Hlavní obsah

Zamkněte bezpečně chatu či chalupu, odradíte nevítané vetřelce

Právo, Sylva Svobodová

Blíží se konec chalupářské sezony, pro majitele to znamená loučení s babím létem a zazimování objektu. Než ale vypneme vodu, topení a veškeré spotřebiče, je důležité zkontrolovat, zda je chalupa připravena odrazit nežádoucí vetřelce.

Foto: Getberg

Jestliže bydlíte na samotě, zvažte pořízení kamery nebo investujte do spínačů, které umí na dálku spustit světla či TV a simulovat přítomnost.

Článek

Podle odborníků letos výrazně poroste počet pokusů o vykradení chat. A to proto, že většina z nás trávila léto v tuzemsku a dobře se k pobytu vybavila.

Nenechávat volně k dispozici

Kdekdo se na chalupu přestěhoval a praktikoval i několik měsíců home office. Vybavil se počítačem, možná kávovarem, novou televizí. Hodnota majetku na venkově tak logicky stoupla, a je tudíž velkým lákadlem pro zloděje.

Proto neváhejte rozhlédnout se v interiéru a odvézt dražší vybavení, které vám zpříjemňovalo karanténu. Může to být elektronika, nové nářadí a vybavení na zahradu či do dílny, ale i dražší oblečení. Jestliže nechcete nic převážet, cennosti ukliďte do skříní, uzamkněte do boxů, zabezpečte.

Důležité bezpečnostní zámky

Určitě přišel vhodný čas zamyslet se nad starým klíčem, který s námi už dvacet let cestuje na venkov. „Podle pravidla pěti minut platí, že pokud se zloděj za tu dobu nedostane dovnitř, pravděpodobně pokus vzdá,“ doplňuje Petr Neuvirt ze společnosti Tokoz.

Pandemie mění naše požadavky na dveře a jejich otevírání a zamykání

Tipy a trendy

Zámek ve třetí či čtvrté bezpečnostní třídě, který zloděj běžnými pokusy nepřekoná, nám tak může uchránit několikanásobně hodnotnější majetek a vybavení uvnitř chalupy.

Jestliže se rozhodnete pro výměnu zámku, zajímejte se o systém hlavního a generálního klíče, který je oblíbený právě u majitelů chalup. Můžete si v něm sjednotit všechny zámky na jeden klíč, kterým zamykáte dům a související objekty. Odpadnou tak situace, kdy po dvouhodinové cestě zjistíte před chalupou, že klíče od nemovitosti visí doma na háčku.

Drobné stavby na zahradě

Mnohé zloděje nelákají ani tak bytové objekty, ale spíše zahradní domky nebo kůlny na nářadí. Moc dobře vědí, že právě tam najdou pilu, zahradní sekačku, zimní frézu, elektrické nářadí a sportovní vybavení. Je to vlastně trefa do černého, takže zabezpečte zejména drobné stavby!

Foto: Tokoz

Bedna s nářadím, kolečko a míchačka napevno fixovaná k boxu.

I na zahradní domek patří kvalitní zámek, doplněný bezpečnostní visací petlicí. Kvalitní závora či petlice odolá pokusům o vypáčení a vyražení, odolá i rozmarům počasí, jako jsou déšť, sníh a mráz. Uvnitř techniku zabezpečte speciálními mechanismy typu X Safety Box.

Vetřelci nechodí jen dveřmi

Zloději obvykle nechodí oficiálním vstupním prostorem, mnohem více je zajímají zadní a boční vchody, včetně garážových dveří nebo vrat.

Čím dražší zařízení, tím lepší musí být zabezpečení

Chalupáři si také potrpí na stále větší komfort a přizpůsobují tomu i vybavení domácnosti svých víkendových domovů, včetně modernější zahradní techniky.

Rostoucím investicím do rekreačních nemovitostí a jejich vybavení by ale měla odpovídat také úroveň jejich zabezpečení. Už jen proto, že se často nacházejí na místech, která mohou být mimo sezonu zcela opuštěná.

„Během podzimu a zimy jsou chaty a chalupy častým terčem zlodějů. Rozhodně se tedy vyplatí investovat do jejich zabezpečení – od certifikovaných zámků až po stále dostupnější elektronické zabezpečovací systémy,“ říká Antonín Terš, bezpečnostní expert společnosti Assa Abloy.

Víte, že si můžete pojistit jezírko?

Následky případů, kdy i přes zabezpečení zloději chatu či chalupu vykradou, pomáhá zmírnit kvalitní pojištění. V rámci jedné smlouvy je navíc možné pojistit nejen škody na samotném rekreačním objektu, ale i jeho vybavení včetně zařízení domácnosti a zahradní techniky.

„Určitě stojí také za zmínku, že je možné v rámci pojištění pojistit také prvky zahradní architektury například terénní úpravy, venkovní krby či jezírka. Pojištění se navíc vztahuje nejen na krádeže, ale také na škody způsobené živly a nehodami,“ doplňuje Jan Marek, tiskový mluvčí pojišťovny Generali.

(nes)

Proto sáhněte po kvalitních zámcích a petlicích, které zlodějům ztíží práci. Důkladně zabezpečte také okna, a to i ta malá sklepní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám