Hlavní obsah

Zdicí materiál umí snížit útratu za teplo

Právo, Karolina Černá

Užitné vlastnosti obvodového zdiva vycházejí vstříc zvyšujícím se nárokům na energetickou úspornost stavby. Trendem jsou proto výrobky s vysokým tepelným, ale i akustickým odporem, které usnadňují zateplení, nebo ho vůbec nepotřebují.

Foto: Wienerberger

Rodinný dům je postaven z cihel Porotherm s vysokou pevností, zajišťujících maximální úsporu tepla a odhlučnění.

Článek

Výstavba s jejich využitím probíhá rychle. Lze ji většinou zvládnout svépomocí díky přesnosti broušených cihel, tvárnic, dílců a bloků, které do sebe perfektně zapadají (zámek pero-drážka/zkratka PD).

Dílce vyzdíváme na tenkovrstvou maltu či lepíme speciálními tenkovrstvými tmely, čímž minimalizujeme vznik tepelných mostů. Některé materiály snadno opracujeme přímo na staveništi, přenášení usnadní úchopové kapsy (zkratka K).

Výrobci nabízejí vedle zdicích produktů i malty, lepidla, potřebné nářadí, případně také poradenství a školení. Své řešení plně garantují pouze pod podmínkou, že realizátor stavby přísně dodržuje jimi doporučené technologické postupy.

Cihly s výplní

Cihla je tradičním stavebním prvkem z cihlářské hlíny. Pevnou strukturu získá pálením. Vytvarování dutinových tvarů ji odlehčí, zároveň se zvýší její tepelný a akustický odpor. K umocnění těchto parametrů výrobci vyplňují dutiny minerální vlnou/vatou, polystyrenem.

Například broušené cihly Family 2in1 šířky 44 a 50 cm s polystyrenem splňují bez dodatečného zateplení doporučené hodnoty pro pasivní domy, a to při zachování přirozeného prostupu par.

Foto: Heluz

Broušené cihly Family 2in1 pro jednovrstvé zdění nulových, pasivních, nízkoenergetických a energeticky úsporných budov bez potřeby zateplení díky polystyrenové výplni skvěle izolují teplo.

Běžné cihelné zdivo je vhodné pro aplikaci difuzně otevřeného nebo uzavřeného zateplovacího systému. Firmy poskytují tvárnice a dílce mj. i pro stropy, komíny, překlady, schody a příčky.

Lehčený pórobeton

Je vyrobený z křemičité jemnozrnné vápenné, cementové, cemento-vápenné malty vylehčené plynem, který ve směsi vzniká chemickou reakcí.

Výsledkem je stavební hmota s mikrodutinami plnícími funkci izolantu. Zároveň surovinu odlehčují, takže se s ní dobře manipuluje, i když je v podobě větších stavebních bloků.

Dům s celokeramickou obálkou je moderní stavbou pro budoucnost

Tipy a trendy

Nízká hmotnost tvárnic nezatěžuje původní konstrukci, což oceníme během přestavby. Větší hustotu a houževnatost mají vysoce zatěžované díly, jako jsou schody či stropní překlady.

Podobně jako u cihel doplňujeme menší tloušťky pórobetonového zdiva izolací, při velkých tloušťkách obvodových stěn (50 cm) nemusíme dodatečně zateplovat.

Foto: Stavebniny DEK

Pila na pórobeton se zuby z tvrdokovu a povrchovou úpravou listu pro ruční úpravu rozměrů tvárnic, desek, U-profilů a věncovek má dlouhodobou životnost.

Výhodou pórobetonu je i přes jeho tvrdost možnost řezání a úprav pilou. Lehce v něm vytvoříme prohlubně pro zásuvky a drážky pro rozvody v domě. Zvládne např. obloukové segmenty, stropní, stěnové a střešní dílce.

Vápenopískové zdivo

Na rozdíl od pórobetonu jde o materiál s velmi vysokou hustotou, a tedy vyšší hmotností. Vyrábí se lisováním jemného křemičitého písku a mletého nehašeného vápna s vodou.

Vápenopískové tvárnice se mohou pochlubit mimořádnou pevností a akumulací, slouží hlavně k vyzdívání tepelně i akusticky izolačních obvodových stěn.

Z čeho postavit dům? Klasiku dohánějí moderní materiály

Jak na to

V praxi se osvědčují sendvičové konstrukce z vápenopískového zdiva a tepelné izolace z minerální vlny, polystyrenu. V interiéru poslouží vápenopískové zdivo pro nosné a výplňové dělicí stěny.

Ztracené bednění

Pro rychlé zhotovení nosného i obvodového nezatepleného zdiva, nadezdívku základových pásů, stavby opěrných zdí jsou vhodné dutinové zdicí tvarovky z vibrolisovaného betonu.

Prvky se kladou na vazbu, na sucho i za použití maltové směsi. Poté se zalijí betonem, takže vznikne monolit, eventuálně se konstrukce zpevní vodorovným či svislým armováním.

Moderní technologie výroby zajišťuje vynikající vlastnosti betonových tvarovek, jako jsou mrazuvzdornost, rozměrovou přesnost, minimální nasákavost a požární odolnost.

Anketa

Už jste stavěli zděný dům?
Ano, a ne jednou.
33,2 %
Ano, jednou.
41,4 %
Ne, ale chystáme se.
13,7 %
Ne a ani to v plánu nemáme.
11,7 %
Celkem hlasovalo 867 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám