Hlavní obsah

Volvo přejde do roku 2030 jen na elektromobily

Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Cars představil rozsáhlý harmonogram, jak do roku 2030 přejde pouze na vozy poháněné elektřinou. Plán předpokládá dosažení prodeje 600 000 elektromobilů v polovině dekády a stavbu obří továrny na baterie v Evropě.

Foto: Volvo

Volvo XC40 Recharge

Článek

Volvo Cars je součástí čínské společnosti Geely Holding Group. Plán přechodu na elektrický pohon následuje poté, co letos v únoru sešlo z fúze švédské automobilky s mateřskou Geely Automotive, jejíž akcie se obchodují na burze v Hongkongu. Šéf Volva Hakan Samuelsson ve středu uvedl, že automobilka zvažuje do konce roku vstoupit na burzu ve Stockholmu.

Na nových elektrických vozech automobilová divize Volva spolupracuje se svým švédským partnerem Northvolt. Ten má po roce 2025 začít dodávat baterie, které umožní dojezd přes 1000 kilometrů a mnohem rychlejší dobíjení.

Volvo a Northvolt plánují velkou továrnu na výrobu baterií pro elektromobily

AutoMoto

Volvo Cars a Northvolt plánují v roce 2026 postavit v Evropě továrnu na výrobu baterií. Její výrobní kapacita by od roku 2026 mohla činit až 50 gigawatthodin (GWh) ročně. To znamená baterie pro 500 000 i více aut v závislosti na velikosti baterií.

Továrna má zaměstnat zhruba 3000 lidí a bude využívat pouze čistou elektřinu. O jejím přesném umístění zatím nebylo rozhodnuto. Northvolt tento měsíc prodejem akcií získal 2,75 miliardy dolarů (59,31 miliardy korun) na rozšíření kapacity svého závodu, který staví v severním Švédsku.

Prvním autem, které nové baterie použije, bude podle vyjádření firmy elektrický nástupce SUV XC60. Největším akcionářem firmy Northvolt je německá automobilka Volkswagen. Výrobce baterií má také miliardové zakázky s automobilkami BMW či Scania, uvedla agentura Reuters.

Zaměření i na technologie

„Naším cílem je vyrábět co nejvíce bezpečná auta za užití všech dostupných technologií,” řekl dále Samuelsson. Jako příklad použitých technologií uvedl počítačovou techniku společnosti Nvidia či laserové senzory LiDAR od firmy Luminar Technologies.

Příští volva využijí LiDAR ve standardní výbavě

AutoMoto

Systém LiDAR vyvinulo Volvo ve spolupráci s firmou Luminar a funkce má na velmi vysoké úrovni umělé inteligence zabraňovat potenciálním dopravním nehodám a smrtelným srážkám.

„Výkonné senzory emitují miliony pulzů laserového záření, jejichž úkolem je přesně určit, kde se ve 3D prostředí nacházejí objekty, a na základě získaných informací vytvářet v reálném čase dočasné mapy, aniž by systém potřeboval připojení k internetu,“ vysvětluje automobilka v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám