Hlavní obsah

Češi kupují hybridní auta, jejich prodej letos stoupá o 72 procent

Prodej nových hybridů se za letošních 11 měsíců meziročně zvýšil o 72 procent na 7533 vozů. Elektromobilů se ve stejném období prodalo 590, což je o 11 procent více než ve stejném období loni. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců aut.

Foto: Citroën

Citroën C5 Aircross Hybrid

Článek

Nejprodávanější značkou hybridních vozů je s významným náskokem Toyota, která dodala na trh 3860 vozů, tedy více než polovinu všech prodaných hybridů. Následuje Audi s prodejem 997 aut a Mercedes s 577 vozy.

Mild hybridy zaplavují automobilový trh. Elektromotor mají jen na výpomoc

AutoMoto

Nejvíce elektromobilů prodal Nissan s odbytem 137 aut, následuje značka Hyundai, která prodala 119 vozů a Volkswagen se 104 prodanými vozy.

Toyota v listopadu testovala tři své hybridní modely v ekologickém závodě v Praze pod názvem Toyota Eco Race. Vyšlo jí, že hybridy až 73 procent jízdy po městě absolvovaly jen na elektřinu, tedy bez emisí. Spotřeba v případě hybridní Corolly klesla na 3,3 litru benzínu na 100 km.

Právě městský provoz vyhovuje full hybridům nejvíce. Do statistiky se ovšem počítají i mild hybridy s pomocným elektromotorem nebo plug-in hybridy s možností dobíjení ze sítě. Takové nabídnou čistě elektrický dojezd desítky kilometrů.

Policie převzala hybridní limuzíny BMW řady 7 k silničnímu dohledu

AutoMoto

Elektrické vozy stále tvoří jen malou část trhu. Od ledna do konce listopadu se v ČR prodalo 231 208 aut, což znamená meziroční pokles o sedm procent. Vozy s elektrickým agregátem měly podíl přes tři procenta.

Reklama

Související články

Nové BMW X3 už je také na baterky

Německá automobilka BMW oznámila prodej elektrifikované verze třetí generace SUV X3. S označením X3 xDrive30e bude v sobě spojovat čtyřválcovou pohonnou...

Výběr článků

Načítám