Hlavní obsah

Dvě třetiny chalupářů letos zvelebovaly svá sídla, utratily až 100 tisíc korun

Novinky, bab

Češi se letos ve velkém vrhli na vylepšování svých rekreačních sídel. Rekonstruovali, ale i pořizovali nové vybavení. Více než čtyři pětiny chalupářů investovaly do 100 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Kdy jindy, když ne teď, řekly si letos téměř dvě třetiny českých chalupářů a pustily se do zvelebování chat a chalup. Jaro, ale i léto kvůli pandemii koronaviru cestování příliš nepřály, na vylepšení či nákup nového vybavení tak byl čas i dostatek finančních prostředků.

Jak ukázal aktuální průzkum Generali České pojišťovny Češi na letních sídlech nešetřili, 84 procent chalupářů investovalo až 100 tisíc korun, každý sedmý až osmý dokonce až půl milionu.

Polovina Čechů změnila plány na dovolenou. Pandemie oživila zájem o koupi chalup

Finance

Čemu se Češi při zvelebování rekreačních nemovitostí nejčastěji věnovali? Především rekonstrukci střech, což uvedlo 27 procent chalupářů, fasádu opravovala více než pětina (22 procent), zhruba stejný počet lidí se pustil do vylepšení kamen či krbu, s novými okny či dveřmi se pochlubila další pětina lidí.

Češi si na chalupu pořizují i nové a často dražší vybavení, což letos učinily tři čtvrtiny oslovených. Nejvíce se nakupovaly nádoby na zachytávání vody (33 procent), stínící technika (22 procent), bazén si pořídila pětina respondentů, zhruba stejný počet i zahradní sprchu.

O chalupy je zájem, koupi lze financovat i hypotékou

Finance

Průzkum také ukázal, že české chalupy jsou dobře vybaveny, nejčastěji se přitom jedná o různé druhy pracovního nářadí, které má 85 procent chalupářů, stejný počet lidí má i hodnotné vnitřní vybavení (nábytek, elektroniku, různé spotřebiče apod.). Tři čtvrtiny Čechů mají na svých chalupách zahradní techniku, 70 procent pak zahradní nábytek.

Více než polovina lidí (55 procent) se může pochlubit, že na chalupě má i vybavení pro odpočinek a relax – typicky bazény, grily, trampolíny. Stejné procento lidí si na chalupy pořídilo i různé prvky zahradní architektury, jako jsou pergoly, terasy, zahradní domky nebo skleníky.

Při zabezpečení svých chat a chalup Češi spoléhají na klasické dveřní zámky (55 procent), bezpečnostními dveřmi chrání svou rekreační nemovitost čtvrtina majitelů. Majetek jištěný navíc mřížemi na oknech má jen 16 procent chalup, bezpečnostní kamery chrání majetek jen ve 12 procentech případů.

Reklama

Výběr článků

Načítám