Hlavní obsah

Volkswagen ukázal osobní dron. Létající taxi přepraví čtyři cestující na 200 kilometrů

Čínská divize Volkswagenu ukázala první prototyp osobního dronu zvaného V.MO. Má jít o budoucnost městské mobility.

Foto: Volkswagen

Prototyp osobního dronu Volkswagenu

Článek

Stroj patří do nové kategorie eVTOL, do které se pouštějí krom výrobců letadel i další automobilky jako Hyundai. Zkratka eVTOL znamená „electric Vertikal Take-Off and Landing aircraft“, ve volném překladu označuje elektrické létající dopravní prostředky, které mohou vzlétat a přistávat vertikálně.

Vylepšený prototyp absolvuje zkušební lety do konce léta 2023. Zcela elektrický a automatizovaný dopravní prostředek by dle plánů Volkswagenu mohl ve své definitivní verzi přepravit čtyři cestující včetně zavazadel na vzdálenost až 200 km. Finální varianta by měla dostat název Flying Tiger, tedy „létající tygr”.

Hyundai a Rolls-Royce budou spolupracovat na vývoji elektrických a vodíkových letadel

AutoMoto

Dron má vnější délku 11,2 m a rozpětí křídel 10,6 m. Osm rotorů zajišťuje vztlak a dva rotory pohyb v horizontální rovině.

Městská letecká mobilita je rychle rostoucím trhem, který využívá vzdušný prostor pro přepravu na krátké a střední vzdálenosti, a to především ve velkých městech a mezi jednotlivými aglomeracemi.

Foto: Volkswagen

Prototyp osobního dronu Volkswagenu

V Číně má podle Volkswagenu sehrát důležitou roli v budoucí městské a komunální dopravě v megaměstech sužovaných dopravními zácpami.

V průběhu první fáze komerčního provozu bude létající dopravní prostředek pravděpodobně nabízen jako prémiový produkt pro VIP zákazníky v Číně se zájmem o inovativní techniku, například k přepravě hostů.

Čínské zastoupení Volkswagenu nyní bude v rámci projektu spolupracovat s příslušnými čínskými úřady s cílem získat veškerá potřebná povolení.

Foto: Volkswagen

Tým pracující na vývoji osobního dronu Volkswagenu

Reklama

Výběr článků

Načítám