Hlavní obsah

Zavádějící označení Autopilot značky Tesla má problém i v Kalifornii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen u německých úřadů, nýbrž už i v domovské Kalifornii označuje úřad pojmenování „Autopilot“ a „Full Self Driving“ za zavádějící. Podal stížnost, která může mít za výsledek povinnost Tesly zlepšit vysvětlování, že tyto prvky výbavy neznamenají autonomní řízení.

Foto: Tesla

Tesla Model S Plaid (ilustrační foto)

Článek

Kalifornský Úřad pro motorová vozidla (Department of Motor Vehicles, DMV) označuje jména jako Autopilot či Full Self Driving (Plné samočinné řízení) za klamavou reklamu.

Tesla musí odkoupit zpět auto německého zákazníka. Nesplnila sliby o autonomní jízdě

AutoMoto

Ve stížnosti k Úřadu pro správní slyšení (Office of Administrative Hearings) z 28. července, která se dostala do rukou novin Los Angeles Times, DMV píše, že automobilka „učinila prohlášení, která jsou nepravdivá nebo zavádějící a nejsou založena na faktech“. Ukazuje přitom na jména jízdních asistentů, která podle ní vytvářejí dojem, že auto zvládne jezdit zcela samo.

Také kritizuje text, který k balíku jízdních asistentů Autopilot firma uvádí na webu: „Jediné, co musíte udělat, je nasednout a zadat, kam chcete jet. A i když to neuděláte, váš vůz se podívá do vašeho kalendáře a odveze vás do předpokládaného místa. Vaše Tesla najde optimální trasu, projede městskými ulicemi, složitými křižovatkami i dálnicemi.“

Muskův marketing narazil u německého soudu, systém Autopilot označen za zavádějící

AutoMoto

Pokud DMV se stížností uspěje, Tesla bude muset přesněji informovat zákazníky o schopnostech systémů označovaných jako „Autopilot“ a „Full Self Driving“ a bude k nim muset přidat i varování ohledně jejich omezené funkčnosti.

Tesly podle DMV nikdy neuměly a ani dnes neumějí jezdit jako autonomní vozidla, pokračuje dále stížnost. DMV uznává, že na webu je upozornění, že funkce vyžadují dohled řidiče a nečiní vozidlo autonomním, ale to podle něj jen neguje původní nepravdivá či zavádějící označení a nenapravuje pochybení.

Senátorka Lena Gonzalezová, která předsedá Výboru pro dopravu, označila obvinění ze strany DMV za velmi znepokojivá. „Je velmi důležité, aby omezení technologií byla co nejsrozumitelněji vysvětlená, abychom nejlépe chránili bezpečnost na kalifornských silnicích,“ citují ji noviny.

Automobilka Tesla zatím stížnost nekomentovala.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám