Hlavní obsah

Toyota Aygo dostane třetí generaci, využití kolínské automobilky je záhadou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská automobilka Toyota, která se letos vykoupila ze společného podniku s PSA v Kolíně, potvrdila, že chystá třetí generaci nejmenšího modelu Aygo. Peugeoty a Citroëny z linek zmizí, prostor po nich by se měl dle slov z vedení Toyoty zaplnit. Ovšem není jasné pomocí jakých modelů.

Foto: Toyota

Toyota Aygo 2018

Článek

Toyota se v rámci dohody mezi členy skupiny PSA stane jediným vlastníkem fabriky v České republice už v roce 2021. To znamená, že bude muset postupně pokrýt poměrně vysokou výrobní roční kapacitu, konkrétně 300 tisíc aut, kterou roky tvoří modely městských trpaslíků druhé generace. Tedy Citroën C1, Peugeot 108 a právě Toyota Aygo.

„V budoucnu kapacitu v Kolíně naplníme,“ řekl pro Automotive News výkonný ředitel automobilky pro Evropu Johan van Zyl. Konkrétní kroky nechtěl komentovat.

Bylo by pošetilé si myslet, že Toyota bude chtít v Kolíně pokrýt celou kapacitu jen pokračováním výroby druhé generace Ayga, když ostatní automobilky segment nejmenších městských vozů pro úpadky prodejů opouští. Navíc, Aygo je jediným modelem od Toyoty, který se v Evropě nedá koupit s elektrifikovaným pohonem.

Škoda představila nový rapid, Češi ho snadno nekoupí

AutoMoto

Pomoci by mohla třetí generace auta. „Stále je to pro nás dobrý segment, pomáhá s prodeji především ve skupině mladších lidí,“ řekl van Zyl a potvrdil, že na cestě je třetí vydání. Nevyloučil mimo jiné, že se Toyota zaměří třeba na elektrický pohon, jako to třeba udělal Volkswagen u modelu Up! nebo Škoda se svým Citigoe iV.

Nabroušená premiéra. V lednu bude představena nová Toyota Yaris GR

AutoMoto

V tuto chvíli není jasné, co přesně Toyota s fabrikou ve středočeském Kolíně zamýšlí. Vždyť ani s potvrzením třetího vydání Ayga není jisté, jestli bude sjíždět z linky právě v Kolíně. Pokud ano, i tak se dá očekávat, že pro naplnění kapacity vedle Ayga začne v továrně vyrábět i jeden či dva další modely ze svého portfolia.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám