má snad už po starostech.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

Po větších deštích se na stropě pod terasou-střechou objevily mokré skvrny.

Uvedenou kauzu je ale třeba vnímat jako velké varování. Málokdy je situace tak příznivá, že pod terasou-střechou bydlí uživatel terasy. Naopak, většinou terasa patří k bytu ve stejné úrovni a byt pod ní patří někomu jinému.

V případě, že do terasy-střechy začne zatékat, problémy má majitel spodního bytu. On ale ve svém bytě nic nevyřeší. Řešení se musí odehrát u majitele horního bytu, který žádný problém nemá. A řešení znamená, že mu na jeho terase bude probíhat stavební činnost, která jeho byt a terasu dost omezí.

A co když majitel horního bytu není rozumný a vztahy např. v rámci SVJ nejsou idylické? Terasa je pak v podstatě nepřístupná pro opravu a majitel dolního bytu má smůlu.

Foto: Znalecký ústav Dekprojekt

U dveří na terasu se při průzkumu našly netěsnosti. Po jejich opravě už k zatékání nedocházelo.

Nově postavené domy by toto měly mít ošetřeno, resp. nově vznikající SVJ by si měla tento problém uvědomit a patřičně ho ošetřit ve svých stanovách.

Inzertní sdělení

Trápí vás na domě či bytě technické problémy:

● Máte vlhko ve sklepě?

● Máte doma plísně na stěnách nebo na oknech?

● Máte mokré skvrny pod střechou?

● Cítíte od stěn průvan a chlad?

● Nemůžete v zimě vytopit místnosti?

● Slyšíte hluk z okolních místností?

● Slyšíte kroky z chodby?

● Bude mě soused zastiňovat při dostavbě/nástavbě svého domu?

● Trápí vás na vašem domě či bytě jiný technický problém?

či

Prodáváte či kupujete nemovitost a chcete mít jistotu, že vše proběhne férově.

● Chcete provést inspekci nemovitostí a popsat technický stav nemovitosti?

či

Stavíte či máte nemovitost a chcete uspořit náklady na elektrickou energii.

● Zajímá vás fotovoltaika a chcete si pořídit na střechu solární panely a získat na ně dotaci?

Specialisté a inspektoři NEMOPAS, Znaleckého ústavu Dekprojekt a DEKSOLAR vám pomohou. Vycházejí při tom ze své více než dvacetileté zkušenosti s poruchami a diagnostikou staveb a pětileté zkušenosti s projektováním a instalací fotovoltaických panelů.

Foto: Nemopas

Reklama

Související články

Příliš hlučné tepelné čerpadlo

Využití tepelných čerpadel je v současnosti jedním z vhodných způsobů řešení vytápění rodinných domů. Tato technologie několikanásobně sníží náklady na...

Výběr článků

Načítám