Hlavní obsah

Koncept Volvo Recharge předpovídá příští XC90

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volvo představuje nový koncept Recharge. Jedná se o elektrické SUV, které nám ještě před příchodem elektrického nástupce modelu XC90 ukazuje, jakým směrem se severská společnost hodlá v následujících letech ubírat. V roce 2030 už bude Volvo prodávat jen elektromobily.

Foto: Volvo

Volvo Recharge

Článek

Volvo má v současnosti na trhu pouze dva elektromobily, a to konkrétně modely XC40 Recharge a C40 Recharge, které oba stojí na platformě CMA.

Příchod nové éry má ovšem podle všeho znamenat i velké elektrické SUV, které má na trhu zastoupit model XC90 už na konci příštího roku. V rámci přechodu na elektřinu do roku 2030 představilo Volvo i nový koncept Recharge.

Šéf společnosti Volvo Hakan Samuelsson již uvedl očekávané, a to fakt, že velký elektromobil už neponese název XC90. Model by pak měl být jakýmsi sourozencem vozů Polestar a dostane zcela nový název. Ten by měla firma představit ještě před oficiálním odhalením modelu.

Volvo přejde do roku 2030 jen na elektromobily

AutoMoto

Zpět ale k představenému konceptu Recharge. Jeho úkol je zřejmý. Volvo jím chce všem ukázat, jak změnilo svůj přístup k designu a technologiím s příchodem elektrifikace. Je postaven na filozofii „méně, ale lépe“, kterou Volvo označuje za své dědictví po tradiční severské architektuře.

Vůz má rovnou podlahu, krátké převisy a delší rozvor než klasický model se spalovacím motorem. Koncept je vybaven dozadu se otvírajícími dveřmi.

Foto: Volvo

Volvo Recharge

„Je to manifest pro elektrickou budoucnost automobilů Volvo Cars i nový typ vozidla. Zobrazuje nové a moderní proporce, které jdou ruku v ruce se zvýšenou všestranností. Vůz zároveň ukazuje, jaké technologie můžeme i z hlediska designu používat,“ uvedl šéf designu Volvo Robin Page pro oficiální web automobilky. Podle všeho tak model demonstruje nový designový jazyk značky.

Příští volva využijí LiDAR ve standardní výbavě

AutoMoto

Abychom byli konkrétní, z Volva dle konceptu zmizí přední mřížka chladiče, kterou nahradí výraznější, u konceptu Recharge svítící logo. Samozřejmostí jsou pak úzké LED světlomety. Auto je protáhlé dozadu a má poměrně netradičně utnutou záď s vertikálními světlomety.

Foto: Volvo

Volvo Recharge

V interiéru jsou dnes moderní křesla na rovné podlaze, zadní sedadla by se měla dát zcela položit pro větší pohodlí nebo zvednout, aby z nich lépe viděly třeba děti. Palubní deska je vybavena 15palcovou dotykovou obrazovkou a celá kabina je vytvořena z udržitelných a přírodních materiálů.

Očekává se i využití systému LiDAR, tedy laserového radaru. Ten by měl pomocí umělé inteligence a superpočítače zamezovat vážným nehodám.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám