Hlavní obsah

Velké potíže s malým domkem aneb Zakopaný pes byl v toaletě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když stavíte ten nejjednodušší domek, musíte dodržet všechny požadavky dané vyhláškou o technických požadavcích na stavby. Pokud něco nesplníte, nemusí vám stavební úřad stavbu schválit. Takovou situaci zažil i pan Lubor.

Foto: Petr Tichota

Pan Lubor chtěl chatu, musel ale postavit jednoduchý domek. Musí ale dodržet příslušná ustanovení vyhlášky o technických požadavcích na uvedený typ stavby.

Článek

Pan Lubor původně chtěl postavit chatu, ale protože parcela je určena pro zástavbu rodinným domem, postavil co nejmenší jednoduchý RD.

Dispoziční uspořádání přízemí pojal jako volně propojené prostory vstupu, obytné kuchyně a prostoru před koupelnou a před nástupem na schody do podkroví (viz půdorys).

Foto: Petr Tichota

Dispozice domku. Mezi WC a obytnou kuchyní není požadovaná předsíňka.

Koupelna obsahuje sprchu, umyvadlo a WC a je od výše popsaného prostoru přízemí oddělena jen dveřmi – nemá předsíňku.

Po kontrolní prohlídce provedené stavebním úřadem je ale vyžadováno, aby pan Lubor před WC vytvořil předsíňku, neboť je to dáno vyhláškou 268/2009 Sb. o technických požadavcích na stavby, §10 odst. 6. A stavební úřad má pravdu.

Co s tím?

Nabízí se několik řešení, která jsou více či méně komplikovaná.

1. Vytvořit předsíňku (z části koupelny či prostoru se schodištěm před koupelnou).

2. Obytnou kuchyň označit jinak než jako obytnou místnost, např. „vstupní prostor, předsíň, vstupní hala atd.”

Protože pak zbývající obytná místnost v přízemí (ložnice) určitě nemá podlahovou plochu nejméně 16 m2 (což je podmínka pro byt, který tvoří pouze jedna obytná místnost), je potřeba označit jako obytnou místnost ještě nějakou další.

Např. podkrovní pokoj lze označit jako obývací pokoj. Tato místnost ale musí splňovat parametry obytné místnosti, tedy světlá výška musí být nejméně 2,5 m resp. 2,3 m v podkroví, minimální podlahová plocha musí být 16 m2 (pozor na šikmé stěny), mít okno atd. Pak vlastně mezi všemi obytnými prostory bytu (přízemní ložnicí a podkrovním pokojem) a místností se záchodem budou dvoje dveře.

3. Další variantou, spíše úsměvnou, je vybudování dalšího záchodu v bytě. (V dotyčném odstavci vyhlášky se píše: „...Záchod nesmí být přístupný přímo z pobytové místnosti, nebo z obytné místnosti, jde-li o jediný záchod v bytě.”)

V každém případě doporučuji zvolené řešení předjednat na stavebním úřadě s příslušným úředníkem. Bohužel, co člověk, to jiný názor.

Petr Tichota - architekt, inspektor nemovitostí pro oblast Praha a Středočeský kraj, petr.tichota@nemopas.cz

Foto: Nemopas

Inzertní sdělení

Inspekce nemovitostí Nemopas pomáhá majitelům nemovitostí, a hlavně kupujícím i prodávajícím na realitním trhu zjistit skutečný technický stav nemovitosti.

Koupě i prodej nemovitosti jsou závažné rozhodnutí. Kupující se jistě nechce dočkat nepříjemných překvapení, která se mohou objevit po čase v souvislosti s technickým stavem objektu. Kupující prostě nechce po technické stránce koupit „zajíce v pytli”.

Prodávající se na druhou stranu jistě nechce dostat do vážných problémů daných jeho zodpovědností za poruchy v následujících pěti letech. Kupující totiž může na základě skrytých vad (ať již skutečných či účelových) dle nového občanského zákoníku chtít odstoupit od smlouvy či zpětně snížit kupní cenu.

Znalost technického stavu nemovitosti získaná na základě inspekce nemovitostí Nemopas dává oběma stranám realitní transakce jistotu transparentnosti a férovosti obchodu.

Inspekce nemovitostí Nemopas provádí certifikovaní inspektoři nemovitostí, kteří mají vzdělání a praxi v oboru pozemních staveb a technického zařízení staveb a jsou členy Asociace inspektorů nemovitostí (AIN).

Reklama

Související témata:

Související články

Rizika současných vláknocementových krytin

Vláknocementová krytina patří v Česku k oblíbeným, tradičním krytinám. Současné vláknocementové varianty nahrazují svým stylem staré “eternitové” šablony,...

Na co si dát pozor při koupi bytu v novostavbě

Koupě bytu v novostavbě je z pochopitelných důvodů v mnohém jednodušší než koupě bytu starého. I nový byt je ovšem potřeba si prohlédnout, aby se majitelé ze...

Výběr článků

Načítám