Hlavní obsah

O chalupy je zájem, koupi lze financovat i hypotékou

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Češi jsou již dlouhá desetiletí známí jako vášniví chalupáři. Ve svých rekreačních nemovitostech tráví víkendy i dovolené, pro mnohé z nich je chalupa či chata nejlepším místem pro důchodový věk. Kvůli omezeným možnostem cestování už nějakou dobu zájem o jejich pořízení výrazně stoupá. Vysoká poptávka způsobila růst cen, mnozí zájemci tak musí pořízení chalupy řešit hypotékou.

Foto: Barbora Buřínská, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Průzkum Poštovní spořitelny ukázal, že každý druhý z nás vlastní chatu či chalupu. „Obliba rekreačních zařízení je nejpatrnější u obyvatel hlavního města. Ti je navštěvují typicky o víkendech zejména kvůli přírodě, klidnějšímu prostředí a volnočasovým aktivitám,“ doplnil Přemysl Hanzelka z Poštovní spořitelny.

A nejen Pražané, ale i ostatní obyvatelé Česka, pobyt na chalupách milují. Do vlastních, rodinných či do chalup a chat přátel a známých, jezdí pravidelně vždy po pracovním týdnu více než polovina Čechů a několikrát do roka se tam vydá 22 procent oslovených. Téměř šest z deseti respondentů průzkumu by na své chatě nebo chalupě chtělo strávit penzi.

Rekreační nemovitosti si lidé nejraději pořizují v blízkosti velkých měst i v atraktivních horských oblastech. V průměru pak na svou chalupu či chatu dojíždějí do vzdálenosti sto kilometrů od svého bydliště.

Řešením je i chalupa v panelu

Výrazný zájem o koupi rekreační nemovitosti eviduje i server Bezrealitky. Zájem o chaty a chalupy meziročně vzrostl až desetinásobně, což má pochopitelně výrazný vliv i na jejich ceny. Zejména v nejexponovanějších oblastech – především v Krkonoších nebo u jihočeského Lipna – je již několik let "vyprodáno" a roste zde nová výstavba, která však cenově zcela míjí možnosti běžného Čecha, ukazují data serveru.

„Typická chalupa, jak si jí většina z nás představí, se v atraktivních turistických lokalitách stala pro střední třídu v podstatě nedostupnou. Tento trend se s každým rokem posouvá do stále širších oblastí,” uvedl Hendrik Meyer z Bezrealitky a dále dodal: „Nastává tak paradoxní situace, kdy například starší chalupa bez pozemku u silnice stojí více než běžný byt v totožné lokalitě uprostřed zeleně.”

Polovina Čechů změnila plány na dovolenou. Pandemie oživila zájem o koupi chalup

Finance

V poslední době je tak možné sledovat nový trend v chalupaření - tzv. panelové chalupy.  V horských či podhorských oblastech v pohraničí či u bývalých vojenských újezdů je mnoho levných bytů v panelových domech, které jsou často jen kousek od panenské přírody, ale pro běžné bydlení jsou kvůli chybějícím pracovním příležitostem neatraktivní. Roli specifického rekreačního objektu s případnou možností jednoduchého pronájmu však splní znamenitě.

„Jedná se o bytové domy, ve kterých nejčastěji bydlí starousedlíci, fungují v rámci běžných SVJ, jen část bytů zůstává prázdných. Občas bývají i v majetku obce, která je v minulosti vykoupila. Nachází se v místech, kde se produktivní člověk nemá šanci uživit. Často se navíc jedná o byty, které jsou již nějakou dobu vybydlené,” doplnil Meyer.

Jak dále uvedl, tyto nemovitosti se výborně hodí pro rekreaci. „Pokud někdo potřebuje pouze místo na přespání v přírodě, kde si může celoročně nechat za bezpečnostními dveřmi třeba kolo a vyrážet do okolí, ten může mít panelovou chalupu už za pár set tisíc s možností jednoduché rekonstrukce. A ceny těchto objektů budou spíše stagnovat nebo klesat.”

Hypotéka jen s podmínkami

Pokud pořízení rekreační nemovitosti plánujete a nemáte dostatek vlastních finančních prostředku, můžete využít hypoteční úvěr. Ovšem už při výběru nemovitosti je potřeba dávat pozor, ne každou chatu či chalupu totiž banka přijme banka do zástavy.

„Aby mohla rekreační nemovitost sloužit jako zástava, musí být splněno několik podmínek. V první řadě musí mít kupovaný objekt přidělené evidenční nebo popisné číslo. Tuto informaci vám sdělí buď přímo prodávající či realitní makléř nebo si ji můžete sami vyhledat na internetových stránkách katastru nemovitostí. Chaty mají obvykle pouze evidenční číslo. Chalupy, což jsou venkovská stavení, mají přiděleno číslo popisné,“ uvedla Veronika Hegrová z Hyponamiru.cz.

Hypotéky teď nejsou pro každého

Finance

Chata či chalupa, jejíž koupi budete chtít financovat hypotékou, musí také stát na vlastním pozemku. Je celkem obvyklé, že některé rekreační nemovitosti, zejména pak chaty, stojí na pozemcích v dlouhodobém pronájmu – například na pozemcích ve vlastnictví Lesů České republiky.

Před koupí si také zjistěte vlastníka přístupové cesty k vyhlédnuté nemovitosti. Pokud vede přes cizí pozemky či lesy, banka po vás bude vyžadovat souhlasy jejích majitelů nebo sjednání věcného břemene jízdy a chůze. Může se vám také stát, že majitelé okolních pozemků na takový požadavek nepřistoupí. Pokud potřebné souhlasy či věcná břemena nezískáte, banka nemovitost do zástavy nepřijme.

V současné době stačí lidem při pořízení nemovitosti na hypotéku disponovat vlastními finančními prostředky do výše deseti procent z hodnoty zástavy. Ovšem v případě koupě rekreační nemovitosti po vás banka bude požadovat větší obnos vlastních peněz.

„Tuzemské banky v případě financování rekreačních nemovitostí obvykle poskytují hypotéky maximálně do výše 70 procent jejich odhadované hodnoty. U chat a chalup ve výborném technickém stavu ve vyhledávaných lokalitách se můžete dostat i na 80 procent. Stejně jako u hypotéky na pořízení vlastního bydlení si v případě rekreačních nemovitostí můžete sami vybrat dobu splatnosti a fixace úrokové sazby,“ doplnila Hegrová.

Reklama

Související témata:

Související články

Hypotéky teď nejsou pro každého

Pandemie koronaviru a s ní spojená vládní opatření ovlivnily i trh s hypotékami. Banky k žádostem o hypoteční úvěry nyní přistupují obezřetněji, sledují...

Výběr článků

Načítám