Hlavní obsah

Kia v Evropě skončí se spalovacími motory v roce 2035

Jihokorejská Kia chce v Evropě prodávat jen elektrická auta od roku 2035, ve světě od roku 2040 a pět let nato chce být kompletně uhlíkově neutrální. A už za pár dnů představí koncept druhého elektromobilu ze sedmi chystaných do roku 2027.

Foto: Kia

Kia Concept EV9

Článek

K řadě automobilek, které oznámily konec výroby spalovacích motorů, se přidává korejská Kia. Přechod na jiný typ pohonu, konkrétně bateriové elektromobily a elektromobily s palivovými články, naplánovala pro Evropu na rok 2035 a pro zbylé klíčové trhy světa na rok 2040.

Oba tyto milníky jsou kroky na cestě automobilky k tomu, aby byla zcela uhlíkově neutrální – nejen po stránce provozu aut, ale i jejich výroby. Toho chce dosáhnout do roku 2045. Uvedla také jiné číslo – do roku 2045 chce snížit své emise CO2 o 97 % oproti roku 2019.

Foto: Kia

Kia Concept EV9

Výrobní závody mimo Jižní Koreu mají fungovat na energii z obnovitelných zdrojů do roku 2030 s tím, že slovenská fabrika už na ni přešla. Jihokorejské továrny mají tuto změnu dokončit do roku 2040 a automobilka uvádí, že bude prosazovat získávání elektřiny fotovoltaickými panely i v USA, Číně a Indii.

Kia představila své záměry, plán zahrnuje i silné elektromobily

AutoMoto

Snaha bude vyvinuta také směrem k používání tzv. zelené oceli, tedy oceli, která je vyráběna s co nejmenším využitím fosilních paliv. Automobilka chce také spolupracovat s neziskovkou Ocean Cleanup na čištění řek a moří od plastového odpadu, který pak půjde zužitkovat při výrobě aut.

Foto: Kia

Kia Concept EV9

Spolu s tím se bude rozrůstat i nabídka elektrických aut značky. Už v lednu letošního roku jsme se dozvěděli, že do roku 2027 má přijít sedm nových elektromobilů na platformě E-GMP. První už tu máme, jmenuje se EV6 a na losangeleském autosalonu za pár dnů se Kia chystá odhalit koncept většího vozu s označením EV9.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám