Hlavní obsah

Stát rozšířil dotace v Zelené úsporám

Dalších 11 miliard korun je od tohoto týdne připraveno pro domácnosti a bytové domy na zateplení, výměnu kotle, fotovoltaiku nebo třeba využití dešťové vody v další etapě dotačního programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Zájemci budou moci nově vybírat z daleko širší nabídky dotací, které jim standardně mohou pokrýt až polovinu nákladů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Peníze na energeticky úsporné renovace a stavby domů a jejich adaptaci na měnící se klima půjdou z Národního plánu obnovy. Domácnosti díky NZÚ podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) šetří jak budoucí výdaje za energii a pitnou vodu, tak i náklady na vstupní investici.

Příspěvek může uhradit až polovinu vstupních nákladů
Petr Valdman, ředitel SFŽP

Úsporná opatření navíc zhodnotí jejich nemovitost i s výhledem do budoucna, protože právě požadavky na energetické a ekologické parametry budov budou s ohledem na rostoucí ceny energií stále více ovlivňovat jejich cenu.

Příjem žádostí do další etapy programu NZÚ začal v úterý 12. října. Státní fond životního prostředí (SFŽP) přijímá žádosti přes webové stránky. Na ekologická opatření má být do roku 2030 k dispozici nejméně 39 miliard korun z národních i evropských zdrojů.

Program cílí na podporu energeticky úsporných renovací a staveb domů, fotovoltaiky a dalších ekologických projektů. Nově budou dotace nejen pro domácnosti, ale také pro majitele bytových domů. Čerpat je lze i na úpravu trvale obývaných rekreačních objektů.

Dotace se rozšíří i na rekreační objekty

Finance

Další novinkou je zahrnutí dotačního programu Dešťovka, který podporuje hospodaření s dešťovou vodou. Lidé, kteří v žádosti zkombinují více různých opatření, třeba zateplení a výměnu kotle, také získají bonus.

NZÚ nově nabízí také dotaci na ohřev vody pomocí tepelného čerpadla, na výstavbu dobíjecí stanice pro elektromobily nebo výsadbu stromů při bytových domech. Vzrostla také podpora zateplení starších domů, výstavbu rodinných domů a výměny zdroje tepla. „Příspěvek může uhradit až polovinu vstupních nákladů,“ uvedl ředitel SFŽP Petr Valdman.

Na výměnu kotlů už jen necelý rok

Přes NZÚ mohou lidé s běžnými a vyššími příjmy žádat také o dotaci na výměnu kotlů, dostanou maximálně 50 procent způsobilých výdajů. Deseti procenty budou v programu automaticky zvýhodněni žadatelé ze strukturálně znevýhodněných regionů – Karlovarského, Ústeckého a Moravskoslezského kraje.

Lidé mají na výměnu neekologických kotlů už jen necelý rok. Od začátku září příštího roku bude totiž ze zákona zakázáno používat kotle první a druhé emisní třídy. Pokud je někdo neodstaví, může mu hrozit pokuta až 50 000 korun.

Je nejvyšší čas na výměnu starých kotlů. Vyplatí se plyn, či tepelné čerpadlo?

Finance

Ministerstvo životního prostředí na další výměny kotlů rozdělí krajům 5,5 miliardy korun. Kraje ale musí prokázat zájem občanů o dotaci. Čím více lidí se krajům přihlásí, tím více peněz jim stát na nové kotle pošle.

Například Zlínský kraj začal přijímat žádosti pro další kolo dotací na výměnu kotlů od pondělí 11. října. Peníze jsou určeny především nízkopříjmovým skupinám osob, uvedl náměstek hejtmana Lubomír Traub s tím, že o přidělení dotace podle něj tentokrát nebude rozhodovat rychlost předložení elektronické žádosti, ale vyplnění takzvané předžádosti na webových stránkách hejtmanství. Primárně jsou dotace určeny nízkopříjmovým skupinám.

„Ty mohou žádat až o 95procentní dotaci. Na ostatní žadatele je to potom 50 procent,“ dodal Traub. Domácnosti s nízkým příjmem budou moct získat dotaci až na 95 procent nákladů i v dalších krajích.

Nízkopříjmové domácnosti jsou podle Trauba takové, kde jeden člen loni vydělal maximálně 170 900 korun čistého příjmu. Dále jsou to domácnosti složené ze seniorů, kteří pobírají starobní důchod, nebo z osob pobírajících invalidní důchod třetího stupně. Žadatelé musejí být vlastníky nebo spoluvlastníky nemovitosti.

Kompletní podmínky NZÚ lze nalézt v dokumentech s názvem Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory – rodinné domy a Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory – bytové domy na webové stránce.

Reklama

Výběr článků

Načítám