Hlavní obsah

Nový dům? To je běh na dlouhou trať

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavba domu začíná dlouho před tím, než poprvé kopnete do země. Než se totiž k tomuto zásadnímu kroku dostanete, budete muset vyřešit spoustu věcí a udělat několik zásadních rozhodnutí.

Foto: Lindab

Plechové střešní krytiny díky svým vlastnostem, jako jsou odolnost, dlouhá životnost, bezúdržbovost či nízká hmotnost, získávají stále více na popularitě.

Článek

Mít vlastní rodinný dům je snem mnoha lidí. Realizace takového snu ovšem není nic jednoduchého.

Takový nový dům, i když třeba jen malý, je dnes investicí v řádu milionů korun. A luxusnější vilka v atraktivní lokalitě se bez problémů vyšplhá přes 10 milionů. Takové peníze každý na kontě v bance nemá.

Financování

Než se budete rozhodovat dál, ověřte si, jaké jsou vaše možnosti financování. Zda dosáhnete na hypotéku a na jak velkou.

Rozpočtu může ulevit i využití dotačního programu Nová zelená úsporám. Nová etapa tohoto programu odstartovala začátkem října a přinesla řadu novinek. Zájemci o dotace nyní mohou vybírat z daleko širší nabídky dotací, podporovaná opatření lze navíc de facto libovolně kombinovat.

„U některých podporovaných opatření navyšujeme jednotkové dotace. Například se zvýšila podpora na výstavbu rodinného domu o 50 000 Kč,“ říká Petr Valdman, ředitel Státního fondu životního prostředí ČR.

Foto: Deceuninck

Moderní profily z PVC mají vynikající tepelně izolační vlastnosti, a splňují tak všechny požadavky na energetickou účinnost. Jsou odolné vůči venkovním a vnitřním vlivům (voda, vlhkost, sluneční záření, nečistoty), stálobarevné a takřka bezúdržbové.

Výhodnější podmínky čekají i zájemce o solární systémy. „Ve spolupráci s odborníky z ČVUT jsme připravili nový jednoduchý systém výpočtu dotace, který umožní žadatelům realizovat systém zcela podle jejich potřeb. V reakci na budoucí možnost zapojení nové FVE do energetických komunit byla zrušena podmínka, že 70 % vyrobené energie se musí využít pro vlastní spotřebu v daném místě,“ popisuje Petr Valdman.

Dodává, že o podporu nepřijdou systémy kombinující FVE s tepelnými čerpadly a nově bude podpořena i elektromobilita pro domácnosti ve formě příspěvku 30 000 Kč na pořízení nabíječky elektromobilů.

Pozemek

Pokud nějaký pozemek nevlastníte, čeká vás nelehký úkol. Pozemků totiž v nabídkách na prodej příliš není. Také budete muset prověřit, jestli vytipovaný pozemek splňuje vše, co je potřeba.

Stát rozšířil dotace v Zelené úsporám

Finance

Zajděte na stavební úřad a v územním plánu si ověřte, zda jde opravdu o stavební parcelu a jestli v místě nejsou nějaká omezení pro stavbu (např. stavební uzávěra). Zajímejte se také o případná ochranná pásma. Jestliže zde nějaká budou, pátrejte po detailech. Ověřte si i zasíťování pozemku. Pokud není hotové, zjistěte si u správců těchto sítí, zda je možné připojení či napojení na ně a za jakých finančních podmínek.

Zasáhnout do vašich přestav může do určité míry také obec. Místní vyhláška může stanovit např. maximální zastavěnost pozemku.

Typový, nebo individuální projekt?

Rozhodnutí musí padnout i ohledně typu projektu. Můžete sáhnout po typizovaném projektu, na výběr jich jsou stovky.

I tak ale musíte projekt zasadit do konkrétního prostředí, takže bez kvalifikovaného poradenství projektanta se neobejdete.

Foto: Lias Vintířov

Program Dům jedním tahem nabízí zájemcům na výběr 20 typových projektů úsporných domů.

Nebo si můžete nechat zpracovat projekt individuální. Jeho zpracování nějakou tu chvíli zabere. Nejdříve se dělá studie domu, kde jsou ale již navrženy kompletní dispozice, rozměry i umístění na pozemek.

Pak přichází na řadu projekt, který by měl být dobře promyšlený a měl by řešit i detaily. Kvalita prováděcí dokumentace totiž silně ovlivňuje množství chyb ústících v improvizace.

Z čeho dům postavíte

Rozhodnout musíte i to, z čeho dům postavíte. Vybírat můžete ze široké palety technologií a materiálů.

Dům, který se sám sestaví během několika minut, se stal realitou

Tipy a trendy

Mezi nejběžnější technologie pro hrubou stavbu patří zdění. Výběr zdicích materiálů je dnes široký. Nabízejí se pálené cihly, pórobeton, vápenopískové cihly a betonové tvárnice.

Možností jsou také moderní dřevostavby a montované domy, např. z prefabrikovaných železobetonových konstrukcí. Předností těchto dvou variant je rychlost výstavby, tedy při správném výběru dodavatele.

„Z nového bydlení se budete moci těšit již od třech do čtyř měsíců od začátku výstavby,“ říká Tomáš Veselý, ředitel společnosti Vexta domy, která je výrobcem dřevostaveb.

Foto: Vexta domy

Moderní dřevostavby poskytují kvalitní a komfortní bydlení.

Špatnou variantou nebude žádná z technologií. Se všemi lze postavit kvalitní dům. Každý z nich má ale trochu jiné užitné vlastnosti, takže je nutné dobře zvážit, které jsou právě pro vás důležité. Jestli jsou to tepelně izolační vlastnosti, nasákavost, vzduchotěsnost nebo třeba pracnost při výstavbě.

A důležitá je i v rodinném domě akustika. To proto, aby třeba večer nerušila televize v dětském pokoji děti, nebo naopak rodiče tolik nerušila hudba, kterou si bude pouštět teenager.

Sami, nebo s firmou?

A ještě vás čeká jedno velmi zásadní rozhodnutí: postavíte dům svépomocí, nebo si ho necháte postavit na klíč od firmy a sami si zařídíte na konci stavby jen věci kolem vybavení, např. montáž kuchyňské linky či vestavěných skříní?

S firmou se to na první pohled může zdát dražší, ve výsledku to tak ale mnohdy není.

Jak si poradit s nadměrným hlukem v domácnosti

Jak na to

Stavební firmy vlastní know-how, v důsledku čehož jsou efektivnější, mají specialisty, stavební techniku a lepší vyjednané ceny materiálů. Právě to jsou položky, na kterých samostavitel obvykle „krvácí“.

Foto: Heluz

Pro stavbu domu si zvolte ucelený stavební systém od jednoho výrobce.

Pokud byste se přesto rozhodli pustit se do toho sami, snažte se využít možností, které vám dnes výrobci nabízejí. Vhodné je zvolit si ucelený stavební systém od jednoho výrobce pro danou stavební konstrukci. Renomovaní výrobci také poskytují i další servis.

„Zákazník, který chce stavět dům, nás může oslovit už v průběhu projektování svého snu. Poradíme, jaké výrobky a technologie použít, aby stavbu zefektivnil a zlevnil. Když už projektovou dokumentaci má, stačí ji poslat a my mu spočítáme výkaz výměr materiálů,“ popisuje Filip Bosák, manažer technického poradenství společnosti Heluz.

„Až investor materiál objedná a bude-li chtít, pomůžeme mu se založením prvního šáru cihel a poskytneme další technické poradenství a služby zdarma.“

Kdy stačí ke stavbě jen ohlášeníPouze ohlášení stačí také pro:Kdy ohláška není potřeba
stavba domu pro rodinu (nebo rekreačního objektu) - podzemní podlaží do hloubky max. 3 m, max. 2 nadzemní podlaží a podkrovístavby do 70 m² celkové zastavěné plochy a do 5 m výšky s jedním nadzemním podlažím, podsklepené nejvýše do hloubky 3 mstavba bazénu do 40 m²
bude potřeba územní souhlasstavby opěrných zdí do výšky 1 m, které hraničí s veřejně přístupnými pozemními komunikacemi nebo s veřejným prostranstvímstavba plotu do výšky 2 m, není-li v dotyku s veřejným prostranstvím
kolaudace již neprobíhá; na stavební úřad jen dáte Oznámení o užívání stavbyněkteré terénní úpravystavba pergoly do výšky max. 5 m, s plochou do 25 m²
stavební úpravy, pokud nezasáhnou do nosných konstrukcí stavby, nezmění její vzhled a nevyžadují posouzení vlivů na životní prostředístavba do 25 m², např. kůlna (musí být pouze s jedním podlažím s max. výškou 5 m, nepodsklepená, nesmí zde být obytné místnosti, sociální zařízení ani vytápění; nesmí sloužit k chovu zvířat)
stavba skleníku do 40 m² zastavěné plochy, bez podsklepení

Anketa

Myslíte si, že je dnes snadné získat povolení ke stavbě domu?
Ano, když člověk dodrží vše, co má, není to problém.
18,6 %
Asi ano, když má na to člověk firmu.
2,3 %
Nemám ponětí.
2,5 %
To si nemyslím.
3,3 %
Ne, je to šílená mašinérie!
73,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2619 čtenářů.

Efektivně odhlučnit

V konstrukci příčky, respektive předsazené stěny umí akustické sádrokartonové desky tlumit hluk lépe než klasické zdivo. Konkrétní hodnoty jsou závislé na výběru desky, aniž by se navyšovala tloušťka příčky. Tento efekt je založen na principu hmota-pružina-hmota, to znamená dvouvrstvého systému, který je velmi účinný, na rozdíl od jednovrstvé příčky, kde je rozhodující hmotnost a tloušťka.

Reklama

Související články

Zdicí materiál umí snížit útratu za teplo

Užitné vlastnosti obvodového zdiva vycházejí vstříc zvyšujícím se nárokům na energetickou úspornost stavby. Trendem jsou proto výrobky s vysokým tepelným, ale...

Výběr článků

Načítám