Hlavní obsah

Inspirací pro moderní chatu se stala venkovská stavení, se kterými si pohrál čas

Novinky, Jana Nesvadbová

Určitě jste je už také někdy viděli. Stará venkovská stavení se střechou, jež se prohýbá jakoby pod tíhou věků. Přesněji, jak se projevuje nerovnost trámů v jejím krovu, případně se začíná propadat... Přesně takový tvar střechy se rozhodli u moderní dřevěné chaty napodobit architekti z ateliéru Arba. Ta stojí u francouzské vesničky Murat.

Foto: Pierre Gourvennec

Střecha domu je atypicky prohnutá.

Článek

Chatu v prostředí francouzského venkova navrhli a nechali postavit architekti podle moderních principů, ovšem už první pohled na ni prozradí roztomilým způsobem, jak moc se inspirovali starými venkovskými stodolami. Jednoduchou stavbu na obdélníkovém půdorysu uzavírá sedlová střecha s břidlicovou krytinou.

Střecha není standardně rovná, ale působí dojmem ledabylého zprohýbání. Ten je ovšem klamavý. Zprohýbání je velice přesně promyšleno.

Zatímco na severní straně je střecha uzavřenější tak, aby dům co nejlépe chránila před chladnějším počasím, naopak na stranu jižní se zvedá a poodkrývá tak dům co nejvíce teplému slunci.

Chata je řešena jako dřevostavba umístěná na betonové základové desce. Ta tvoří zároveň i podlahu domu. Dřevěné konstrukční prvky domu jsou v celém interiéru přiznané, doplňuje je pak zařízení z březové překližky.

Foto: Pierre Gourvennec

Architekti elektrické rozvody záměrně nijak nezakrývali.

Zajímavostí je způsob vedení elektrických rozvodů. Ty nejsou nijak zapuštěné do stěn, ale naopak jsou všude přiznané. I tato drobnost podporuje dojem starých venkovských stavení, do nichž byl proud zaváděn až dodatečně a jaksi provizorně.

Střecha letního sídla připomíná slavné vojenské boudy

Tipy a trendy

Interiér chaty s užitnou plochou 75 čtverečních metrů je dvoupodlažní, v přízemí je tradičně umístěna denní zóna zahrnující kuchyni s jídelnou a obývacím pokojem propojených do jednoho celku, v horním podlaží jsou dvě ložnice.

Jak k dispozičnímu řešení podotýkají architekti, veškeré zóny v přízemí propojili tak, aby spolu lidé mohli být v neustálém kontaktu, přesto je zde dost zákoutí pro chvíle, kdy chce mít každý svůj klid a soukromí.

Foto: Pierre Gourvennec

Podkroví chaty

Architekti vytvořili moderní rekreační stavbu, která nemá v úmyslu se nenápadně krčit a schovávat v terénu. Naopak, chce být vidět a hrdě se hlásí k historickému stylu venkovské architektury.

Anketa

Máte raději chaty, nebo chalupy?
Chaty
12,4 %
Chalupy
67 %
Je mi to jedno
8,3 %
Ano jedno
1,5 %
Jaký je v tom rozdíl?
10,8 %
Celkem hlasovalo 1684 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám