Hlavní obsah

Nová Kia Niro je tu, umí sama přepnout na elektřinu v zelených zónách

Kia Niro druhé generace opět nabízí hybridní, plug-in hybridní nebo elektrický pohon. Také má výraznější design, ekologické a udržitelné materiály v interiéru a podle GPS umí sama přepnout na elektrický pohon v určitých oblastech.

Foto: Kia

Nová Kia Niro

Článek

Po nedávné upoutávce automobilka Kia světu odhalila novou generaci crossoveru Niro. Ovšem ti z nás, kteří jsou lační po opravdu detailních informacích a fotografiích, si opět budou muset ještě počkat - po stránce techniky víme zatím jen to, že niro bude k mání jako hybrid, plug-in hybrid a elektromobil.

Zpět ale k tomu, co víme. Upoutávka nelhala, přední i zadní světla ukazovala poměrně přesně. Produkční niro je citelně střízlivější verzí konceptu Habaniro, který se odhalil v roce 2019. C-sloupek a plast na dolních koncích dveří má jinou barvu oproti zbytku karoserie a bumerangovité zadní lampy jsou výrazným designovým prvkem. Tato oblast ovšem má mít vliv i na lepší aerodynamické vlastnosti karoserie.

Foto: Kia

Nová Kia Niro

Podle tiskové zprávy vůz „zhmotňuje zasazení značky Kia o rozvoj udržitelnější budoucnosti“. Niro stojí na principu „Joy for Reason“, tedy česky „Radost z rozumu“, a chce „vyvážit ekologicky zodpovědný přístup a futuristicky zaměřené ztvárnění“.

Nová Kia Sportage se ukazuje v evropském provedení

AutoMoto

Tyto proklamace mají v reálném světě výsledek například v jízdním režimu pro tzv. zelené zóny, tedy místa, kde bude vůz jezdit jen na elektřinu, je-li hybridem či plug-in hybridem. K přepnutí dochází automaticky podle toho, zda se vůz nachází v bezemisní zóně, například tedy v rezidenční čtvrti nebo blízko škol či nemocnic.

V Česku takové zóny nejsou nijak stanoveny; zda si je Kia u nás vytyčí sama, není zatím jasné. Řidič v každém případě bude moci takové zóny sám vytvořit pro sebe, například kolem domova nebo pracoviště. Předpokládáme tedy, že navigační systém bude v základní výbavě.

Foto: Kia

Nová Kia Niro

Dalším výsledkem proklamací jsou recyklované materiály v interiéru. Čalounění stropu je vyrobeno z recyklovaných tapet a v sedadlech najdeme bio polyuretan a tkaninu jménem Tencel, která vznikla z celulózových vláken eukalyptu.

Interiér se zčásti inspiroval elektromobilem EV6, vidíme tu stejný otočný volič převodovky a také dotykový ovládací panel, který hostí klimatizaci, a po přepnutí režimu také „tlačítka“ pro infotainment. Systém jinak na prvních snímcích vypadá stejně jako v ostatních vozech značky Kia, takže mu můžeme odhadovat např. připojení k internetu pro stahování dat o dopravě a aktualizací.

Foto: Kia

Nová Kia Niro

Automobilka dále hovoří o štíhlých sedačkách, které navozují dojem prostornosti, ovšem v chudé fotogalerii se na ně nemůžeme podívat. Co však už víme, je, že vůz je vystavený na soulském autosalonu až do 5. prosince a že by měl být na trhu i v Česku od začátku příštího roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám