Hlavní obsah

Tesla Model S Plaid je nejrychlejší produkční auto na čtvrtmíli, říká Jay Leno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký moderátor a sběratel aut Jay Leno vzal sériovou Teslu Model S Plaid na čtvrtmílovou závodní dráhu – a dle vlastních slov tam zajel rekordní čas 9,247 sekundy mezi produkčními automobily.

Foto: Tesla

Tesla Model S Plaid

Článek

Že je Tesla Model S ve verzi Plaid, která se nedávno začala vyrábět, nesmírně rychlý vůz, je asi jasné. Podle moderátora Jaye Lena je dokonce nejrychlejší na světě v rámci produkčních aut, bavíme-li se o čtvrtmílovém sprintu. Uvedl to v rozhovoru pro televizní stanici CNBC, v němž je vidět i záznam jízdy.

Čas, kterého dosáhl, byl 9,247 sekundy s cílovou rychlostí 244,8 km/h. Podle jeho slov byli na místě také úředníci z NHRA (National Hot Rod Association), aby případný rekord potvrdili.

Tesla tedy překonala Dodge Challenger SRT Demon, jehož čas při stejné disciplíně byl 9,65 sekundy, i Bugatti Chiron Sport, které dosáhlo 9,4 sekundy. Všechny tyto časy byly změřeny bez tzv. první stopy rozjezdu. Během této stopy (30,48 cm) se dokážou některá auta rozjet i na 10 km/h.

Jak funguje uříznutý volant Tesly v praxi? První zkušenosti jsou rozpačité

AutoMoto

Nutno podotknout, že elektrický hypersport Rimac Nevera údajně zvládne čtvrtmíli za 8,6 sekundy a hybridní Czinger 21C za 8,1 sekundy – ovšem tyto časy nebyly, na rozdíl od Lenovy jízdy, potvrzeny. Až budou, budeme moci tabulky nejrychlejších produkčních aut přepsat znova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám